Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani pentru programe destinate rromilor

ro

29 Jun, 2004 00:00 998 Marime text

Apropierea momentului cand Romania va fi primita in Uniunea Europeana pune Guvernul pe jar

Administratia locala poate contribui la constructia de locuinte pentru rromi * Asociatiile care reprezinta drepturile rroomilor incep sa se implice in rezolvarea problemelor comunitatilor

Problemele create de romani, dar mai ales de rromii care au invadat tarile din Vestul Europei au impus adoptarea unor masuri al caror rezultat ar trebui sa fie emanciparea membrilor etniei prin crearea de locuri de munca, prin constructia sau reabilitarea locuintelor, grija fata de sanatate si educarea lor prin frecventarea institutiilor de invatamant. De la Revolutie si pana in prezent, autoritatile romane nu au prea fost interesate de rromi. Un act normativ adoptat prin anii `90 a fost pus in aplicare abia anul trecut, cand conducerea Prefecturii Constanta a catadicsit sa convoace pe membrii comisiei ce ar trebui sa se ocupe de rezolvarea problemelor rromilor de prin judet. Dupa ce s-au intalnit de trei ori, membrii comisiei cu pricina nu au mai fost convocati. Cert este ca, dupa o lunga perioada de acalmie, problema rromilor a fost repusa pe tapet, de aceasta data, insa, de chiar Guvernul Romaniei, care trebuie sa impulsioneze, prin intermediul prefecturilor, elaborarea de proiecte care ii au ca beneficiari pe membrii comunitatilor de tigani. "Parteneriat pentru sprijinirea rromilor" este un program considerat de actuala guvernare o premiera in conditiile in care Guvernul Romaniei colaboreaza cu Banca Mondiala care pune la dispozitie peste cinci milioane de euro. Ca sa nu se intample ca in cazul Programului SAPARD, pentru care sumele alocate de Uniunea Europeana in scopul dezvoltarii localitatilor din mediul rural nu au fost cheltuite, chiar Gabriel Oprea a accentuat faptul ca trebuie accelerata activitatea de elaborare a proiectelor. La Constanta, un prim proiect a fost elaborat prin martie, dar a fost depus dupa expirarea termenului limita. Un alt proiect este in curs de elaborare si se spera finalizarea lui pana in august, cand expira termenul pentru depunerea dosarelor. Consilierul pe probleme de rromi din Prefectura Constanta, Constantin Constantin, a declarat ca se doreste obtinerea unei finantari pentru infrastructura si constructie de locuinte. Un astfel de proiect trebuie sa beneficieze de sprijinul autoritatilor locale, care trebuie sa suporte 5% din valoarea totala a proiectului. Administratia locala a aprobat in zona CET-"Dobrogea" SA o suprafata de teren de peste 2.000 de metri patrati pe care se vor putea construi locuinte pentru rromi. Pentru romii din Cuza Voda se deschide o alta perspectiva. Actualul viceprimar, Cojocaru Vasile Banu, este membru al Partidei Rromilor Social Democrata si este dispus sa actioneze pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale tiganilor din localitate, care formeaza una dintre cele mai mari colectivitati din judet. Constantin Constantin a sustinut ca discutiile purtate de conducerea filialei judetene a PRSD si reprezentantul de la Cuza Voda au avut drept concluzie elaborarea unui proiect ce va avea ca rezultat crearea de activitati generatoare de venit si, implicit, crearea de locuri de munca pentru rromi.

Rromii sunt instruiti pentru participarea la viata publica

Nu este mai putin adevarat ca elaborarea unor astfel de proiecte este o actiune costisitoare si, de cele mai multe ori, fara o indrumare de specialitate, documentele risca sa nu convinga de importanta demersurilor prevazute pe cei care le declara eligibile. Din nefericire, foarte putini reprezentanti ai celor cinci organizatii ce reprezinta rromii din judetul Constanta au inteles importanta participarii la cursurile organizate in tara si unde ar putea invata cum sa procedeze pentru a contribui la asezarea in fagase normale a relatiei dintre rromi si romani. O astfel de actiune s-a desfasurat la jumatatea acestei luni si a beneficiat de finantare din partea "Otto Benecke Stiftung" - Germania, iar beneficiarele au fost membrele Asociatiei Femeilor Rrome din Romania. Lacramioara Georgescu, presedintele Asociatiei "Speranta si Incredere" din Constanta, a fost una dintre participantele la simpozionul "Participarea femeilor rrome la viata publica si politica". "Am invatat ce trebuie sa facem in cazurile cand trebuie sa ne prezentam la diferite institutii si trebuie sa luam contact cu persoane importante. Am lucrat pe baza de exemplificari, iar eu am ales sa simulez o intalnire cu Madalin Voicu. Trebuie sa spun ca ne-am amuzat, dar am si invatat multe lucruri folositoare. Misiunea mea este ca, atunci cand voi ajunge acasa, sa ii invat si pe altii cum trebuie sa procedeze, iar ei, la randul lor, vor spune si altor rromi ce au de facut atunci cant trebuie sa se adreseze functionarilor din diferite institutii, pentru obtinerea unor drepturi". Lacramioara Georgescu a declarat ca intentioneaza sa ia legatura cu autoritatile locale din Baneasa pentru a crea un parteneriat in vederea construirii de locuinte pentru rromii din zona, una dintre cele mai puternice comunitati din judet. In baza aceleiasi colaborari, presedintele Asociatiei "Speranta si Incredere" incearca sa demareze un proiect pentru infrastructura pentru ca, dupa finalizarea lucrarilor, si tiganii sa beneficieze de alimentare cu apa potabila si de o retea de canalizare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii