Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banias „Mircea Geoana, papusa lui Iliescu si Patriciu"

ro

30 Nov, 2009 01:39 2661 Marime text
cap2.jpg În opinia conducerii PD-L Constanţa, rezultatul din 22 noiembrie este mulţumitor, dar nu satisfăcător pentru turul II

Turnura pe care a luat-o campania electorală premergătoare turului II al alegerilor prezidenţiale îi mobilizează şi mai mult pe democrat-liberalii constănţeni.

Pedeliştii constănţeni sunt convinşi că „manipularea grosolană" la care recurg adversarii politici ai lui Traian Băsescu nu va avea efectul scontat de aceştia. Cum era şi firesc, apariţia, acum, a acelui filmuleţ din 2004 iscă în mintea electoratului multe întrebări - de ce nu s-a dat atunci? de ce n-a apărut la referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu? de ce au tăcut atâta timp Patriciu, Tăriceanu şi alţii? etc - la care nimeni n-a catadicsit să răspundă. De altfel, preşedintele PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, a subliniat că electoratul nu-i atât de naiv şi se întreabă retoric: „Dinu Patriciu şi CP Tăriceanu au fost amnezici cinci ani şi şi-au amintit acum?". El a subliniat că adversarii lui Traian Băsescu „nu se dau în lături de la nimic pentru a câştiga alegerile" şi „au o singură politică, să alimenteze un val de ură împotriva acestuia". Liderul PD-L a menţionat că ai săi colegi din Capitală au comandat şi au primit rezultatele unei expertize care „demonstrează că filmul este un trucaj ordinar".

Mircea Geoană = Mircea Goană

Referitor la contracandidatul PSD, Banias a subliniat că „singurul program electoral al lui Mircea Geoană este «jos Băsescu» şi nu-i aparţine, este al celor care se ascund în spatele său". Liderul PD-L Constanţa îl acuză pe Geoană de laşitate deoarece „nu este capabil să se confrunte bărbăteşte cu Traian Băsescu", preferând să stea ascuns şi să lase pe „alţi oameni să îi facă preşedintelui diverse mizerii". Fuga liderului PSD de dezbaterile televizate (n.r. referire la invitaţia lansată pentru ieri şi refuzată) l-a determinat pe Banias să-l poreclească „Mircea Goană", iar atitudinea aceasta, corelată cu oamenii din spatele candidatului PSD la prezidenţiale, l-a făcut să concluzioneze: „O victorie a lui Mircea Geoană ar fi un dezastru şi o înfrângere pentru România. Cei ce au votat Crin Antonescu au suficient bun simţ să nu permită întoarcerea la guvernare a unui PSD controlat şi condus de oameni precum Iliescu, Vanghelie sau Hrebenciuc. (...) Mircea Geoană este o păpuşă a lui Iliescu şi Patriciu, care ar face jocurile lor de la Cotroceni".

În ciuda campaniei agresive promovate de PSD Constanţa, rezultatele PD-L s-au văzut în primul tur, iar „meritul este al constănţenilor care s-au prezentat la vot în număr mare şi nu s-au lăsat manipulaţi". Mircea Banias a subliniat că, deşi un şef de stat nu acţionează doar pentru un anumit judeţ, ci pentru întreaga ţară, Traian Băsescu a promovat interesele la Marea Neagră - ceea ce a dus la dezvoltarea afacerilor în zona de coastă - şi „a deschis această zonă partenerilor NATO" - ceea ce a dus la stabilirea bazelor americane în Dobrogea, efectele urmând să apară în timp.

conf_pdl_2.jpgSondaj confirmat, rezultat mulţumitor

În septembrie, pedeliştii au dat publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie ce aveau să se confirme ulterior. Atunci, Traian Băsescu avea 39% pe judeţ, iar Crin Antonescu - 17%, iar scorurile acestora din 22 noiembrie s-au încadrat în marja de eroare. De asemenea, pentru turul II, Băsescu era cotat cu 56-58% şi, potrivit lui Banias, dacă PD-L rămâne mobilizat, acesta ar urma să obţină 53-54% din voturile exprimate, ceea ce reprezintă şi ţinta democrat-liberalilor constănţeni. La rândul său, prim-vicepreşedintele PD-L, Adrian Manole, a prezentat rezultatele statistice ale primului scrutin. Astfel, ca prezenţă, judeţul Constanţa s-a clasat pe locul 13 la nivel naţional, ocupând locul opt pe urban (64% la Eforie) şi locul 18 pe rural (70% Costineşti). În ierarhia PD-L, filiala Constanţa s-a clasat pe locul trei, după Prahova şi Cluj. Scorul înregistrat în comparaţie cu PSD nu-i mulţumeşte pe democrat-liberali. „Rezultatul e mulţumitor, dar nu este satisfăcător pentru turul II, ca distanţă faţă de PSD. Trebuie să mai creştem", a afirmat Manole. Una peste alta, PD-L a crescut ca pondere în toate colegiile, cel mai bun rezultat fiind în Colegiul 5.

În concluzie, bilanţul PD-L confirmă că sunt pe un trend ascendent, comparativ cu parlamentarele din 2008, voturile din urban şi prezenţa ridicată la urne având o pondere majoră în rezultatul înregistrat pe judeţ.

Recomandări ignorate

În pofida imaginii de izolare a PD-L şi a lui Traian Băsescu, promovată cu insistenţă, la nivel judeţean, aceasta nu pare să se manifeste. Preşedintele PD-L Constanţa a mulţumit pentru ajutorul de care se bucură din partea PNŢCD şi a Partidei Romilor, precum şi a altor forţe politice care şi-au manifestat susţinerea faţă de Traian Băsescu. De asemenea, se pare că şi în Mihai Viteazu, comună condusă de un edil liberal, este preferat candidatul PD-L, în ciuda recomandărilor primite de la „candidaţii ieşiţi din cursă".

În completare, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, a confirmat că filialele locale ale PNL şi PRM li s-au alăturat. O dovadă în plus a situaţiei reale din teritoriu a constituit-o declaraţia fostului candidat al PRM la Primăria Constanţa, Eugen Rădulescu. El a demisionat din PRM şi s-a alăturat PD-L-ului. „Am demisionat din PRM pentru că n-am agreat orientarea pro-PSD a partidului şi, în special, a organizaţiei judeţene, şi-l susţin pe Traian Băsescu", a declarat Rădulescu, adăugând că şi alţi foşti colegi PRM vor vota, în turul II, candidatul susţinut de PD-L.

Realitatea se va vedea pe 6 decembrie însă, aşa cum afirma şi Mircea Banias, „electoratul de dreapta este cel mai puţin controlabil şi nu ascultă orbeşte recomandările. Adevăraţii liberali nu-şi dau votul lui Iliescu şi Vanghelie. Ei sunt suspicioşi faţă de această apropiere PNL - PSD".

{mos_ri:Mircea Geoana,Patriciu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 30 Nov, 2009 13:49 DINU PATRICIU si IONEL CHIRITA doi HOTI DE MAHALA,inca necondamnati.
  • Rozicrucianul 30 Nov, 2009 11:55 de la Rozicrucianul (08:23:57 30 Noiembrie 2009) Cind puisorii portocalii scot capul de sub aripa, isi inchipuie ca sunt in paradisul prostilor.Prin ciripitul lor despre Iliescu ,nu fac altceva decit o incercare ca sa trezeasca apetitul conflictual al cetatenilor.Iliescu ,nu mai este ascultat nici de ai lui.El si generatia lui nu sunt decit niste fosile uitate in muzeul politicii romanesti cu etichete ilizibile.Ei,portocaliilor,treziti-va!Voi nu vedeti ca electoratul incepe sa nu mai stea cu gura cascata la senzationalul ieftin si suetele de alcov care au accese de badaranie?Geoana nu foloseste de ,,filmuletul horror'in anatemizarea lui Basescu,pentru ca s-ia dat seama ca Basescu va fi victimizat si sub impactul emotional va cistiga voturi ,daca nu cumva chiar alegerile.