Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:59 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu „Referendumul se va face cu cheltuieli minime"

ro

04 Nov, 2009 01:32 599 Marime text
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu presa locală, că referendumul privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari se va desfăşura cu cheltuieli minime.

Şeful statului a precizat că se vor cheltui bani doar pentru asigurarea hârtiei pentru buletinele de vot şi pentru cerneala cu care alegătorii le vor ştampila. Potrivit informaţiilor obţinute de către preşedinte de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, referendumul ce se va desfăşura pe 22 noiembrie va costa 6.107.000 lei - sumă cu mult mai mică faţă de cea destinată organizării şi desfăşurării referendumului pentru vot uninominal, când a fost nevoie de 47.349.000 lei.

Şeful statului a precizat că, în opinia sa, este nevoie de un Parlament unicameral pentru o mai bună responsabilizare a parlamentarilor care îi reprezintă pe cetăţeni. „Este clar că avem un Parlament difuz ca responsabilităţi, pentru cetăţeni. Nimeni nu ştie a cui este responsabilitatea pentru întârzierea unei legi. De regulă se spune global că Parlamentul e de vină. Un parlament unicameral face responsabilitatea parlamentarilor, faţă de cei care i-au ales, tot mai mare", a afirmat preşedintele Băsescu. Şeful statului a adăugat că, în momentul de faţă, responsabilităţile unui deputat se suprapun cu cele ale unui senator care reprezintă două sau trei colegii uninominale, iar cetăţeanul nu ştie cine este cel mai responsabil.

Preşedintele a subliniat că în cazul unui Parlament unicameral avantajul este şi acela că se simplifică procedura de adoptare a legilor. Şeful statului adăugat că un alt avantaj este legat şi de reducerea cheltuielilor, care, chiar dacă nu reprezintă o diminuare considerabilă, contează. Traian Băsescu a precizat că reformarea Parlamentului face parte din procesul amplu de modernizare şi reformare a instituţiilor statului, iar referendumul din 22 noiembrie este „un exerciţiu de suveranitate a poporului".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii