Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilantul consilierilor niciun proiect de hotarare (galerie foto)

ro

15 May, 2009 02:28 3392 Marime text

colaj_cap2st.jpgDacă noii consilieri PNL n-au elaborat proiecte de hotărâre, unii colegi de la PD-L au iniţiative, dar nu se regăsesc pe ordinea de zi * Delăsarea unor aleşi judeţeni din „opoziţie" este motivată: „E mai greu să pătrunzi"

Opţiunile electoratului exprimate în alegerile locale din iunie anul trecut au adus PSD-ului 20 de mandate de consilieri judeţeni, PD-L-ului nouă mandate, iar PNL-ului şapte reprezentanţi în Consiliul Judeţean Constanţa. Cu excepţia PSD, celelalte două partide au vrut să promoveze oameni noi.
Dacă social-democraţii au preferat să meargă pe mâna colegilor cu „vechime" în CJC, liberalii şi democrat-liberalii au apelat la „noutăţi" foarte multe. Concret, PSD Constanţa a adus în echipa consilierilor judeţeni doar doi boboci în ale administraţiei publice - Stelian Nicolae Fronescu şi Ilie Hondoreanu. În schimb, democrat-liberalii, din nouă mandate câştigate cu ajutorul electoratului, pot „beneficia", cel puţin pentru o perioadă, de numai opt, iar din cei opt consilieri judeţeni validaţi unul singur se poate lăuda că a mai activat în CJC - Ionel Manafu. Aşadar, echipa PD-L cuprinde şase reprezentanţi aflaţi la primul mandat de consilier judeţean: Cristina Brânzoi, Florian Constantin, Adrian Gelu Gheorghiţă, Mihai Petre, Adrian Iancu Stavrositu şi Gheorghe Şutu.
Pentru promovarea altor colegi a optat şi PNL Constanţa, din cei şapte consilieri judeţeni, patru - Dănuţ Zepa Antonoaea, Doina Carp, Sorin Viorel Ciutureanu şi Eugen Silaghi - fiind în premieră reprezentanţi ai partidului în CJC.

consilieri_judeteni_Iancu_Stavrositu_02.jpgDoi consilieri, un proiect

Aflat la primul său mandat de consilier judeţean, Stelian Nicolae Fronescu (PSD) a recunoscut că, până în prezent, nu a elaborat niciun proiect de hotărâre care să ajungă pe ordinea de zi a şedinţelor CJC. Totuşi, pentru a drege busuiocul, social-democratul a menţionat că este interesat de diverse aspecte legate de agricultură şi, pe viitor, nu exclude posibilitatea de a elabora vreun proiect în acest domeniu. „Aştept reglementările europene în domeniu şi apoi voi propune un proiect de hotărâre privind comercializarea produselor agricole direct de către producători", a explicat Fronescu. În schimb, colegul său de partid, Ilie Hondoreanu, ne-a declarat mândru că a reuşit să treacă şi să pună în practică un proiect de hotărâre personal, care a permis trecerea la amenajarea şi dotarea unor cămine culturale şi şcoli din judeţ.

Poate anul viitor

În scurt timp, cei patru boboci liberali din CJC împlinesc un an de la preluarea mandatelor, dar nicio iniţiativă trecută în palmares. Viorel Sorin Ciutureanu a recunoscut că, până la ora actuală, nu a iniţiat nici un proiect deoarece „chiar dacă aş vrea, e mai greu să pătrunzi". Şi totuşi, el a confirmat că este în curs de elaborare a unor proiecte referitoare la ordinea publică şi la situaţiile de urgenţă.
„Binenţeles că nu am iniţiat niciun proiect", a fost răspunsul consilierului judeţean PNL, Dănuţ Zepa Antonoaea. Convins că un proiect de interes comunitar ar trece, el caută date care să-l ajute în elaborarea acestuia, precum şi sursele de finanţare. „Nu se poate merge cu propuneri de proiecte atâta timp cât n-ai surse de finanţare. Nu vreau să fac doar act de prezenţă la capitolul iniţiatori, fără a avea şansa finanţării propunerilor mele", a menţionat liberalul Antonoaea. Nici colega sa, consilierul judeţean Doina Carp, nu apare ca iniţiator al vreunui proiect de hotărâre. „Am avut nevoie de o perioadă de acomodare şi de înţelegere a procedurilor. Acum am început să desluşesc cum merg lucrurile în CJC", a specificat Doina Carp.

Intenţii refuzate



Chiar dacă sunt în premieră în CJC, unii consilieri judeţeni PD-L au încercat să se implice în susţinerea unor proiecte prin iniţiative personale. „Intenţii au fost mai multe. Am depus cinci proiecte de hotărâre însă nu au fost incluse pe ordinea de zi", ne-a declarat consilierul judeţean Mihai Petre. Cu toate că nu şi-a manifestat public - în cadrul şedinţelor de consiliu judeţean - nemulţumirea generată de această situaţie, el susţine că a avut două proiecte ce vizau acordarea unui sprijin financiar în două cazuri sociale din comuna Ghindăreşti şi un altul prin care propunea premierea elevilor olimpici şi a cadrelor didactice care i-au pregătit „cu sume mult mai mari decât cele alocate la final de an". Consilierul PD-L a propus în alte două proiecte de hotărâre premierea antrenorului Nicolae Forminte pentru medalia de bronz obţinută de lotul naţional de gimnastică la jocurile olimpice, precum şi acordarea unei plachete omagiale şi a unei sume de bani preşedintelui Clubului Faru, Ilie Floroiu, pentru întreaga activitate sportivă, „recompensă" care ar fi urmat să o primească la un moment aniversar. „Când am cerut explicaţii, mi s-a motivat că unele premieri erau pe agenda CJC, deşi sumele propuse de mine erau mai mari decât cele oferite de instituţie, iar în cazurile Forminte şi Floroiu nu mi s-a argumentat în niciun fel refuzul includerii proiectelor pe ordinea de zi a şedinţelor", susţine democrat-liberalul Mihai Petre. În pofida „experienţei" trăite, acesta va mai încerca să promoveze alte trei proiecte de hotărâre. „Voi iniţia un proiect privind acordarea de premii Uniunii Scriitorilor din Dobrogea, iar altul privind finanţarea publicării unui volum antologic de poezie dedicată mării, care să conţină toate operele în versuri de acest gen. Totodată, voi încerca alocarea unor fonduri pentru realizarea Târgului internaţional de carte, acţiune ce devenise o tradiţie pentru Universitatea «Ovidius»", a explicat Mihai Petre.

consilieri_judeteni_Sorin_Ciutureanu_03.jpgInstanţa decide

Colegul său de partid, consilierul Adrian Gheorghiţă, a fost mai dibace. După ce a depus trei-patru proiecte de hotărâre care nu au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţelor CJC, pentru unul dintre ele a apelat la instanţă. „Toate au fost depuse în timp la legislatura CJC, dar n-au fost trecute pe ordinea de zi. Oricum, în CJC se votează politic", ne-a declarat Gheoghiţă. El a amintit încercările repetate privind validarea în funcţia de consilier judeţean a unor colegi PD-L, cel mai recent caz fiind cel al lui Gheorghiţă Corbu.
Însă un proiect de hotărâre iniţiat de Adrian Gheorghiţă şi „refuzat" de conducerea CJC din motive necunoscute viza înfiinţarea Serviciului public de evidenţă informatică a populaţiei în comuna Valu lui Traian. „În acest caz am apelat la instanţă pentru a obţine avizul de funcţionare a serviciului respectiv. De patru ori am depus acest proiect şi nu a fost inclus pe ordinea de zi sau pe cele suplimentare. Voi rezolva situaţia prin instanţă, pentru că există acea procedură de aprobare tacită", a conchis consilierul PD-L Adrian Gheorghiţă.

Dezamăgirea se extinde

Întrucât niciun proiect depus de consilierii judeţeni PD-L nu a fost „acceptat" pe ordinea de zi a şedinţelor CJC derulate până acum, Iancu Stavrositu nu s-a încumetat să aibă vreo iniţiativă. „Într-un an niciun proiect depus de reprezentanţi ai PD-L nu a ajuns să fie supus aprobării consilierilor judeţeni. Vom încerca, pe viitor, să lucrăm la câteva proiecte, dar nu sunt convins că vor fi luate în seamă", a afirmat Iancu Stavrositu.
Ajuns în CJC din luna martie, ca urmare a renunţării unui coleg de partid la mandatul de consilier judeţean, Gheorghe Şuţu este încă în perioada de acomodare. „Sunt în studiu... abia m-am dumerit cum decurg lucrurile aici", a recunoscut consilierul PD-L. Interesat de agricultură, acesta nu exclude posibilitatea ca, pe viitor, să iniţieze un proiect de hotărâre privind „formarea, în judeţ, a unor baze pentru tratarea terenurilor agricole împotriva unor boli, cu ajutorul avionului".
Membru în Comisia de Cultură şi Sport, Florian Constantin a ajuns la concluzia că „la stilul de lucru pompieristic existent în CJC, nu se poate acţiona eficient". El afirmă că ar fi depus nişte iniţiative la comisia din care face parte, dar, ca şi în cazurile anterioare, n-au ajuns pe ordinea de zi. „E drept că, uneori, sesizările şi rugăminţile din teritoriu au venit tardiv... însă, oricum, ştiam că nu au sorţi de izbândă, motivul invocat fiind acela că nu sunt resurse financiare", a menţionat Constantin. Fără să capituleze, consilierul judeţean PD-L speră: „Probabil, din toamnă voi reuşi să am proiecte de hotărâre care să fie supuse aprobării şi, eventual, să şi treacă".

{mos_ri:consilieri,pnl,psd}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pnl-istii hoti 14 May, 2009 23:29 Ciuturene ia povesteste tu cum ai facut averea cu care te lauzi cat ai fost director adj la Oil Terminal?