Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:41 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce constanteni se bucura de interzicerea ANI

ro

16 Apr, 2010 22:53 2014 Marime text
cap_3.jpgDintre toate personajele din prim planul politic constănţean aflaţi în vizorul ANI, primarul Radu Mazăre a fost cel mai entuziasmat la auzul veştii date de Curtea Constituţională a României# De altfel, edilul a fost şi primul care şi-a arătat exaltarea# „M-a umflat râsul. Îmi pare rău că trebuie s-o spun acum când încă n-au trecut 40 de zile de la Înviere. Dar uite aşa o să-i ia dracu' pe toţi pe rând. Pe toţi cei care fac rău cu bună ştiinţă, Dumnezeu îi trimite jos, nu-i ia sus la el. Pe pământ se întâmplă toate", susţinea edilul constănţean joi seara, la o emisiune TV

Decizia dată de Curtea Constituţională a României în cursul zilei de joi, prin care mai multe prevederi din Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate au fost declarate neconstituţionale, a stârnit deja bucurie în rândul unora dintre personajele politice autohtone care au ieşit la rampă cu declaraţii dintre cele mai interesante.

Hotărârea dată de CCR nu va mai permite Agenţiei să depoziteze declaraţiile de avere şi de interese, să amendeze persoanele care nu le depun la timp, să ceară confiscarea averilor sau punerea sechestrului pe acestea şi nici nu mai poate sesiza parchetul, în cazul unor neconcordanţe în declaraţii. De asemenea, declaraţiile de avere şi de interese nu vor mai fi publice.

Lista clienţilor constănţeni la ANI este lungă

Acest lucru nu poate decât să îi bucure pe cei care din varii cauze au ajuns pe lista inspectorilor de la ANI. Cel puţin la nivelul judeţului Constanţa, avem suficiente personaje care pot răsufla uşurate, fie şi pentru câteva zile. De pe lista acestora fac parte cele mai importante nume din administraţia publică locală şi judeţeană: primarul Constanţei, Radu Mazăre, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, fostul viceprimar Nicolae Nemirschi, primarul oraşului Negru Vodă, Ion Nicolin, primarul Cernavodei, Mariana Mircea, primarul comunei Limanu, Nicolae Iustian Urdea (PNL), fostul primar al municipiului Mangalia, actual deputat PD-L, Zanfir Iorguş, şi consilierul judeţean PSD Nicolae Peride. Iar lista nu se opreşte aici. Acestora li se adaugă şi profesorul universitar Tudorel Părchişan, medicii şi profesorii universitari Ion Bordeianu şi Ion Aşchie, precum şi Veorică Lungu şi Mariana Căpăţână, angajaţi ai unei instituţii de învăţământ superior din Constanţa, de altfel singurii amendaţi de ANI.

De pe lista ultimelor găselniţe pe care inspectorii de integritate i le-au găsit primarului Radu Mazăre, fac parte cele 20 contracte de achiziţii publice predate de autoritatea judeţeană constănţeană unor firme care fac parte din lista preferatelor administraţiei locale.

În luna iulie a anului trecut, doi şefi ai administraţiei judeţene au intrat în atenţia ANI: Nicuşor Constantinescu şi Cristinel Dragomir. În luna august, fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, i-a fost începută verificarea averii, fiind urmat la scurt timp de edilul din Negru Vodă, Ion Nicolin. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia în cazul deputatului PDL Zanfir Iorguş, pentru presupusa săvârşirea de către acesta, în perioada 1996 - 2008, cât a fost primar al Mangaliei, a infracţiunii de fals în declaraţii. Tot pentru fals în declaraţii a fost luat la puricat şi primarul comunei Limanu, liberalul Nicolae Urdea. De altfel, de pe lista celor care s-au bucurat la auzul veştii despre ANI, mai face parte şi şeful Corp Control din cadrul primăriei Constanţa, Ionuţ Pripiş. Despre şeful din primărie scriam în paginile cotidianului nostru, în luna septembrie a anului trecut, că ar avea declaraţia de avere completată diferit de cea a soţiei sale, Iulia, angajată în cadrul aceleaşi instituţii.

Mariana Mircea, cea mai bucuroasă dintre toţi

De pe lista „clienţilor" ANI care au ajuns să fie trimişi în judecată la sesizarea Agenţiei, face parte primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, care a fost dată pe mâna justiţiei de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia pentru fals în declaraţii, fiind primul caz de trimitere în judecată la sesizarea ANI. Agenţia a precizat că s-a sesizat din oficiu, după ce Mariana Mircea nu a depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul legal, sau le-a depus cu date false. Procurorii spun că ea a completat în fals declaraţiile de avere şi interese depuse, potrivit obligaţiilor legale. De asemenea, primăriţa ar fi urmărit, se pare, să ascundă o situaţie de incompatibilitate în care s-a aflat în perioada iulie - decembrie 2007, încercând să obţină astfel validarea mandatului de ales local. Anchetatorii spun că ea a realizat în mod nejustificat venituri de la SNN SA - Sucursala CNE Cernavodă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • laur 17 Apr, 2010 13:31 MM nu are de ce sa se bucure falsul in declaratii exista si trebuie sa raspunda pentru asta....daca ANI este sau nu dizolvat si blocat asta nu inseamna ca procesul se va opri...deci va rog frumos mai multa seriozitate in redactarea unui articol
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 17 Apr, 2010 12:37 Se desfiinteaza aceasta institutie datorita faptului ca era formata din personaje corupte . Asta nu inseamna ca vor fi lasati in pace sa fure ,dupa bunul plac ,fara nici un fel de control ???