Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:53 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce interpelari au mai avut parlamentarii constanteni

ro

18 Jan, 2010 02:41 1801 Marime text

des_interpe.jpgLiberalul Mihai Lupu este preocupat de turismul religios, Cristina Dumitrache (PSD) e interesată de soarta energiei regenerabile, în vreme ce alţi deputaţi au încheiat anul fără nici o interpelare

Chiar dacă în ultima parte a anului trecut, principalele partide erau preocupate de alegerile prezidenţiale, unii parlamentari constănţeni şi-au găsit timp pentru a formula diverse interpelări. Care au fost „grijile" deputaţilor noştri spre final de an calendaristic, aflaţi în continuare.

Ultima interpelare a deputatului liberalul Mihai Lupu, a avut ca destinatar pe ministrul Turismului, Elena Udrea, căruia i-a făcut căteva sugestii. „Un fascinant traseu imaginar al celor mai frumoase biserici germane din Dobrogea ar include, negreşit, localităţi constănţene ca Tariverde, Cogealac, Lumina şi Techirghiol, tulcene ca Malcoci şi Atmagea sau vatra fostului sat Colelia. Din nefericire, ele nu sunt, cel puţin deocamdată, prezente în vreo broşură, în vreo hartă ori pe vreun panou turistic", atenţionează deputatul PNL Mihai Lupu în interpelarea adresată ministrului Udrea. El propune popularizarea unui circuit turistic format din aceste obiective. În opinia sa, ipoteticul traseu ar putea cuprinde lăcaşuri de cult dar şi „clădiri cu arhitectură atipică pentru Dobrogea, cimitire germane vechi, cu monumente funerare fastuoase sau monumente ale eroilor etnici germani care au luptat în Armata Romănă". Nu în ultimul rănd, harta turistică a Dobrogei ar trebui să includă, potrivit deputatului Mihai Lupu, bisericile lipoveneşti, precum şi cele mai frumoase lăcaşuri aparţinănd cultului musulman.
După vreo lună, răspunsul i-a parvenit prin intermediul secretarului de stat Corneliu Popovici. Acesta menţionează că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Ministerul Turismului promovează „regiuni, zone din Romănia ca destinaţii turistice, nu localităţi sau judeţe".
„De asemenea, Ministerul Turismului nu realizează şi nu promovează anumite circuite turistice", a menţionat Popovici în răspunsul formulat interpelării adresate de deputatul Lupu. Astfel, parlamentarul PNL a fost îndrumat să se adreseze consiliilor locale, precum şi Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Romănia.

Trei interpelări, nici un răspuns

Ziua de 15 decembrie 2009 a fost prolifică pentru deputatul PSD Cristina Dumitrache. Ea a depus trei interpelări, toate pe tema energiei regenerabile şi avănd acelaşi destinatar: ministrul Economiei, Adriean Videanu. Subiectul primei interpelări a vizat stadiul implementării Legii nr. 220/2008 în vederea stabilirii sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Pentru aplicarea sa, normativul prevede adoptarea unor hotărări de guvern şi a legislaţiei secundare, în termen de 60 sau 90 de zile, de la intrarea în vigoare a legii. Iată de ce, deputatul PSD era interesat să afle, printre altele, cauza întărzierii elaborării şi adoptării reglementărilor respective, precum şi responsabilul cu gestionarea problemei.
Prin cea de-a doua interpelare, Dumitrache vroia să afle „stadiul accesării fondurilor europene pentru proiecte de producere a energiei din resurse regenerabile de energie".
Ultimul demers al parlamentarului PSD s-a referit la „stadiul elaborării strategiei Romăniei privind energia regenerabilă". Conform prevederilor UE, pănă în anul 2020, ţara noastră va trebui să atingă o cotă de energie regenerabilă de 24%, iar în acest an va trebui să prezinte Comisiei Europene strategia în acest domeniu. De aceea, Cristina Dumitrache vroia să afle care este stadiul elaborării strategiei, modalităţile de producere a energiei regenerabile identificate, distribuţia teritorială a resurselor, costurile aplicării strategiei şi sursele de finanţare.
Deşi subiectele abordate sunt de actualitate şi de interes, nici pănă în prezent ministrul Videanu nu a răspuns interpelărilor.

Berceanu, ministrul „preferat" de deputatul Mitrea


Deputatul PSD Manuela Mitrea a „dedicat" luna noiembrie 2009 încercării de a clarifica aspecte de interes pentru judeţul Constanţa, iar în decembrie a fost interesată de „situaţia cercetării în Romănia".
Ministrul „preferat" al deputatului din Colegiul 8 a fost Radu Berceanu, căruia i-a adresat trei întrebări: două referitoare la situaţia tronsonului de autostradă Cernavodă - Constanţa şi una privind şoseaua de coastă. Numai că, răspunsurile primite în decembrie de la ministrul Transporturilor nu aduc clarificări sperate. Tot spre finalul anului trecut, deputatul Manuela Mitrea, s-a arătat interesată de situaţia persoanelor afectate de diabet, precum şi cea a cercetării. Dacă în privinţa bolnavilor de diabet, fostul ministru al Sănătăţii Adriean Videanu a liniştit-o, asigurănd-o că, şi în acest an, tratarea şi identificarea persoanelor predispuse să facă diabet se vor derula corespunzător, în privinţa cercetării răspunsul se lasă aşteptat. Asta şi pentru că, probabil, la data respectivă cel ce se ocupa de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului era şi premier... Emil Boc.



Interpelările au fost date uitării

Deşi, de cele mai multe ori, interpelările formulate de parlamentari nu-şi ating scopul dorit, este şi aceasta o formă prin care miniştrilor li se pot aduce la cunoştinţă anumite aspecte din teritoriu. O parte dintre deputaţii constănţeni par a nu miza prea mult pe interpelări. Deputatul PD-L Zanfir Iorguş n-a mai avut o interpelare din luna martie, iar colegii săi Gheorghe Dragomir (PNL), Eduard Martin (PSD) şi Constantin Chirilă (PD-L) au „renunţat" la această tactică din iunie. Ultima interpelare a deputatului PD-L Maria Stavrositu datează din octombrie, şi a avut ca subiect „blocarea decontării lucrărilor de construcţie a unor unităţi de învăţămănt preşcolar şi şcolar". Tot legat de domeniul învăţămănt a fost şi ultima interpelare deputatului UDTTMR, Amet Aledin, care consideră anormal că, în ultimii ani, orele de istorie s-au redus şi nu s-a luat nici o măsură pentru remedierea situaţiei.
În schimb, social-democraţii Matei Brătianu şi Antonella Marinescu, precum şi Ibram Iusein (UDTR) n-au apelat la întrebări sau interpelări deloc.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii