Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cei mai activi electori au fost chiar candidatii la functiile de primar si consilieri locali

ro

07 Jun, 2004 00:00 604 Marime text

Peste 600.000 de constanteni din tot judetul au fost asteptati la urne pentru a-si alege conducatorii in urmatorii patru ani * Potrivit Biroului Electoral Judetean, la centralizarea efectuata la ora 10.00, 6,79% dintre locuitorii judetului se prezentasera la vot * Potrivit procentului, judetul Constanta ocupa, la acea ora, pozitia 24 in "topul" judetelor in ce priveste reprezentativitatea la urne * In proportie de 8,9% populatia din mediul rural se prezentase la urne, in timp ce doar 6,27% dintre oraseni votasera pentru desemnarea primarului localitatii in care locuiesc * Peste 500 de jandarmi si tot atatia politisti au asigurat ordinea si paza in jurul sectiilor de votare

Vremea mohorata si ploaia ca s-a abatut asupra Constantei au facut ca, la primele ore dupa deschiderea urnelor de vot, putini constanteni sa mearga pentru a-si exercita dreptul democratic si constitutional, de alegere a primarului si consilierilor care-i vor reprezenta in urmatorii ani in administratie. In jurul orei 9.00, procente mici de sub 5% se inregistrau la mai toate sectiile de votare de pe raza municipiului Constanta. In sectiile de votare membrii erau destul de ingrijorati de posibilitatea prelungirii orei de inchidere a votarii, data fiind slaba prezenta la urne. Alaturi de persoanele varstnice, cei mai constiinciosi cetateni care si-au exprimat votul inca de dimineata au fost candidatii la functiile de primar si consilier. Astfel, gheata a fost sparta de candidatul PRM la Primarie, Dan Rahau, care, impreuna cu familia, a votat la Sectia 5, organizata in incinta Colegiului "Mircea cel Batran". Dupa vot, Rahau a declarat ca a votat pentru un trai mai bun, pentru o viata mai buna pentru constantenii lui, pentru ca vrea sa le ofere cetatenilor municipiului siguranta. Urmatorii care s-au prezentat la urne au fost candidatii PUR, Andrian Mihei, si PNL, Puiu Hasotti. Ambii competitori, de factura social-liberala, respectiv liberala, au precizat ca au votat pentru o viata mai buna a cetatenilor Constantei, pentru ca ei sa fie mai respectati, sa traiasca mai bine si mai sanatosi. Hasotti a precizat ca voteaza pentru binele constantenilor, pentru ca "fiecare trebuie sa voteze, sa aiba constiinta propriului vot". Au urmat Stelian Dutu, candidatul PD la Primarie, Max Badin din partea Actiunii Populare si actualul primar, Radu Mazare, care si-a exercitat votul la Scoala 23. Insotit de sotie si fiica, Max Badin a votat la ora 11.15 in incinta Liceului "Mircea cel Batran", cu gandul ca "incepand de astazi, numele Constantei va reveni printre cele ale municipiilor cu demnitate. Prin votul pe care l-au dat constantenii, o vom duce mai bine. Incepand de astazi, vom privi in perspectiva unei vieti mai bune si mai prospere pentru toate categoriile sociale". Prin votul sau, Max Badin spera ca "la primarie se va instaura o conducere administrativa care sa reprezinte toate mediile social-politice". Pe de alta parte, Badin spera ca municipiul Constanta va da cel mai puternic semnal de revolutionare a fenomenului politic actual. "Pentru prima oara cred ca vom avea succesul scontat", a incheiat Max Badin.Actualul primar, Radu Mazare, a votat la Sectia 87, amenajata in incinta Scolii generale numarul 23, in jurul orei 11.30. El a fost a 251-a persoana care a votat la aceasta sectie. Dupa ce a introdus buletinele de vot in urna, Mazare a declarat ca si-a indeplinit o datorie cetateneasca. De asemenea, el a mai adaugat ca a votat "cu cei care construiesc, si nu cu cei care mint".

La ora 10.00 votasera aproximativ 7% dintre electori

Peste 600.000 de constanteni din tot judetul au fost asteptati la urne pentru a-si alege conducatorii in urmatorii patru ani. Potrivit Biroului Electoral Judetean, la centralizarea efectuata la ora 10.00, 6,79% dintre locuitorii judetului se prezentasera la vot. Potrivit procentului, judetul Constanta ocupa, la acea ora, pozitia 24 in "topul" judetelor in ce priveste reprezentativitatea la urne. In proportie de 8,9% populatia din mediul rural se prezentase la urne, in timp ce doar 6,27% dintre oraseni votasera pentru desemnarea primarului localitatii in care locuiesc. Peste 500 de jandarmi si tot atatia politisti au asigurat ordinea si paza in jurul sectiilor de votare.

Marinarii si lucratorii de pe platforme nu voteaza

Pentru ca Legea electorala nu prevede acest lucru, marinarii si lucratorii de pe platforme nu vor vota la alegerile locale. Potrivit legii, electorii nu-si pot exercita votul decat in circumscriptiile de pe raza localitatii unde domiciliaza. Urna mobila care ar fi trebuit sa plece catre platforme a fost retinuta azi-dimineata pe motiv ca nici un paragraf din Legea 67 nu prevede acest lucru. Astfel vor putea vota doar marinarii aflati pe uscat.

Detinutii din arestul IPJ au refuzat sa voteze

Potrivit precizarilor oferite de Biroul Electoral Municipal, cei zece detinuti aflati in arestul Inspectoratului Judetean de Politie au refuzat sa-si exercite votul de motive personale. Un singur detinut cu drept de vot de la Penitenciarul Poarta Alba si-a exercitat dreptul de vot.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii