Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:00 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cheltuielile bugetare se reduc cu circa 7 miliarde de lei

ro

11 Apr, 2009 18:24 1031 Marime text
Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, cele două ordonanţe de urgenţă de pe ordinea de zi, privind rectificarea bugetară şi sistemul sporurilor bugetare, ce urmează să fie trimise FMI şi CE 

Membrii cabinetului Boc s-au reunit, astăzi, într-o şedinţă privind aprobarea unei serii de acte normative menite să reducă cheltuielile bugetare cu aproximativ 7 miliarde de lei.

Atât bugetarii, cât şi instituţiile statului vor avea mai puţini bani de cheltuit.

În primul rând, vor fi tăiate bugetele ministerelor. Apoi, unele sporuri acordate bugetarilor vor fi reduse sau chiar eliminate. Nu în ultimul rând, Executivul va introduce noi impozite.

Ministerul Muncii va fi singurul minister care va primi bani în plus. Fondurile sunt necesare pentru plăţile sociale, în condiţiile în care şomajul creşte tot mai mult de la o lună la alta.

Şi firmele vor avea de suferit. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, impozitul forfetar va fi calculat la un curs de 4,30 de lei pentru un euro. Astfel, firmele cu o cifră de afaceri de până la 52.000 de lei vor plăti anul acesta la stat cel puţin 1.467 de lei, iar de anul viitor minimum 2.200 de lei.

Microîntreprinderile vor fi supuse şi ele aceluiaşi regim fiscal. Asta înseamnă că, dacă prin plata a 3% din cifra de afaceri, nu se ajunge la impozitul minim, patronii vor fi nevoiţi să scoată din buzunare până la acest nivel.

Companiile îşi vor putea recupera TVA-ul la autoturismele pentru transportul de persoane doar dacă acestea vor fi utilizate în interes de serviciu.

Taxa pe valoare adăugată va fi deductibilă şi pentru maşinile folosite de şcolile de şoferi, taxiuri şi pentru cele care vor fi revândute.

Executivul vrea să scoată mai mulţi bani şi de la firmele care fac comerţ intracomunitar şi care nu-şi depun la timp declaraţiile trimestriale privind achiziţiile şi livrările, sau dacă sumele declarate sunt greşite sau incomplete. Dacă, în prezent, amenda este cuprinsă între 12 şi 30.000 de lei, Ministerul de Finanţe vrea ca sancţiunea să ajungă la până la 2% din suma totală a livrărilor sau achiziţiilor.

Sursa: Realitatea TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii