Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii PSD din Agigea au vrut sa infiinteze sase comisii

ro

28 Jun, 2004 00:00 826 Marime text

Reprezentantul Prefecturii a parasit sedinta inainte de a se termina

Consilierul Actiunii Populare a votat de partea PSD * Social-democratii au propus infiintarea a cinci comisii, in afara celei de validare * De teama ca nu cumva opozitia sa detina puterea de decizie, social-democratii au respins orice argument cu privire la inutilitatea existentei prea multor comisii

Agigea este una dintre localitatile in care functia de primar a fost castigata, in urma alegerilor locale, de democratul Ion Ionita. Ca in toate municipiile, orasele si comunele unde alegerile au fost castigate de reprezentanti ai opozitiei, si la Agigea constituirea Consiliului Local si desemnarea viceprimarului nu au fost lipsite de peripetii. O prima convocare a consilierilor a fost saptamana trecuta, dar, din cauze numai de ei stiute, consilierii PSD si PRM nu s-au prezentat la sedinta. Am aflat abia ieri ca vina a fost aruncata gresit pe umerii conducerii primariei, in loc sa se ceara socoteala Prefecturii, institutia care, prin lege, este cea care convoaca sedintele de constituire. Legea stabileste ca tot in prima sedinta de dupa alegeri a consiliului local este desemnat si viceprimarul. Cum scrutinul de la Agigea a dat castig de cauza reprezentantului Aliantei "Dreptate si Adevar", ar fi fost de asteptat ca primarul sa fie secondat de un reprezentant al PNL. Numai ca socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea de la primarie. Prin intrunirea majoritatii voturilor, viceprimarul localitatii va fi, pentru urmatorii patru ani, Cristian Andrei, membru al Actiunii Populare. Cum se intampla in astfel de cazuri, primul supleant de pe lista AP a fost validat. Surpriza a intervenit in momentul in care, la discutia ce s-a purtat intr-una din pauze, pe holul scolii, locul in care s-a desfasurat sedinta, proaspatul consilier al AP a afirmat ca intelegerea incheiata, cu o seara inainte, cu social-democratii din localitate stabilea ca, in cazul in care Actiunea va avea viceprimar, consilierul aceluiasi partid va trebui sa sustina initiativele PSD cand va fi vorba de vot. Spusele consilierului Adrian Lungu s-au confirmat in momentul in care au inceput discutiile cu privire la numarul si componenta comisiilor. Mai mult chiar, pentru a se elimina speculatiile cu privire la o intelegere prestabilita intre reprezentantii celor doua formatiuni, propunerile i-au avansat in cursa pentru fotoliul de viceprimar pe reprezentantul AP si pe Gheorghe Lamureanu, ultimul, candidat al PSD la functia de primar al localitatii. Foarte gratios si modest, Lamureanu a refuzat propunerea, iar consilierii au ales dintre liberalul Chirita Dragu si Cristian Andrei, prin vot secret.

Mai multe comisii decat cele ale Consiliului Judetean

Discutii in contradictoriu s-au iscat in momentul in care consilierii au trecut la dezbateri privind numarul si componenta comisiilor. Primarul proaspat ales, Ion Ionita, a propus infiintarea a trei comisii, in afara celei de validare. Ionita nici nu a apucat sa inchida bine gura, ca reprezentantii PSD au avansat propriile propuneri. Vocea celor sase consilieri social-democrati, dar si a celui de la AP, a fost Cristian Carjaliu, care pe parcursul sedintei a demonstrat ca s-a aflat si in postura presedintelui desemnat, nimeni altul decat reprezentatul Romaniei Mari, Emil Ghiordunescu. Eforturile reprezentantului Prefecturii prezent la prima intalnire a consilierilor din Agigea de a le explica ca legea nu poate fi incalcata au determinat-o pe Paula Mandita, jurist in cadrul Prefecturii, sa paraseasca distinsa adunare, cu care nu a reusit sa poarte un dialog. Social-democratii au incercat sa-si impuna punctul de vedere, in ciuda argumentelor prezentate de reprezentantii PD si PNL in Consiliul Local. In opinia consilierilor PSD, faptul ca reprezentantii PD si PNL au parasit sala, exprimandu-si astfel dezacordul fata de modul in care decurgea intalnirea, echivala cu abtinerea de la vot. Adoptarea hotararii cu privire la infiintarea si componenta comisiilor a fost amanata pentru urmatoarea intalnire. Democratii si liberalii au avut macar satisfactia ca, dupa ce Ionita le-a desenat pe tabla ca la scoala, consilierii aflati in opozitie cu cei ai Aliantei D.A. au inteles, in sfarsit, ca nu se dorea acapararea comisiilor, ci distribuirea corecta a consilierilor, in functie de reprezentarea partidelor in Consiliul Local. Cel putin alesii de la Agigea pot fi mandri ca au adoptat primele patru hotarari din mandatul pe care il vor exercita in urmatorii ani si de care depinde dezvoltarea localitatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii