Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:13 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corneliu Dida isi repudiaza trecutul

ro

15 Feb, 2005 00:00 1421 Marime text

In CV-ul depus la Camera Deputatilor, PSD-istul Corneliu Dida a omis sa treaca o parte consistenta din trecutul sau politic, acreditand astfel ideea ca a intrat in politica in anul 2000, pentru doar doua luni de zile ca membru APR, dupa care a devenit membru PSD, in mai 2004 * In realitate, Dida are un trecut politic incarcat, iar o analiza atenta a acestuia releva un salt peste ani de la extrema dreapta, la un partid de stanga * In anul 1992, el a candidat din partea Miscarii pentru Romania, reputand un esec rasunator * Pana in 1995, a continuat sa publice in revista de extrema dreapta "Miscarea", alaturi de Marian Munteanu * Anul 1996, il gaseste sef al campaniei electorale a PD-istului Radu Mazare, iar anul 2000, membru in staff-ul de campanie al independentului Radu Mazare * In anul de gratie 2005, Corneliu Dida pare sa uite tot acest traseu politic, mai ales ca experienta sa de la "Miscarea" lui Marian Munteanu ar putea sa-i atraga izolarea politica

Deputatul PSD Corneliu Dida nu este foarte incantat de trecutul sau politic. Drept dovada, a uitat sa treaca in CV-ul de demnitar o parte importanta din activitatea sa partinica. Potrivit site-ului oficial al Camerei Deputatilor, Dida si-a inceput activitatea politica in anul 2000, cand pentru doar doua luni ar fi fost membru APR. CV-ul mentioneaza o a doua afiliere politica la PSD, datand din luna mai 2004. Anterior acestor episoade, CV-ul demnitarului este o veritabila tabula rasa in materie de politica, desi realitatea este alta. Corneliu Dida a fost membru fondator al Miscarii pentru Romania, formatiune constituita in jurul lui Marian Munteanu, la scurt timp dupa ce regimul Iliescu a pus capat manifestatiei din Piata Universitatii. Initiativa s-a conturat in anul 1991, iar un an mai tarziu formatiunea participa la alegerile generale. Atat Marian Munteanu, cat si Corneliu Dida s-au regasit pe listele electorale depuse la Constanta, primul, cap de lista la Camera Deputatilor, iar al doilea, cap de lista la Senat. Pe listele aceleiasi formatiuni a figurat si actualul primar al Constantei, Radu Mazare, care, la randul sau, pare sa fi uitat de aceasta aventura politica a tineretii. Dida a avut o influenta covarsitoare asupra lui Marian Munteanu, a doua ca importanta, dupa cea exercitata de profesorul Ion Coja, un nationalist desuet care profesa idei preluate de la A.I. Cuza, Nichifor Crainic sau de la promotorii protocronismului (curent cultural si politic din perioada ceausista, brevetat de criticul literar Edgar Papu, potrivit caruia romanii au fost primii in toate). In plan cultural, anul 1992 a reprezentat o intoarcere la valorile interbelice. Editurile bucurestene vindeau in tiraje impresionante scrierile lui Nae Ionescu (ideologul Miscarii Legionare), iar mai multe periodice incercau sa aduca in actualitate rolul jucat de Corneliu Codreanu (seful spiritual si politic al Miscarii Legionare, supranumit "Capitanul") . Desi formatiunea creata de Marian Munteanu si Corneliu Dida utiliza din plin mesajele nationaliste promovate de sursele interbelice mentionate, Miscarea pentru Romania a obtinut un scor electoral de nici 1%.

Experienta de la "Miscarea"

Esecul l-a determinat pe actualul deputat PSD sa uite acel episod trist. Totusi, in acei ani, a perseverat in atitudinea sa nationalista provenita din extrema dreapta interbelica. In consecinta, Corneliu Dida a continuat sa publice ani de zile (din 1992 pana in 1995) articole patimase in publicatia "Miscarea", a carei denumire nu aducea deloc intamplator aminte de faptul ca intreaga crema a intelectualitatii interbelice romanesti fusese afiliata politic Miscarii Legionare. Anii au trecut repede, iar Dida si-a reconsiderat pozitia politica. In anul 1996, el a devenit seful de campanie al PD-istului Radu Mazare, care candida atunci pentru un post de deputat din partea formatiunii conduse de Petre Roman. In anul 2000, il regasim pe Corneliu Dida in staff-ul de campanie al independentului Radu Mazare. Pe 18 iunie 2000, Mazare devenea primar al municipiului Constanta, iar Dida traia satisfactia ca strategia gandita de el era cea buna. Pe toata perioada alegerilor, el tinuse legatura cu Eugen Durbaca, pe atunci seful APR Galati. Experienta acumulata in acea campanie l-a determinat pe Dida sa se inscrie in APR, insa, dupa doua luni, acesta si-a reconsiderat pozitia pentru a doua oara. Experienta de la "Miscarea" s-a dovedit mai importanta pentru doctor, care a lansat la TV Neptun un serial de comentarii despre Miscarea Legionara. In sfarsit, in anul 2004, Dida a uitat total de filiatia de dreapta a ideilor sale si s-a inscris in PSD, devenind, la scurt timp, deputat din partea acestei formatiuni. In 1992, el ii considera pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase niste dusmani de moarte, insa dupa 12 ani sensibilitatea sa ideologica s-a tocit considerabil. Mai mult, acest trecut a inceput sa-l agaseze atat de tare, incat l-a repudiat total, intr-o incercare disperata de epurare a istoriei personale. In fapt, deputatul a reeditat exemple cu mult mai celebre, si avea motive sa o faca. Simpatia sa pentru extrema dreapta, daca ar fi cunoscuta opiniei publice, i-ar putea atrage marginalizarea in viata politica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii