Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crin Antonescu si „Revolutia pasnica"

ro

26 Oct, 2009 01:49 1631 Marime text
cap6.jpgCandidatul PNL la alegerile prezidenţiale susţine că este „fundamental diferit" de principalii săi contracandidaţi, Traian Băsescu şi Mircea Geoană

Campania lui Crin Antonescu pentru cucerirea Palatului Cotroceni a început, simbolic, la Timişoara şi a continuat, ieri, la Constanţa, convins fiind că va fi cel de-al doilea preşedinte al ţării dobrogean şi fiind legat sentimental de cetatea Tomisului: „aici am primit botezul la liberalism, la începutul lui februarie 1990".

Prima vizită la mal de mare a candidatului PNL la alegerile prezidenţiale s-a consumat ieri, o altă prezenţă a sa aici urmând să aibă loc cu prilejul unei lansări regionale. Din dorinţa de a duce un alt fel de campanie electorală, Crin Antonescu a confirmat că va continua în acelaşi stil, „printr-o comunicare coerentă şi reală, fără populism şi demagogie şi fără promisiuni deşănţate". De asemenea, el a evitat să-şi suprapună acţiunile de campanie în diverse zone ale ţării cu cele ale contracandidaţilor săi.

După ce, la Timişoara, a lansat „Manifestul Bunului Simţ", Antonescu a considerat că era necesar să reamintească membrilor şi simpatizanţilor PNL de la mal de mare câteva aspecte, astfel încât îndoiala sau dezamăgirea unora să nu pună în pericol „Revoluţia paşnică" la care a invitat toţi românii de bună credinţă. Aşa se face că liderul PNL a subliniat că, la ora actuală, nu există nicio alianţă sau coaliţie politică între formaţiunea pe care o conduce şi PSD, PC şi UDMR. „Nu-mi plac nici mie oameni precum Hrebenciuc, Iliescu, Vanghelie, iar eu sau PNL n-am fost niciodată aliaţi, deocamdată cel puţin, cu aceşti oameni şi cu acest partid", a menţionat Antonescu. El a explicat că actuala majoritate s-a constituit în jurul unei soluţii propuse de liberali şi a reafirmat că, în cazul în care va fi preşedintele României, Klaus Johannis va fi opţiunea sa pentru funcţia de premier, pe care nu vrea s-o impună, dar pentru care s-a angajat să aibă o susţinere majoritară parlamentară... actuala sau alta. În schimb, prezidenţiabilul Antonescu vrea un guvern politic „al cărui program va avea ca obiectiv fundamental scoaterea ţării din criza economică, socială, instituţională şi morală".

dscf8589.jpgOpinii divergente în PNL

Aceste precizări vin în contextul în care unul dintre principalii săi susţinători în promovarea la conducerea PNL, Dinu Patriciu, îl vedea pe Mircea Geoană un posibil premier şi-l asemăna pe acesta cu premierul britanic Toni Blair. „Evaluările pe care colegul nostru de partid, Dinu Patricu, le-a făcut sunt pur personale. Mă detaşez categoric de ele. Netăgăduind dreptul unui membru de a-şi spune opinia, niciodată n-o să-l confundpe Toni Blair cuMircea Geoană, niciodată nu o săconsider că domnulMirceaGeoană e un liberal,niciodată n-o să mi se pară că domnul Mircea Geoană a făcut politică în compania domnului Bush şi a domnului Cinton. Soluţia mea, dacă devin preşedinte, este prim-ministru Klaus Johannis şi nicidecum Mircea Geoană", a declarat Antonescu.

Fără târguri politice

Dacă Crin Antonescu ar ajunge în finala prezidenţială, el îşi va dovedi orgoliul. „În turul II al competiţiei nu voi cere voturile nimănui oferind, în schimb, postul de prim-ministru". Atunci, el va face apel la români pe aceleaşi obiective pe care şi le-a angajat la începutul campaniei. „Sunt consecvent şi fac ceea ce spun. Nu va fi niciun târg între şefi de partide, candidaţi sau susţinătorii lor. Nu cer şi nu ofer postul de prim-ministru, în turul II, nimănui", a punctat Antonescu. Totodată, liderul liberal a ţinut să afirme că poziţionarea PNL la putere sau în opoziţie, dacă va deveni şeful statului, „nu e treaba mea" deoarece, chiar dacă e greu de crezut, „voi trata echidistant toate partidele". Antonescu vrea un guvern cu miniştri politici, „dar nu oricare", fără scandaluri, iar politizarea să se oprească la nivelul miniştrilor şi al secretarilor de stat.

Întrebat dacă „preşedintelui Crin Antonescu i-ar plăcea un Guvern format din PNL şi...?", el nu s-a sfiit să răspundă: „De unde ştiţi că e PNL, dacă e pe plăcere...", răspuns care, cu siguranţă, nu a fost pe placul liberalilor. De altfel, el a ţinut să sublinieze că unul dintre atuurile sale este acela că nu este legat şi n-a patronat îmbogăţirea propriei familii sau a unor colegi de partid şi, ca preşedinte, i-ar plăcea altceva. „Preşedintelui Crin Antonescu i-ar plăcea ca toate partidele să fie alcătuite din oameni care fac politică din vocaţia serviciului public, care au o cultură şi un comportament politic de tip european şi nu sar gardul dintr-un partid în altul, după cum sunt împrejurările, care nu se toarnă unii pe alţii, nu sunt slugarnici cu şefii şi apoi îi înjură pe toate drumurile".

Autocaracterizare

La întrunirea electorală desfăşurată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, Antonescu a transmis contracandidaţilor săi că nu este nici slab, nici timid şi nici lipsit de încredere. El este convins că este „omul potrivit, hotărât şi capabil să dea ţării un preşedinte civilizat, eficient şi corect" şi nu este interesat de „aspectele de faţadă". El a arătat că Băsescu a avut un mandat marcat de „un eşec total, deşi a avut tot ce şi-a dorit", iar Mircea Geoană „este un cavaler al promisiunilor neonorate", ce s-a înscris în competiţie „adus de mână de eterna bunicuţă" şi care are de-a face „cu cei care-l înconjoară şi care-i spun ce trebuie să facă". „Sunt fundamental diferit de Traian Băsescu şi Mircea Geaonă. Eu sunt cinstit, în orice accepţie am lua acest cuvânt. Sunt singurul care vin din lumea normală, din provincia României", a conchis preşedintele PNL.

Deşi s-a vrut să se dea de înţeles că a sosit momentul prielnic ascensiunii lui Crin Antonescu, temeri există în tabăra PNL. Vicepreşedintele Teodor Meleşcanu a atenţionat că cei din sală nu sunt suficienţi pentru a-i asigura victoria liderului PNL şi a cerut colegilor să-şi convingă prietenii, vecinii şi rudele să li se alăture.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 26 Oct, 2009 15:30 PNL-ul,la ora actuala nu are pic de CINSTE SI BUN SIMT ,din moment cel recunosc in aceasta fotografie pe d-l IONEL CHIRITA,fost primar liberal al orasului HARSOVA DE CONSTANTA.
  • gigel 26 Oct, 2009 12:07 diferenta esentiala - campania e pe ,,petro-dolarii,,patriciului care vrea sa mai puna mana pe o halca din marea cea mare !