Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:59 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Danut Culetu si Cosmin Andrei, pacaliti cu atributiile

ro

02 Apr, 2009 02:23 3633 Marime text

colaj_cap2.jpgMobilitatea îl va duce pe fostul prefect tocmai în judeţul Suceava * Deşi numirea ca inspector guvernamental reprezintă o retrogradare, numeroşi prefecţi şi subprefecţi au acceptat funcţia

inspectori_guvernamentali_Danut_Culetu.jpgÎn mai puţin de un an, judeţul nostru a dat trei inspectori guvernamentali - Adrian Nicolaescu, Dănuţ Culeţu şi Cosmin Andrei - toţi înalţi funcţionari publici ce au activat în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa.
Primul „detaşat" pe principiul mobilităţii a fost ex-subprefectul Adrian Nicolaescu. Acesta mai are puţin şi împlineşte un an de când activează ca inspector guvernamental. Nicolaescu lucrează la Secretariatul General al Guvernului, pe latura tehnico-juridică. „Conform atribuţiilor primite prin decizia semnată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, eu sunt implicat în procesul de elaborare a actelor normative în cadrul SGG", ne-a declarat Adrian Nicolaescu. Chiar dacă noul loc de muncă reprezintă, practic, o „scădere în grad", fostul subprefect al judeţului Constanţa s-a adaptat situaţiei: săptămânal, face naveta Bucureşti - Constanţa. În schimb, el beneficiază de locuinţă de serviciu, iar munca sa este răsplătită cu un venit echivalent cu salariile acordate înalţilor funcţionari publici - prefect, subprefect, secretar de stat. „Este un salt calitativ. Prin ceea ce fac aici sunt mai aproape de pregătirea mea profesională", ne-a declarat inspectorul guvernamental Adrian Nicolaescu.

inspectori_guvernamentali_Adrian_Nicolaescu_03.jpgActivat după două luni

Mai în glumă, mai în serios, fostul prefect al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, pare să fi fost uitat de premier. Deşi decizia de „promovare" a sa în funcţia de inspector guvernamental s-a emis de două luni, nici până la ora actuală nu i-au fost date atribuţii concrete. „Sunt convins că, în curând, voi primi atribuţii. Aştept să aflu cu ce mă voi ocupa şi unde", ne-a declarat Dănuţ Culeţu. În acest context, se ridică întrebarea cum va fi retribuit, având în vedere faptul că inspectorii guvernamentali vor fi plătiţi de SGG în baza unui pontaj şi a unui raport bilunar de urmărire a indicatorilor activităţii derulate în teritoriu. În altă ordine de idei, pe principiul mobilităţii, Culeţu ar putea fi trimis în cine ştie ce judeţ, ceea ce, la drept vorbind, nu este tocmai convenabil. „Personal, n-aş putea să accept să mă duc într-un alt judeţ. Ar fi mai indicat să fim instruiţi, astfel încât să ne implicăm în derularea programelor iniţiate de Guvern şi în reformarea sistemului public autohton", declara, recent, fostul prefect, Dănuţ Culeţu.
Păcăleală sau nu, ieri, în Monitorul Oficial nr. 209 a fost publicată decizia nr. 433, semnată de premierul Emil Boc, prin care inspectorului guvernamental Dănuţ Culeţu a fost trimis la Suceava şi i s-au dat atribuţii ce intră în sfera de competenţă a Ministerului Agriculturii, în condiţiile în care el este de profesie economist. În acelaşi monitor, a apărut şi decizia nr. 444 a primului ministru, prin care fostul subprefect al judeţului Constanţa, Cosmin Andrei, va avea de îndeplinit anumite atribuţii. Acum, rămâne de văzut dacă cei doi vor accepta noile misiuni sau vor renunţa la statutul de inspector guvernamental, întrucât în judeţele unde au fost mutaţi nu se ştie cine le va da concursul în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin.

inspectori_guvernamentali_Cosmin_Andrei_04.jpgPrevederi legale... pe hârtie

În 2007, ex-secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, anunţă că structura Secretariatului General al Guvernului (SGG) va include zece posturi de inspectori guvernamentali, cifră care urma să se tripleze într-un an. Din rândul acestora trebuiau să fie selectaţi viitorii prefecţi, subprefecţi, secretari generali ai ministerelor sau ai Guvernului. Numărul inspectorilor guvernamentali s-a mărit simţitor, însă din rândul lor nu au existat promovări. Conform legislaţiei, inspectorul guvernamental reprezintă prima treaptă ierarhică în rândul înalţilor funcţionari publici. Performanţa şi competenţa profesională a acestora trebuia evaluată periodic şi, anual, urmau a fi testaţi individual, iar o dată la doi ani, o comisie specială va face o evaluare generală.
Inspectorii guvernamentali coordonează activităţi, proiecte sau programe complexe în legătură cu statutul României de stat membru al Uniunii Europene, precum şi cu priorităţile strategice de dezvoltare a capacităţii administrative şi instituţionale. Totodată, ei vor asigura continuitatea în dezvoltarea şi implementarea unei viziuni strategice la nivel central, regional, teritorial sau local, prin coordonarea şi evaluarea implementării legislaţiei naţionale şi comunitare relevante, prin identificarea şi promovarea mecanismelor necesare respectării principiilor subsidiarităţii şi descentralizării, a bunei gestiuni a fondurilor publice şi a bunei guvernări. Ca de fiecare dată, ceea ce se preconizează nu se realizează, iar nemulţumirea celor „promovaţi" în aceste funcţii este, în unele cazuri, îndreptăţită.

{mos_ri:Danut Culetu,Cosmin Andrei}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii