Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dilema, dupa 16 septembrie Director sau consilier?

ro

11 Sep, 2009 02:43 1438 Marime text

directori_incompatibili_constantin_florian_36.jpgCei patru directori de deconcentrate, catalogaţi ca incompatibili cu funcţia de consilier local sau judeţean pe care o deţin în prezent, mai au şase zile până vor decide ce fotoliu vor alege

Pe 16 septembrie, Curtea Constituţională a României se va pronunţa asupra constituţionalităţii Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2009.

De mai bine de trei luni, patru directori de deconcentrate, trei pedelişti - Cristina Brânzoi, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Florian Constantin, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Dionisie Culeţu, director coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului - şi un pesedist, George Vişan, director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, sunt în dubii. Sunt nevoiţi sau nu ca dintr-o clipă în alta să renunţe la una dintre cele două funcţii pe care le deţin?! Totul pentru că cei care au elaborat Ordonanţa de Urgenţă nu au specificat în clar ce s-ar întâmpla în situaţia de faţă. Încă de la primele semnale pe care le-am tras în legătură cu starea de incompatibilitate, directorii au ripostat, explicând că ei nu sunt funcţionari publici şi astfel nu se pot supune articolului în cauză. Articolul III alin. (9) din OUG 37/2009 evidenţiază că „pe perioada executării contractului de management, persoanelor care ocupă funcţii dintre cele prevăzute la alin. (3) (n.r. referire la directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate) li se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94 - 98 şi 111 - 114 din cartea I, titlul IV din Legea nr. 161/2003 (...)".

După ce prefectul Liviu Tit Brăiloiu a înaintat o cerere către Direcţia Juridică a MAI, fără să primească vreun răspuns, în urmă cu puţin timp a cerut şi câteva puncte de vedere din partea reprezentanţilor ministerelor Turismului şi Industriilor şi Resurselor, care i-au dat acelaşi răspuns pe care îl ştia deja: există o stare de incompatibilitate dintre cele două funcţii. „Teoretic, starea de fapt trebuia sesizată de secretarul CJC, respectiv cel al CLM, care ar fi trebuit să verifice legalitatea actelor şi să ia măsuri". Prefectul a mai explicat că toţi directorii sunt perfect conştienţi că sunt incompatibili, însă este vina lor că nu au verificat în prealabil legea: „Problema ar fi trebuit să se discute în şedinţele de Consiliu Local, respectiv Judeţean". De altfel, situaţia privind incompatibilitatea nu este numai la nivelul judeţului Constanţa. În urmă cu două zile, prefectul de Iaşi a pârât la ANI pe şapte dintre colegii săi aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi colegii de la Constanţa.

„Demisia mea e la Banias de ceva vreme"

Cât despre starea de nesiguranţă a celor patru, aceasta este pe cale să dispară. Între timp, de la ultima „intervievare" a directorilor, lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Chiar dacă a promis, în urmă cu mai bine de o lună, că îşi va da demisia înainte de şedinţa de Consiliu Judeţean, păstrându-şi funcţia de director coordonator, Dionisie Culeţu nu a acţionat în niciun fel ca ripostă faţă de articolul din Ordonanţă şi de nepăsarea celor care ar fi trebuit să se pronunţe în vreun fel asupra acestei probleme. „Ultima şedinţă a fost anunţată pe ultima sută de metri şi oricum nu am participat, că eram plecat din localitate. Cererea mea de demisie este la preşedintele Banias de mai multă vreme, dar a spus să mai aştept. În aceeaşi situaţie sunt şi doi colegi de-ai mei şi am zis să vedem ce se soluţionează, să rezolvăm problema pentru toţi trei. Eu nu pot să fac de capul meu", a explicat Culeţu. În concepţia lui, legea ar trebui să fie revizuită, însă are speranţe că lucrurile se vor regla. „Dacă nu apare nimic, îmi menţin părerea şi îmi dau demisia din CJC", a conchis consilierul judeţean.

Şi Florian Constantin şi Cristina Brânzoi aşteaptă decizia pe care Curtea Constituţională o va da peste mai puţin de o săptămână. „Nu mai ştiu nimic, nu am discutat cu niciun coleg care se află în aceeaşi situaţie, aşteptăm verdictul CCR", ne-a declarat Brânzoi. „Pe 16 septembrie ni se va spune exact ce avem de făcut, iar atunci voi avea un răspuns plauzibil. Trebuie să fac totuşi o analiză serioasă", a adăugat Constantin.

directori_incompatibili_george_visan.jpgVişan: „Nu sunt funcţionar public!"

De cealaltă parte a coloraturii politice, social-democratul George Vişan susţine că s-a consultat deja cu mai mulţi avocaţi în ceea ce priveşte incompatibilitatea susţinută şi că nu se pune această problemă. „Eu am contract de management pe patru ani, funcţia publică a fost desfiinţată, iar eu nu sunt funcţionar public. Aşadar, subiectul referitor la incompatibilitate nu-şi are rostul. Până la noi reglementări, îmi menţin ambele funcţii". Întrebat ce va face totuşi dacă se va pune problema să aleagă, Vişan ne-a declarat că va păstra funcţia de consilier pentru că „este funcţia în care a fost ales de constănţeni".

Reprezentanţi ai PNL şi UDMR au depus, pe 26 iunie, o plângere împotriva legii de adoptare a OUG 37, ce a permis numirile politice făcute de PSD şi PD-L în defavoarea liberalilor şi a udemeriştilor, care au fost „detronaţi". Curtea Constituţională a României a decis, în iunie, să dea pronunţare plângerii în data de 16 septembrie 2009.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii