Directorii raman in functii, desi ordonanta privind deconcentratele e neconstitutionala
Directorii raman in functii, desi ordonanta privind deconcentratele e neconstitutionalaCurtea Constituţională a hotărât că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, Ordonanţa de Urgenţă nr. 37/2009 privind schimbarea directorilor de deconcentrate, este neconstituţională sub aspectul încălcării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României, consacrat de art. 61 din Legea fundamentală. Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Ordonanţa privind schimbarea directorilor de deconcentrate a provocat, încă de la începerea punerii ei în aplicare, mari divergenţe. Astfel, în data de 25 martie 2009, secretarul general al Camerei Deputaţilor a transmis Curţii Constituţionale sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de 81 de deputaţi, aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România.
La baza sesizării formulate de deputaţi stau mai multe argumente care prezintă situaţia de fapt specifică derulării procesului legislativ de adoptare a acesteia, aşa cum rezultă din stenogramele şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi alte anexe depuse la dosar.
Motivarea sesizării este structurată pe două părţi, prima vizând aspecte de ordin procedural, iar a doua - aspecte de fond privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Practic, Senatul a modificat statutul juridic al conducătorilor serviciilor publice deconcentrate, transformaţi din funcţionari publici în personal angajat în baza unui contract de management, fără a fi luată în discuţie desfiinţarea efectivă a unor funcţii publice, la nivel central sau local. Se susţine, de asemenea, faptul că unei largi categorii de funcţii publice din administraţia publică centrală şi locală i se substituie o categorie restrânsă, formată exclusiv din coordonatorii serviciilor publice deconcentrate.
Pe de altă parte, în obiecţia formulată şi înaintată Curţii Constituţionale, autorii obiecţiei susţin că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici îngrădesc dreptul la muncă.
De asemenea, desfiinţarea posturilor deţinute de funcţionari publici, respectiv directori executivi şi directori executivi adjuncţi, şi crearea în locul acestora a unei funcţii de demnitate publică, cea de director coordonator şi adjunct al acestora, constituie o discriminare nepermisă, pe criterii politice. În acest sens, potrivit Deciziei nr. 710 din 06.05.2009, Legea criticată creează, de asemenea, o incompatibilitate între calitatea de funcţionar public şi cea de director coordonator al serviciului deconcentrat, deoarece acest din urma post poate fi ocupat abia după renunţarea la calitatea de funcţionar public. Legea trimisă spre promulgare încalcă, de asemenea, şi prevederile art. 11 din Constituţie, în sensul că nu corespunde exigenţelor privind accesibilitatea şi previzibilitatea normei juridice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp