Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ei au condus din umbra europarlamentarele

ro

09 Jun, 2009 01:29 1648 Marime text
cap_1.jpgLa alegerile pentru PE din 2007, social-democraţii se clasau pe locul doi, la o diferenţă de 8,8 procente de democraţi # Scrutinul de duminică a permis PSD-ului să urce pe primul loc fără eforturi 

În urmă cu doi ani, la europarlamentarele din 25 noiembrie 2007, prezenţa la urne a cetăţenilor cu drept de vot din judeţul Constanţa a fost de 28,37%. La vremea respectivă, deşi social-democraţii deţineau conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi mare parte din primării, PSD s-a clasat pe locul II, cu 24,18%, la o diferenţă de 8,8 procente faţă de primul clasat, Partidul Democrat a fost votat de 32,88% din alegători, iar PNL se situa pe poziţia a treia, cu 13,93%.

La scrutinul de duminică, prezenţa a scăzut drastic, iar situaţia dintre cei doi vajnici adversari politici ajunşi, acum, parteneri de coaliţie guvernamentală - PSD şi PD-L - s-a inversat. Scorul înregistrat de Alianţa electorală PSD+PC la Constanţa l-a depăşit pe cel al PD-ului din 2007, dar diferenţa dintre primul şi al doilea clasat este mai mică cu peste două procente.

Constant s-a dovedit a fi PNL, care, cel puţin la nivelul judeţului Constanţa, nu vrea să renunţe la medalia de bronz, locul trei în clasament părând a-i fi rezervat de electorat, în continuare.

Banias: „Sunt mulţumit de rezultatele de la Constanţa"

Chiar dacă, la începutul campaniei electorale, Banias îşi manifesta speranţa că va reuşi să obţină în urma scrutinului din 7 iunie „cu patru-cinci procente peste cel de la alegerile generale de astă toamnă, adică un rezultat de 32-33%", lucrurile nu au ieşit conform aşteptărilor, în urma numărării voturilor.

În ciuda faptului că, la scrutinul de acum două zile, democrat-liberalii constănţeni au obţinut un scor cu două procente mai mic decât rezultatele la nivel naţional, şeful de campanie al PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, s-a declarat mulţumit de cum au votat constănţenii. „Nu trebuie să desprindem procentele de tabloul rezultatelor pe care le-a obţinut PD-L-ul la alegerile locale. Am reuşit să aducem partidul la 27,86%, ceea ce pe plan local este foarte bine, mai ales că ţinem cont şi de circumstanţe", a susţinut democrat-liberalul.

Mai mult, acesta s-a declarat mulţumit de rezultatele obţinute de anumite organizaţii locale din judeţ, altele decât de cele în care primarii sunt de aceeaşi coloratură politică. „Este vorba de Eforie, Techirghiol, Cogealac, unde reprezentarea PSD-ului este mare, dar chiar şi aşa am reuşit să obţinem rezultate foarte bune. Sunt foarte mulţumit de ceea ce s-a întâmplat acolo", a completat Banias. Chiar dacă la începutul campaniei se stabiliseră două echipe, una la judeţ şi una la municipiu, care să pună umărul la lupta din campanie, la temelia victoriei PD-L de la Constanţa au contribuit în special staff-ul de campanie de la judeţ. Aşadar, meritele le sunt atribuite şefului de campanie Mircea Banias, dar şi lui Gigi Chiru, Constantin Avătavului, Şenol Zevri, Mihai Petre şi Cristinei Brânzoi.

Responsabilitatea revine altora

Rezultatele înregistrate în acest scrutin europarlamentar este urmarea dezinteresului electoratului, dar şi al prestaţiei staff-urilor de campanie a căror „strategie" n-a dat randamentul scontat. La PNL, responsabilul politic pentru rezultatul înregistrat este preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Gheorghe Dragomir. Dar, de campania propriu-zisă s-au ocupat Ovidiu Cupşa - pe judeţ şi Andrian Mihei - pe municipiu. Ei au fost ajutaţi de şefii desemnaţi pe cele şapte zone în care liberalii au împărţit judeţul. Astfel, printre cei direct răspunzători de menţinerea PNL pe poziţia trei se află: Gabriel Moga - proaspăt promovat ca lider interimar la filiala municipală, Adrian Stan - primarul de la Techirghiol, Ionel Chiriţă - membru în Biroul Naţional al PNL, Gheorghe Hânsă - fostul primar de la Cernavodă, Marius Enescu - ex-directorul Direcţiei de Sănătate Publică, deputatul Mihai Lupu şi Adrian Bratu - ex-director adjunct la CN APMC. Directorul de campanie al PNL Constanţa, Ovidiu Cupşa, ne-a explicat că în campanie au fost mobilizaţi şi responsabilii pe localităţi, iar în oraşele mari şi municipii au existat staff-uri configurate după modelul celui de la judeţ. Altfel spus, o armată de oameni a căror activitate n-a putut urca PNL-ul pe o treaptă mai sus în preferinţele electoratului.

staf_campanie_psd.jpgReţeaua PSD a funcţionat

Ca şi în cazul PNL, răspunzător pe linie politică de rezultatul înregistrat de PSD Constanţa este preşedintele Radu Mazăre. Şeful de campanie a fost, ca de fiecare dată, prim-vicepreşedintele Nicuşor Constantinescu. Potrivit secretarului executiv, Cristinel Dragomir, şeful de campanie a avut în subordine alţi şefi de departamente, responsabili pe colegii şi pe localităţi. Pe lângă cele trei nume pomenite mai sus, printre cele mai sonore care au făcut parte din staff-ul de campanie al PSD Constanţa s-au aflat: vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, consilierul judeţean Ion Dumitrache, directorul RAJA, Felix Stroe, liderul juniorilor PSD şi consilier municipal, George Vişan, viceprimarii Constanţei, Decebal Făgădău şi Gabi Stan şi, nu în ultimul rând, senatorul Alexandru Mazăre. O întreagă armată de oameni care, la rândul lor, au avut alţi „subalterni"... însă acţiunile de campanie propriu-zise nu au fost vizibile nici măcar pe ultima sută de metri. Şi, totuşi, puţinele ieşiri ale tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu şi munca „subterană" a responsabililor de colegii şi localităţi şi-au atins obiectivul. PSD Constanţa a obţinut un scor peste media pe ţară a partidului, ceea ce s-a şi dorit, astfel încât, pe viitor, „pretenţiile" şi dorinţele social-democrate tomitane să nu mai fie refuzate sau amânate de cei de la centru.

{mos_ri:PSD,PD-L,alegeri}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii