Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial A fost publicată legea privind declararea Constanţei drept oraş-martir al Revoluţiei

ro

09 Dec, 2011 01:00 2149 Marime text

orasmartir-drapelrevolutie2.jpgPreşedintele Traian Băsescu a promulgat legea privind declararea municipiului Constanţa - oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989.

„În semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, municipiul Constanţa se declară oraş-martir al Revoluţiei din Decembrie 1989", se arată în legea adoptată de Parlamentul României şi publicată în Monitorul Oficial de ieri.

Ce înseamnă asta

Localitate-martir este denumirea generică pentru sat-martir, comună-martir sau oraş-martir şi reprezintă un titlu acordat unor localităţi din România, ca simbol al cinstirii de către patrie a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi pentru cauze naţionale. În principiu, criteriile ce stau la baza declarării unei localităţi oraş-martir fac referire la un număr însemnat de victime ori la acţiunile deosebite ale participanţilor la evenimentele respective. Titlul se acordă prin lege, după ce proiectul a fost avizat favorabil de către Comisia juridică de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Comisia de buget, finanţe, bănci, Consiliul legislativ, Guvernul României şi Secretariatul de stat. Au mai fost declarate localităţi-martir ale Revoluţiei din Decembrie 1989 oraşele Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara. Atât Constanţa, cât şi celelalte oraşe au primit titlul în semn de cinstire pentru jertfele date şi pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989. Cu toate că numărul oraşelor în care au existat victime este mare, cele ce primesc titlul se consideră că au avut un plus de manifestări sociale şi un număr mai însemnat de pierderi omeneşti. La nivel naţional, 1.104 români au murit la Revoluţie, iar alţi 3.321 au fost răniţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii