Extaz si agonie in politica lui 2009
Extaz si agonie in politica lui 2009Anul 2009 a adus numeroase schimbări de situaţii la nivelul judeţului Constanţa, iar cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile cu prilejul a trei scrutinuri electorale: alegerile europarlamentare, alegerile prezidenţiale şi la referendumul care viza anumite schimbări esenţiale în Parlamentul României. Între aceste teste electorale, locuitorii judeţului au fost ţinta preferată a politicienilor care i-au ,,asediat' cu promisiuni pe parcursul celor două campanii electorale premergătoare alegerilor.
Însă, în primă fază, protocolul PSD-PD-L a adus judeţului Constanţa un nou prefect, în persoana social-democratului Tit Liviu Brăiloiu, şi alţi şefi de deconcentrate ce au provenit din rândul social-democraţilor şi al democrat-liberalilor. Lucrurile păreau să fi intrat pe un făgaş de normalitate chiar dacă PD-L a fost mai mult sau mai puţin fentat de partenerii de la PSD prin acapararea de către aceştia a unor funcţii de conducere atât la nivel central, cât şi judeţean. Portofoliu de la Mediu a fost obţinut de fostul viceprimar al urbei, Nicolae Nemirschi, mai mulţi apropiaţi ai echipei Mazăre-Constantinescu au fost promovaţi atât în ministerul amintit - cum este cazul Virginiei Ştefănică şi al altor persoane din cadrul Primăriei Constanţa, cât şi în cadrul Ministerului Transporturilor - secretarul de stat Valentin Preda, iar alţi social-democraţi au fost puşi la cârma unor instituţii cu atribuţii regionale.
Democrat - liberalii constănţeni s-au agitat, verbal, căci practic n-au reuşit să-şi recapate posturile pe care credeau că le-au negociat.
Parteneriatul PSD-PD-L s-a dus pe apa sâmbetei
A venit prima campanie electorală, cea premergătoare alegerilor europarlamentare, iar dorinţa de a câştiga cât mai multe mandate în Parlamentul European deja prevestea că parteneriatul PSD-PD-L începe să scârţâie. În iunie, la europarlamentare, PD-L Constanţa avea să obţină un scor mai bun decât PSD, iar asta i-a pus pe gânduri pe social-democraţi. Trebuiau să acţioneze pentru a câştiga electoratul de partea sa mai ales că în toamnă veneau prezidenţialele. Aşa se face că în octombrie, cu puţin timp înaintea protocolul PSD-PD-L s-a rupt, iar Parteneriatul pentru România a devenit apă de ploaie.
Între timp, liberalii l-au reprimit în partid pe fostul prefect al judeţului, Dănuţ Culeţu, iar filiala municipală avea să-şi schimbe conducerea, Constantin Matei retrăgându-se din funcţia de preşedinte. Cât priveşte rezultatul la europarlamentare, PNL Constanţa n-a reuşit, nici de această dată să treacă de locul III în opţiunile electoratului.
PD-L-iştii devin stăpânii deconcentratelor
Retragerea social-democraţilor de la guvernare, trecerea lor în opoziţie au dus la plecarea pesediştilor din posturile opcupate până atunci. Cabinetul Boc II avea să-şi schimbe reprezentantul în teritoriu prin promovarea ca prefect a fostului subprefect Claudiu Palaz, iar funcţia acestuia a rămas neocupată şi la ora actuală. De asemenea, mai uşor sau mai greu, rând pe rând conducerile instituţiilor deconcentrate sunt preluate de democrat-liberali.
Toamna a adus eşecul final al PSD Constanţa
Dar, pesediştii constănţeni mai aveau o speranţă, câştigarea de către preşedintele PSD Mircea Geoană a mandatului de preşedinte. Asta le-ar fi permis revenirea în forţă şi preluarea puterii depline...cel puţin la nivel judeţean.
Şi conducerea PNL Constanţa spera mai, mult de la prezidenţiale. Susţinerea lui Geoană în turul II le-ar fi asigurat participarea la guvernare şi, implicit, o parte dintre liberali aveau şansa de a redeveni directori în instituţiile de la malul mării. Strategia adoptată n-a avut efectul scontat.
PD-L Constanţa a ieşit victorios şi din această confruntare politică. Partidul a rămas la guvernare, iar democrat-liberalii se văd pe cai mari, deşi nu se ştie ce schimbări pot surveni peste un an sau doi.
Rămân luptele interne
Deocamdată, cele trei principale formaţiuni politice se pregătesc pentru alegeri interne ce le vor preceda pe cele de la nivel naţional. Liderii PSD Constanţa au băgat capul la cutie, cel puţin pentru un timp, şi-şi ling rănile. Cei de la PNL încearcă să se împace cu ,,staţionarea" în opoziţie şi speră într-o consolidare a echipei şi o reorganizare care să le aducă, probabil, în 2012 un scor mai bun în testele electorale ce vor avea loc atunci. Staff-ul PD-L se zbate să-şi asigure trecerea de la interimat la alegerea statutară pe funcţiile politice deţinute în prezent.
Cât priveşte partidele de buzunar, acestea fie vor dipărea treptat, fie vor trăi doar prin intermediul celor câţiva activişti devotaţi, care nu vor să accepte realitatea....acea că vremea lor a apus.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- surmelis argentina pusa 01 Jan, 2010 14:00 Timpul cerne politica si politicienii. Cel mai bun CASTIGA. Cele mai bune partide politice sunt la GUVERNARE ,iar cele rele trebuie SCOASE chiar si din OPOZITIE pana nu se "vindeca" de CORUPTIA INTERNA.