Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:38 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fals, plângeri penale, abuzuri, vot multiplu Motive pentru un referendum invalid (galerie foto)

ro

30 Jul, 2012 01:45 3106 Marime text

cap_5.jpgCât de valid poate fi considerat referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu?

Dat fiind numărul mare al abuzurilor sesizate de partidele politice şi de reprezentanţii autorităţilor locale, fiecare dintre noi poate să se întrebe aceasta în mod legitim.

Abuzurile au început de sâmbătă seara

Neregulile au început să se manifeste de sâmbătă seara, când Biroul Electoral Judeţean şi Poliţia au primit două sesizări potrivit cărora în Eforie şi în Mamaia se continua campania pentru referendum, chiar dacă perioada legală pentru această activitate expirase. În Mamaia, câteva microbuze ar fi fost puse în circulaţie, deşi erau inscripţionate pentru referendum. Atât BEJ, cât şi Poliţia anunţau ieri că cercetează cazul.

Camerele de supraveghere, deconectate la Cuza Vodă

Primul caz de plângere penală a fost înregistrat la Biroul Electoral Judeţean în jurul orei 11.00. BEJ-ul comunica faptul că împotriva primarului din Cuza Vodă, Niculae Horneţ, s-a făcut o plângere penală, deoarece el, împreună cu viceprimarul şi cu consilierii PDL ar fi împiedicat cetăţenii comunei să participe la referendum prin îndemnuri de a nu participa la vot şi prin adresarea de injurii şi fotografierea celor care doresc să voteze. Plângerea a fost formulată de organizaţia judeţeană a PSD Constanţa prin fostul primar al localităţii, Dumitru Eugen. În replică, şeful autorităţii locale de la Cuza Vodă, Niculae Horneţ, a menţionat că acuzele care i se aduc lui şi viceprimarului sunt neîntemeiate. „Am mers de două ori în cele două secţii de votare din comună pentru a vedea cum se desfăşoară procesul electoral, nu am împiedicat niciun moment exercitarea de către cetăţeni a dreptului la vot", a declarat primarul Niculae Horneţ. Primarul de la Cuza Vodă a mai precizat că va sesiza Biroul Electoral Judeţean, întrucât la comanda fostului primar, social-democratul Eugen Dumitru, camerele de supraveghere din cele două secţii de votare au fost deconectate. „Fostul primar mi-a spus că a deconectat camerele de supraveghere pentru că aşa spune legea. I-am solicitat să-mi prezinte articolul de lege care spune aşa ceva, dar nu a avut ce să-mi prezinte. Voi face plângere penală la BEJ pentru a sesiza acest abuz", a declarat Niculae Horneţ.

Nereguli la secţia de votare 350 din Năvodari

La ora 12.00, o nouă plângere penală a fost înregistrată la Biroul Electoral Judeţean. De această dată, plângerea este depusă de reprezentanţii PDL împotriva preşedintelui secţiei de votare nr. 350 din Năvodari, Adriana Gârleanu, pentru introducerea mai multor buletine de vot în urnă. Incidentul s-a înregistrat duminică dimineaţă, iar BEJ, conform procedurii, a înaintat sesizarea Poliţiei şi Parchetului.

Opt filtre de poliţie rutieră pentru prevenirea votului multiplu

Poliţiştii constănţeni raportau la ora 13.00 că în intervalul 7.00 - 13.00 au primit două sesizări potrivit cărora campania pentru acest referendum a continuat şi după închiderea ei în Eforie şi în staţiunea Mamaia. Poliţia avea în vedere şi că, la Techirghiol, într-o urnă s-ar fi introdus mai multe voturi, la Ferma 45 din Medgidia un bărbat ar fi reţinut mai multe buletine de identitate ale unor salariaţi, la Cuza Vodă mai multor persoane li s-ar fi îngrădit dreptul de a vota, iar la Năvodari, într-o urnă s-ar fi introdus mai multe voturi. Poliţiştii au dat asigurări că efectuează cercetări pentru clarificarea tuturor situaţiilor semnalate.De asemenea, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa anunţau continuarea activităţilor specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională.În acest sens, pentru prevenirea votului multiplu au fost constituite opt filtre de Poliţie Rutieră în care sunt oprite şi verificate autovehiculele suspectate că efectuează curse de transport persoane în acest scop.

La Techirghiol s-au introdus în secţiile de votare observatori neacreditaţi

După ora 13.00, BEJ comunica faptul că viceprimarul localităţii Techirghiol, Adriana Şlincu, s-a ales cu plângere penală după ce s-ar fi plimbat prin mai multe secţii de votare şi ar fi încercat să influenţeze alegătorii să voteze pentru demiterea şefului statului. În urma sesizării, Biroul Electoral Judeţean a dispus cercetări la Poliţia din localitate. Plângerea a fost formulată de organizaţia PDL Techirghiol prin preşedintele Florea Constandin. Viceprimarul Adriana Şlincu a mărturisit ieri, la scurt timp de la comunicarea BEJ, că a aflat despre această situaţie din presă şi că cel mai probabil plângerea penală făcută împotriva sa vine ca un răspuns la o altă sesizare făcută de ea privind falsificarea unor acreditări. „Astăzi s-a încercat introducerea în cele patru secţii de votare din Techirghiol a patru observatori neacreditaţi. Cineva a modificat numele celor acreditaţi iniţial, falsificând acreditările. Eu nu am făcut decât să iau legătura cu membrii PSD şi să le duc formularele iniţiale cu cei patru observatori acreditaţi", a declarat Adriana Şlincu. Viceprimarul oraşului Techirghiol a mai menţionat că nu ştie cine a încercat să-i introducă în secţiile de votare pe observatorii neacreditaţi, menţionând că cei patru nu şi-au asumat acest fals. În urma sesizării acestui neajuns de către viceprimarul Adriana Şlincu, observatorii cu acreditări false au fost excluşi din secţiile de votare, iar cele patru secţii de pe raza oraşului Techirghiol au funcţionat fără observatori. Facem precizarea că observatorii acreditaţi care nu au ajuns în cele patru secţii de votare din Techirghiol făceau parte din Asociaţia Tineretul Român pentru Naţiunile Unite.

Oare de ce s-a votat în hoteluri, restaurante şi parcuri de distracţie?!

sesizari_-_vot_2.jpg

După ora 14.00, Organizaţia PDL Constanţa a sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la faptul că administratorii hotelului Flora, Terasei Cleopatra şi Complexului Aqua Magic îşi îmbie clienţii cu oferte speciale dacă fac dovada că au votat. În cazul turiştilor cazaţi la Flora, urmau să mai primească o noapte de cazare gratuită dacă dovedeau că au votat, iar la Cleopatra se pare că se oferea o masă gratuită pe baza buletinului sau a cărţii de identitate inscripţionate cu menţiunea „Votat". Potrivit PDL, la Aqua Magic turiştii aveau acces gratuit dacă demonstrau că au mers la vot. Plângere PDL a fost înregistrată la BEJ şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Constanţa. Organizaţia Judeţeană a PDL Constanţa a mai depus ieri alte două sesizări la Biroului Electoral Judeţean. Prima semnala un caz petrecut la secţia numărul 339 din Năvodari, unde preşedinta secţiei, Cerasela Scarlat, ar fi introdus în urnă mai multe buletine de vot decât cele votate de alegători. Cea de-a doua plângere a fost îndreptată împotriva preşedintelui unei secţiei de votare din cartierul Palazu Mare, Ruxanda Maria, care ar fi permis mai multor alegători să-şi exercite dreptul de vot deşi aceştia nu erau arondaţi secţiei de votare respective. Cele două plângeri au fost înaintate spre verificare Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.

Turiştii, la urne în bikini sau topless, după sesizarea făcută de Mazăre!

Urmare a unei sesizări făcute de preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, Biroul Electoral Judeţean a decis că preşedinţii secţiilor de votare nu pot interzice exercitarea dreptului la vot al cetăţenilor care se prezintă în ţinută de plajă. În sesizarea semnată ieri de liderul PSD, se preciza faptul că în secţiile de vot din staţiunea Mamaia mai mulţi turişti nu au fost lăsaţi să voteze din cauza ţinutei cu care s-au prezentat la urne, oamenii venind direct de pe plajă sau din mare. Mazăre a cerut BEJ să ia măsuri ca turiştii, cetăţenii români, indiferent de ţinută, să fie lăsaţi să voteze. Reprezentantul BEJ, Laurenţiu Marin, a declarat că cetăţenii cu probleme de ţinută pot vota, dar îşi asumă o eventuală sancţiune din partea jandarmeriei în cazul în care cel puţin doi cetăţeni fac o plângere în acest sens.

Caz de presupusă mită electorală, în Mamaia

În atenţia poliţiştilor a intrat ieri şi un caz de presupusă mită electorală petrecut în staţiunea Mamaia.Potrivit unor surse, în colimatorul poliţiştilor se aflau douăunităţi hoteliere din staţiune.Dacă până şi bikinii au fost prezenţi la vot, şi-au spus unii că totul le este permis, chiar şi consumul băuturilor alcoolice. Astfel, patru persoane au fost sancţionate contravenţional după ce au fost depistate consumând alcool în apropierea unor secţii de votare.

O duminică sub semnul fraudei

Vot multiplu, îngrădirea dreptului la vot prin reţinerea actelor de identitate, deconectarea camerelor de supraveghere, acreditări falsificate şi introducerea în secţiile de votare a unor observatori neacreditaţi, caz de presupusă mită, toate acestea sunt principalele nereguli sesizate ieri, în timpul procesului electoral, la Poliţie şi la Biroul Electoral Judeţean, fapt care ne demonstrează că votul în România şi implicit în judeţul Constanţa este departe de a se desfăşura în condiţii de normalitate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii