Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festival international al culturii turco-tatare

ro

22 Sep, 2009 03:21 1533 Marime text

udtr.jpgÎn perioada 25 - 27 septembrie, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional al portului, dansului şi cântecului popular turco-tătar, eveniment care reuneşte ansambluri de dans din Crimeea, Turcia şi Bulgaria.

Spre deosebire de festivalurile organizate anii trecuţi, în 2009, manifestarea dedicată culturii turco-tătare nu va mai avea aceeaşi amploare, criza economică afectând şi Uniunea. Până în 2001, festivalul s-a desfăşurat doar cu ansamblurile de pe teritoriul Dobrogei, însă din 2001, manifestarea a căpătat renume internaţional. Potrivit celor declarate de preşedintele UDTTMR, Amet Varol, prima zi a festivalului va debuta cu o paradă a ansamblurilor participante, care va porni la ora 10.00, din Piaţa Ovidiu, pe traseul strada Traian - b-dul Tomis - b-dul Ferdinand - b-dul Alexandru Lăpuşneanu, până la Casa de Cultură. Începând de la ora 12.00, ansamblurile vor avea un program artistic pe platoul din faţa Casei de Cultură, urmat de o vizită a delegaţiei externe la sediul UDTTMR, iar după- amiază, aceştia se vor întâlni cu reprezentanţii autorităţilor locale - Primărie, Consiliu Judeţean şi Prefectură. De altfel, comunitatea turco-musulmană din România au în plan pentru perioada următoare stabilirea unor relaţii mai strânse cu municipalitatea constănţeană, în acest sens înaintându-se ideea înfrăţirii Primăriei Constanţa cu Primăria din Ialta - Crimeea.

În cea de-a doua zi a evenimentului, pe 26 septembrie, de la ora 17.00, va avea loc deschiderea oficială a Festivalului, ultima zi a manifestării încheindu-se duminică, prin spectacolul de gală. În acest an, din Turcia vor veni două ansambluri de dans, din Crimeea - alte două, din Bulgaria - unul, dar şi de pe teritoriul Dobrogei. „Anul acesta facem un festival valoros din punct de vedere artistic, nu din punct de vedere material", a conchis preşedintele UDTTMR, Amet Varol.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii