Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:26 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosta conducere a administratiei Ovidiu a neglijat problemele cetatenilor

ro

19 Aug, 2004 00:00 845 Marime text

Apele uzate se scurg prin reteaua pluviala in lacul Siutghiol

Reprezentantii RAJA sustin ca regia nu poate prelua toata cantitatea de ape uzate din Ovidiu, desi statia de epurare are capacitatea necesara pentru o localitate cu 30.000 de locuitori * Pentru ca reteaua de canalizare este subdimensionata, apele uzate si-au facut loc prin reteaua pluviala si se varsa, cu sau fara apa de ploaie, in lacul Siutghiol

Gradul de civilizatie ar trebui sa fie una dintre caracteristicile aglomerarilor urbane, mai ales daca este vorba despre localitati care au obtinut statutul de oras. Poate este greu de crezut, dar la in inceput de mileniu trei, Ovidiu, oras care are peste 14.000 de locuitori, ofera conditii ca de... comuna. Pare greu de imaginat ca, pe parcursul a patru ani de administrare a localitatii, primarul Dumitru Posa si aparatul primariei sa nu fi facut mai nimic pentru locuitorii sai. Localitatea, este adevarat, s-a dezvoltat prin constructia de locuinte, dar exista si acum cartiere intregi care nu au fost racordate la reteaua de alimentare cu apa potabila sau la cea de canalizare. Situatia nu este stralucita nici pentru locuitorii care sunt fericitii beneficiari ai progresului, adica nu sunt nevoiti sa care apa cu galeata. Reteaua subdimensionata creeaza probleme in alimentarea cu apa potabila a abonatilor Regiei de Apa. In aceste conditii, noua conducere a Primariei Ovidiu considera ca singura solutie pentru reglementarea situatiei este contractarea unor credite prin care administratia locala sa realizeze ceea ce ar fi trebuit facut cu multa vreme in urma: dezvoltarea retelei de alimentare cu apa a orasului. "Pentru realizarea investitiei ar fi necesare, dupa calculele noastre, 300 de miliarde de lei, bani de care administratia locala nu dispune. RAJA a incasat amortismentele, dar nu a inlocuit reteaua", a declarat Ion Podaru, primarul orasului Ovidiu. Aceleasi probleme sunt si in ceea ce priveste reteaua de canalizare, care fie acopera doar o mica parte din cartierele noi, fie lipseste cu desavarsire. In orasul vechi, primarul spune ca nici macar nu se poate vorbi despre retea de canalizare, iar reprezentantii RAJA sustin ca regia nu poate prelua toata cantitatea de ape uzate. Semne de intrebare pot fi ridicate mai ales ca statia de epurare are capacitatea necesara pentru o localitate de 30.000 de locuitori, si nu numai de 14.000, atat cat numara la aceasta ora orasul Ovidiu.

Se stie despre poluare...

Canalizarea din orasul vechi mai are inca o problema. Pentru ca este subdimensionata, fapt ce pare sa nu-l fi interesat macar in mica masura pe fostul primar Posa, apele uzate si-au facut loc prin reteaua pluviala si se varsa, cu sau fara apa de ploaie, in lacul Siutghiol. Despre situatia de la Ovidiu a fost informat chiar si Inspectoratul pentru Protectia Mediului, dar conducerea institutiei nu a luat nici o masura nici pe vremea lui Dumitru Posa si nici cand a fost sesizata de noul primar. "Am comandat un studiu si, in functie de datele pe care le vom obtine, vom organiza licitatie pentru a imbunatati si extinde reteaua de canalizare. Investitia este estimata la 600 de milioane de lei, bani pe care vom incerca sa ii obtinem", a declarat Ion Podaru. Conducerea administratiei locale se intreaba, cum este si firesc, ce are de gand Regia Autonoma Judeteana de Apa care ar trebui sa rezolve problemele in domeniu. Pentru ca stie ca nu va obtine sprijinul regiei, primarul vrea sa rezolve, prin mijloacele care ii stau la dispozitie, problema alimentarii cu apa si introducerea canalizarii macar in cartierele noi ale orasului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii