Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:31 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru „Este bine de stiut ce sunt planurile urbanistice"

ro

05 Mar, 2010 02:41 1421 Marime text

gigi_chiru_10.jpgToată lumea a auzit de PUZ, PUG sau PUD, însă doar persoanele specializate în domeniu ori cei care interacţionează cu astfel de termeni de specialitate ştiu de fapt care este semnificaţia acestora.

Directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud-Est, Gigi Chiru, a adus câteva informaţii suplimentare pentru cei care interesaţi de semnificaţia acestor abrevieri. În ţara noastră, reglementarea activităţii în construcţii se face atât la nivel naţional (prin legi, normative) cât şi la nivelul administraţiei locale. Primăriile (sau consiliile locale) coordonează realizarea a trei tipuri de „norme" numite PUG (Plan Urbanistic General) PUZ (Plan Urbanistic Zonal) şi PUD (Plan Urbanistic de Detaliu).

Acestea constituie de fapt trei niveluri de complexitate şi scară de abordare: la nivelul oraşului, la nivelul unei zone (insula, cartier) şi la nivel de vecinătate (u număr anume de terenuri, o stradă, o piaţă). Teoretic, întocmirea acestor norme intră în atribuţiile primăriilor dar pentru că întocmirea unor norme corespunzătoare necesită timp şi bani, lucrurile s-au făcut din mers, pentru zonele în care se cereau autorizaţii de construcţii. Investitorii care doreau să construiască au fost obligaţi să plătească ei înşişi întocmirea proiectelor de urbanism.

Regulile de urbanism sunt cuprinse în Regulamentul general de urbanism şi în planurile locale de urbanism, aprobate de consiliile locale, respectiv planul urbanistic general, planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu. Planurile urbanistice sunt obligatorii şi cuprind reglementări cu privire la stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan şi a zonelor afectate de servituţi publice, a modului de utilizare a terenurilor din intravilan, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare. De asemenea, aceste planuri stabilesc zonele protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, a siturilor arheologice reperate, precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate, a zonele de risc natural delimitate şi declarate astfel, conform legii, precum şi la utilizarea terenurilor şi realizarea construcţiilor în aceste zone.

Planul urbanistic zonal reglementează o zonă delimitată din teritoriul localităţii, şi face referire la organizarea reţelei stradale, arhitectural-urbanistică, a modului de utilizare a terenurilor, dezvoltării infrastructurii edilitare, dar şi la protejarea monumentelor istorice şi stabilirea zonelor de protecţie ale acestora.

Planul urbanistic de detaliu are caracter de reglementare specifică, prin care se asigură condiţiile de amplasare, dimensionare a construcţiilor în corelare cu vecinătăţile imediate. Acesta cuprinde şi cuprinde reglementări cu privire la asigurarea accesibilităţii şi racordarea la reţelele edilitare, relaţiile funcţionale şi estetice cu vecinătatea.

De la documentaţiile de urbanism se pot solicita derogări. În acest sens, se va elabora un nou plan urbanistic zonal sau un nou plan urbanistic de detaliu, care pot fi aprobate numai după o perioadă de 12 luni de la data aprobării documentaţiilor iniţiale. Planul urbanistic general se actualizează şi se aprobă la cinci - zece ani.

Sancţiunea pentru neactualizarea documentaţiilor de urbanism este suspendarea posibilităţii autorităţilor locale de a mai emite autorizaţii de construire.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii