Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:46 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Improprietarita de instantele oarbe

ro

23 Oct, 2002 00:00 715 Marime text

Un proces ambiguu dezmosteneste pe cei in drept

La Baneasa s-a petrecut in anii acestia o poveste parca scrisa candva in Evul Mediu, cand te miri de unde aparea un mostenitor misterios, de care pana atunci nu stia nimeni nimic. Tot cam asa a patit si familia despre care vom relata in randurile noastre de astazi. In urma decesului unui locuitor al comunei, la succesiune, pe langa cei patru fii ai decedatului si sotia acestuia, a mai aparut o femeie care se dadea drept fiica celui trecut in lumea celor drepti * Desi omul nu plecase niciodata din sat, cei patru frati s-au trezit ca mai au o sora de care nu auzisera niciodata * In documentul de nastere al surorii-fantoma era trecut la numele tatalui un alt nume, care nu avea nici o legatura cu cel al decedatului * Cu toate acestea, instanta i-a incredintat femeii intreaga avere, desi nimic nu demonstra ca aceasta ar fi urmasa de drept a decedatului * Floarea Marin, sotia mostenitoare, si cei patru urmasi s-au ales cu buza umflata, cu o serie de procese si cu o condamnare penala pentru unul dintre frati * Daca va ajunge la puscarie, Fanica Marin spune ca va intra in refuz de hrana, pentru a atrage atentia asupra cazului familiei lui

La cate vedem noi si auzim pe parcursul documentarilor noastre, chiar ca ne vine sa ne minunam cat de mare este gradina Domnului. Un caz mai aparte l-am descoperit la Baneasa, unde patru frati s-au trezit, la dezbaterea unei succesiuni, ca mai au o sora, despre care nu auzisera niciodata, dar care avea un certificat de nastere cu alte date decat cele ale tatalui lor. Indiferent ce scria in documentul respectiv, sora-fantoma a preluat, cu ajutorul justitiei oarbe, toata averea tatalui decedat, fara ca fiii si mama acestuia, care de drept ar fi trebuit sa-si imparta bunurile, sa aiba parte de ceva.Familia Marin din Baneasa era una dintre cele mai cunoscute din localitate. Ciobani din mosi-stramosi, acestia, chiar daca nu isi facusera o casa de Doamne-ajuta, au avut de-a lungul vremurilor sute de oi. Asa dupa cum ne spunea Gelu Iordache, viceprimarul localitatii, cei patru copii ai familiei Marin erau cel mai bine imbracati din scoala, chiar daca nu invatau prea bine si nu erau premianti. Toate au fost bune pana cand, in anul 1992, capul familiei a decedat. La numai cateva luni de la deces, s-a prezentat la primaria din localitate o femeie, pe nume Vasilica Ilie, care a solicitat intreaga avere a lui Marin A. Tudor, spunand ca este fiica acestuia. Viceprimarul, prezent la intamplare, si care nu auzise niciodata ca fratii Marin ar avea o sora, a chemat pe cei cativa batrani care se aflau pe holurile primariei si pe sosea, incercand sa afle de la acestia adevarul. Nici unul dintre cei care aveau in jur de 70 de ani nu auzisera ca Marin ar avea vreo fiica, toti stiind ca acesta avea numai baieti, iar decedatul nu plecase niciodata din localitate. Dar mai era ceva: numele tatalui trecut in certificatul de nastere era Tudor, si nu Marin, cum de fapt il chema pe cel decedat. Si, cu toate astea, la putin timp de la aparitia surorii-fantoma, aceasta vine cu o hotarare judecatoreasca prin care devine proprietarul intregii averi a familiei Marin. Si aceasta fara sa se tina seama ca imobilul fusese cumparat de sotii Marin in timpul casatoriei lor, iar pe langa sotia mostenitoare mai erau si cei patru copii care, practic, nu apucasera nimic, urmand sa ramana pe drumuri dupa ani de munca.

Intru in refuz de hrana!

Potrivit plangerii lui Fanel Marin, unul dintre cei patru frati mostenitori ai averii tatalui sau, proba ca Vasilica Ilie este fiica lui Tudor Marin s-a facut numai cu martori. Nici un document nu atesta aceasta legatura tata-fiica, in afara de proba de care aminteam. Si, cu toate astea, instanta a pus-o in posesia averii. Dupa indelungi procese, se trece la executarea silita, urmand ca Vasilica Ilie sa aiba parte de contravaloarea in bani a casei, prilej cu care aceasta a ridicat in contul sentintei o serie de bunuri, respectiv suma de opt sute de mii de lei, echivalentul a zece oi si zece miei, sase sute de mii de lei, contravaloarea unei vaci, si trei sute de mii de lei, echivalentul banesc a doi porci vanduti tot cu aceasta ocazie. Scumpa surioara a mai luat din gospodaria familiei 27 de oi, 14 miei, un taur de 260 de kilograme si a fost improprietarita cu aproape trei mii de metri patrati de teren arabil. Numai ca, potrivit declaratiei lui Fanel Marin, desi femeia a venit mereu cu executorul judecatoresc, niciodata nu s-au intocmit procese-verbale care sa ateste aceste lucruri. Au urmat desele incursiuni ale executorului judecatoresc, pentru punerea in posesie a femeii. In unul dintre procesele-verbale ale omului legii se spune chiar ca acesta fusese violentat si amenintat de unul dintre cei patru frati, care chiar venise cu furca spre el. Pentru asta, Nicolae Solomon solicita interventia politistilor pentru executare silita a unei hotarari judecatoresti, destul de controversata si cu multe lacune. Ca un facut, in buletinul de presa al Inspectoratului de Politie al judetului Constanta apare o informatie precum ca "politistii din Baneasa l-au identificat ieri pe Marin Fanel, de 33 de ani, din localitate, care poseda un mandat de executare a sase luni de inchisoare pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, cel in cauza fiind depus in arestul Politiei Medgidia". Mama lui Fanel ne-a declarat ca acesta i-a spus inainte de a fi arestat ca, daca va fi dus la inchisoare, va intra in refuz de hrana, sperand ca in felul acesta va atrage tuturor atentia asupra situatiei in care se afla familia lui din cauza unor erori judiciare. In unul din numerele noastre viitoare vom reveni asupra acestui caz extrem de interesant, mai ales ca de mostenitoarea fantoma nu am reusit sa dam, din cauza deselor situatii in care aceasta si-a schimbat adresa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii