Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:36 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In urma deciziei ministrului Sulfina Barbu, Polaris pierde salubrizarea plajelor

ro

07 Apr, 2005 00:00 1174 Marime text

Guvernul desfiinteaza afacerile PSD

Decizia Guvernului de reziliere a contractelor de concesiune a plajelor a fost amplu criticata de mai multi agenti economici din turism # La aceste acuzatii, prefectul judetului, Danut Culetu a raspuns cu promptitudine, invitand la calm toti factorii implicati in domeniul turistic * Agentii economici detinatori de beach-baruri ameninta ca vor ataca in instanta decizia Ministerului Mediului si a Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral" * Acestia au semnat un protest comun pe care sustin ca l-au inmanat parlamentarilor constanteni, indiferent de culoarea politica * Nici un deputat al coalitiei de guvernare nu a intrat in posesia "jalbei" agentilor economici * In schimb, acestia s-au orientat catre parlamentarii PSD * Deputatul Eduard Martin pare cel mai vehement opozant al noii strategii de gospodarire a plajelor * Parlamentarul PSD are o dubla motivatie, prima este legata de activitatea sa in Parlament, iar cea de-a doua este legata strict de interesele financiare ale familiei sale * SC Polaris M Holding SA a avut incheiate contracte de salubrizare cu toti agentii economici din statiunea Mamaia, care acum raman fara obiect * Eduard Martin este de parere ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ar trebui sa-si revizuiasca pozitia fata de proprietarii barurilor de pe litoral * Surse din randul agentilor economici afectati de decizia Ministerului Mediului sustin ca toti detinatorii de societati comerciale de pe litoral erau obligati sa incheie contracte de salubrizare cu firma fostului prefect de Constanta, Polaris * Informatia a fost confirmata si de reprezentantul DADL

Ministerul Mediului a decis in luna martie rezilierea contractelor de concesionare a plajelor incheiate intre agentii economici si Directia Apelor Romane. Decizia Guvernului de reziliere a contractelor de concesiune a plajelor a fost amplu criticata atat de tour-operatorul TUI, cat si de mai multi agenti economici din turism. La toate aceste acuzatii, prefectul judetului, Danut Culetu a raspuns cu promptitudine, invitand la calm toti factorii implicati in domeniul turistic. Culetu afirma ca hotararea vine sa sprijine implementarea unui management unitar in domeniul plajelor prin infiintarea unei societati comerciale, in cadrul careia DADL sa fie unic actionar. Ca urmare a "protestului" TUI, reprezentantul Guvernului in teritoriu a incercat sa linisteasca spiritele, afirmand ca nu exclude introducerea unui parteneriat public-privat in noua strategie de gospodarire a plajelor. Agentii economici detinatori de beach-baruri au amenintat ca vor ataca in instanta decizia Ministerului Mediului si a Directiei Apele Romane "Dobrogea Litoral". Acestia au semnat un protest comun pe care sustin ca l-au inmanat tuturor parlamentarilor constanteni, indiferent de culoarea politica.

Deputatii si senatorii habar nu au de protestul administratorilor de plaja

Parlamentarii Partidului Popular Romania Mare nu au fost informati cu privire la actiunea de protest initiata de detinatorii barurilor de pe litoralul Marii Negre. In urma cu o saptamana, prestatorii de servicii publice au declarat ca vor informa si vor depune proteste la sediile tuturor parlamentarilor. Senatorul PPRM Dorel Onaca s-a aratat surprins de afirmatiile proprietarilor de baruri si a specificat ca nu a primit nici o informare sau protest din partea acestora. Cu aceeasi nota de mirare a raspuns si deputatul PPRM Gelil Eserghep. Conform celor declarate de parlamentar, atata timp cat societatea care va gestiona plajele nu va avea profit, iar accesul pe plaja nu va fi ingradit, nu va obiecta rezilierea contractelor. In opinia lui Eserghep, modalitatile de acordare a acestor tipuri de contracte nu au facut obiectul unei publicitati asidue, asa cum se intampla acum. Totodata, deputatul a mai specificat ca nici la sediul cabinetului sau nu a fost depus nici un protest.

Masura ministrului Barbu, corecta si verosimila

Desi mai multi agenti economici care presteaza servicii pe litoral au amenintat ca vor inainta proteste tuturor parlamentarilor cu privire la deciziile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor privind anularea contactelor de prestari servicii pe plaje, se pare ca "amenintarile" protestatarilor s-au dovedit neverosimile. Astfel, deputatul PNL Gheorghe Dragomir, a declarat ieri ca pana in prezent nu a primit nici un fel de protest, desi mai multi dintre parlamentarii PSD l-au informat ca va fi contactat de reprezentanti ai unor societati comerciale care au activitate pe plajele de pe litoral. "Nimeni nu m-a contactat pana la ora actuala", a declarat Dragomir. Totodata, deputatul liberal sustine ca masura ministrului Sulfina Barbu de reziliere a contractelor de concesiune nu i se pare una "gresita sau nefundamentata". Gheorghe Dragomir considera ca solutia optima ar trebui sa fie gasita de minister impreuna cu agentii economici din turism.

Nici deputatul PUR nu-i poate ajuta pe proprietarii de beach-baruri

Aidoma celorlalti parlamentari citati mai sus, nici deputatul Andrian Mihei nu a auzit de nemultumirile proprietarilor de beach-baruri de pe plaja din statiunea Mamaia. Mihei a afirmat ca nu a primit nici un protest al acestora si considera ca este greu de formulat o opinie, deoarece nu cunoaste ultimul cuvant al Ministerului Mediului in acest caz. Deputatul este de parere ca, din informatiile sale, MMGA intentioneaza sa reglementeze situatia plajei si a adevaratilor investitori. "Cei care au investit in hoteluri vor beneficia si in continuare de concesiunea serviciilor. Sunt foarte multi hotelieri care nu au plaja in concesiune si din aceasta cauza nu au putut oferi serviciile conexe. Nu este un foc de paie si recomand agentilor economici sa astepte deciziile finale ale ministerului. Ei ar fi trebui sa stie ca au semnat contracte care puteau fi reziliate in orice moment. Sunt riscuri normale, pe care ar fi trebuit sa si le asume".Deputatul Laurentiu Mironescu, care ar fi trebuit sa aiba ieri o intalnire cu oficiali din cadrul Ministerului Mediului, nu a putut fi contactat.

Deputatul Martin isi apara afacerea

Doar reprezentantii PSD au solidarizat cu firmele detinatoare de contracte de concesiune a unor loturi din plaja. Motivul: unii dintre patroni au legaturi cu membri marcanti din cadrul PSD local. Unii parlamentari au de aparat interesele si afacerile familiilor lor.O parte dintre protestatari au fost invitati de parlamentarii PSD intr-o conferinta de presa. Acestia au facut diverse consideratii pe marginea situatiei create. Ei considera abuziva si ilegala decizia administratiei centrale, care, prin rezilierea contractelor, le-a stricat ploile in acest sezon estival.Solidari cu reprezentantii firmelor de prestari servicii de pe litoralul Marii Negre, deputatii PSD Constanta au declarat ca vor inmana protestul Prefecturii Constanta, precum si tuturor parlamentarilor.Totodata, deputatii au precizat ca vor adresa o interpelare ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. In opinia lui Eduard Martin, "Sulfina Barbu ar trebui sa-si revizuiasca pozitia fata de proprietarii barurilor de pe litoral". Ce a uitat sa precizeze deputatul Martin este faptul ca, odata cu desfiintarea beach-barurilor, firma SC "Polaris M Holding", afacerea cea mai rentabila a familiei fostului prefect Gheorghe Martin, va mai pierde un contract foarte avantajos. De ce? Deoarece, potrivit unor surse din randul agentilor economici afectati de decizia Ministerului Mediului, toti detinatorii de societati comerciale de pe litoral sunt obligati sa incheie contracte de salubrizare cu firma mai sus mentionata. Informatia a fost confirmata si de reprezentantul DADL, Mariana Pitu.

Masurile luate pe litoral vizeaza asigurarea unor servicii de calitate

Reconsiderarea contractelor de concesiune a plajelor are ca scop asigurarea celor mai bune conditii pentru turistii romani si straini, aceasta masura permitand tuturor hotelierilor accesul la plaja corespunzator capacitatii de cazare, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Turism.Amenajarile de pe plaja destinate serviciilor pentru turisti vor fi realizate in baza unui studiu menit sa garanteze anumite standarde de calitate si functionalitate. In urma rezilierii contractelor de concesiune a unor portiuni de plaja vor functiona in continuare doar constructiile definitive si nu cele cu caracter provizoriu.Potrivit sefului Serviciului marketing din cadrul DADL, Mariana Pitu, salubrizarea plajelor va fi asigurata in acest an de o societate comerciala al carei unic actionar va fi Regia Apelor Romane, care va incasa si gestiona fondurile complementare.Aceasta firma nu va avea nici un fel de atributii in ceea ce priveste amenajarile de plaja ale hotelurilor. In conformitate cu numarul de paturi ale fiecarui hotel si direct proportional cu suprafata de plaja aferenta fiecarei statiuni, proprietarii unitatilor de cazare vor contribui la bugetul creat pentru serviciul de salubrizare a plajelor si a malurilor marii cu diferentele necesare fata de sumele alocate de la bugetul public pentru aceasta activitate, a precizat presedintele ANT, Marius Crivtonencu. Totodata, Ministerul Administratiei si Internelor va lua masuri deosebite pentru asigurarea sigurantei publice.Toate aceste masuri sunt luate pentru ca serviciile sa corespunda asteptarilor turistilor straini si au fost luate ca urmare a discutiilor care au avut loc la Targul International de Turism de la Berlin intre conducerea ANT si reprezentantii marilor tour-operatori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii