Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:36 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incertitudine printre directorii PD-L din deconcentrate

ro

21 Jan, 2010 03:03 4575 Marime text
cap_1.jpgPolitizarea excesivă a conducerilor instituţiilor deconcentrate ar putea readuce pe funcţii directorii PNL numiţi în 2005 şi 2007

Pentru a nu risca pierderea unor posturi de conducere în cadrul instituţiilor deconcentrate în favoarea şefilor numiţi pe vremea Cabinetului Tăriceanu, actualii directori coordonatori democrat-liberali ar putea fi reexaminaţi. În această situaţie, directorii PD-L mai au la dispoziţie aproximativ o lună pentru a-şi „consolida"... fotoliile.

Declararea ca neconstituţională şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 105/2009 şi publicarea deciziei Curţii Constituţionale a României în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile a adus Executivul într-o situaţie delicată. Termenul de 45 de zile în care guvernanţii actuali trebuie să găsească soluţia salvatoare a început să se reducă. În acest răstimp, directorii instituţiilor deconcentrate puse de PD-L stau într-o totală incertitudine. După două ordonanţe declarate neconstituţionale - OUG 37/2009 şi OUG 105/2009 - Guvernul Boc 4 nu mai poate recurge la acelaşi tertip. Asta ar putea deschide porţile deconcentratelor directorilor liberali puşi de Cabinetul Tăriceanu, mai ales că unii dintre ei au şi câştigat procese în instanţă pe această temă.

Situaţia pare cu atât mai complicată cu cât activitatea instituţiilor deconcentrate ar putea fi blocată. Cel puţin teoretic, directorii coordonatori puşi de PD-L nu mai au drept de semnătură atâta timp cât normativul în baza căruia au fost puşi pe funcţii a fost declarat neconstituţional.

Cu decizia... doar neredactată

Altfel spus, foştii şefi liberali cu decizii judecătoreşti definitive şi executorii ar putea reveni pe posturi fără probleme. De asemenea, majoritatea liberalilor care au apelat la instanţă au solicitat nu doar repunerea în funcţie, ci şi plata drepturilor salariale ce li s-ar fi cuvenit în conformitate cu postul din care au fost înlăturaţi.

La nivelul judeţului Constanţa sunt câţiva liberali care au decis să-şi facă dreptate apelând la instanţă. Printre ei fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola. Contactat telefonic acesta ne-a specificat că hotărârea sa judecătorească nu a fost, încă, redactată. „Însă, aceasta presupune reîncadrarea mea ca director al ITM şi plata drepturilor salariale conform funcţiei", a adăugat Bola. Deocamdată, liberalul nu s-a decis dacă să preia sau nu conducerea ITM. „Aşteptăm să vedem ce poziţie va adopta Guvernul. Un lucru este cert: nu sunt singurul care am câştigat procesul, sunt mii la nivel naţional", a atenţionat fostul director al ITM Constanţa, Eugen Bola.

deconcentrate_virgil_lungu.jpgHotărât să revină

Dacă în cazul lui Bola revenirea pe post este incertă, nu la fel se poate spune şi despre Virgil Lungu, cel care a condus Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa. În prima instanţă el a câştigat şi a obţinut o decizie executorie, iar acum va trebui să facă demersuri pe lângă Curtea de Apel pentru a emite decizia definitivă şi executorie. „Desigur, am solicitat instanţei atât repunerea pe post, cât şi plata veniturilor ce mi se cuveneau", a afirmat Lungu. Acesta a specificat că, dacă decizia instanţei va veni în timp util va relua conducerea direcţiei respective deoarece „mi se cuvine şi am susţinut un examen, nu am fost pus politic".

Însă, dacă se va organiza un alt concurs pentru ocuparea postului de director coordonator sau cum se va mai numi el, Virgil Lungu nu mai este dispus să participe. „Nu voi mai participa (n.r. referire la examen) pentru că eu am susţinut multe şi le-am luat... M-am săturat de examene de paradă", a conchis liberalul Virgil Lungu.

Soluţia salvatoare

Recent, consilierul ministrului Administraţiei şi Internelor, Mihai Somfelean, declara jurnaliştilor de la România Liberă că Executivul caută o variantă constituţională de rezolvare a situaţiei. Însă timpul se scurge în defavoarea democrat-liberalilor. Fiind direct interesaţi de soluţionarea problemei, voci din PD-L, printre care şi preşedintele filialei judeţene, Mircea Banias, ne spuneau că se poate recurge la adoptarea în Parlament, în regim de urgenţă, a unui proiect legislativ care să modifice Legea funcţionarului public. Însă, varianta avansată de unii democrat-liberali ar fi aceea a modificării structurilor de organizare a instituţiilor deconcentrate şi organizarea altor concursuri pentru ocuparea posturilor de conducere, câştigătorii fiind, desigur, persoanele care au coordonat şi până acum activitatea instituţiilor respective.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii