Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:19 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecatoarea Stoianoglo a decis Tusac se intoarce la Primarie (galerie foto)

ro

23 Jan, 2010 02:23 1768 Marime text
cap_1.jpgZi fericită pentru Mihai Claudiu Tusac. Instanţa Tribunalului Constanţa, în completul condus de preşedintele Andreea Bianca Stoianoglo, i-a admis cererea de anulare a ordinului prin care fusese demis din funcţia de primar. „Eu consider că, astăzi, cetăţenii municipiului Mangalia au un nou primar: Mihai Claudiu Tusac. Voi începe un nou mandat, împreună cu consilierii locali", a declarat Tusac la ieşirea din Tribunal, după aflarea soluţiei favorabile. La rândul său, prefectul Claudiu Palaz a declarat că „este hotărârea instanţei de fond şi este firesc să ne conformăm". „Rămâne să vedem şi motivarea instanţei", a adăugat prefectul.

Procesul intentat de Tusac prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, prin care solicita anularea Ordinului prefectului nr. 522/17.12.2009, s-a judecat, ieri, la Tribunalul Constanţa, de la primele ore ale dimineţii. Iniţial, judecătorii au pus în discuţie admiterea în principiu a cererii de intervenţie accesorie formulată de consilierul local PD-L Paul Foleanu. „Este inadmisibil ca un cetăţean să apere Instituţia Prefectului, căci cererea de intervenţie este o veritabilă cerere de apărare", au argumentat avocaţii primarului din Mangalia împotriva intervenţiei lui Foleanu. Totuşi, instanţa a admis în principiu cererea de intervenţie a consilierului PD-L, astfel că şi avocatul acestuia a avut un cuvânt de spus pe fondul cauzei. Dezbaterile au fost ulterior suspendate pentru jumătate de oră, astfel încât avocatul lui Paul Foleanu să ia cunoştinţă de actele de la dosar. După reluarea şedinţei, avocaţii au pus concluzii cu privire la anularea ordinului prefectului. Avocaţii lui Tusac au atacat în termeni duri poziţia prefectului, exprimată în întâmpinarea depusă la dosar, afirmând că aceasta ar reprezenta „o pură ficţiune juridică în care se încearcă să se explice situaţia de la Mangalia". Despre demiterea lui primarului, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate, dat fiind că, pe perioada în care era primar, acesta deţinea şi funcţia de reprezentant al Consiliului Local în Adunarea Generală a Asociaţilor de la SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL, avocaţii au spus că este nelegală.

tusac_-_claudiu_tusac_tribunal.jpgVroia invitat la discuţii

În acest sens, ei au argumentat: „din punctul nostru de vedere, nu mai subzistă starea de incompatibilitate, pentru că încă din 24 iunie 2009, Mihai Claudiu Tusac a cerut să renunţe la calitatea pe care o avea la SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL". Mai mult, aceştia au spus că, pentru a se constata starea de incompatibilitate ar fi fost necesar ca Tusac să aibă calitatea de primar, dar să fie şi reprezentant al unităţii administrativ teritoriale. Astfel, Tusac era primar, însă era reprezentant al Consiliului Local Mangalia, nu al municipiului Mangalia, Consiliul Local nefiind, în opinia avocaţilor, unitate administrativă teritorială. Totodată, au spus avocaţii, pentru a se constata starea de incompatibilitate, era nevoie, potrivit legii, şi ca societatea respectivă să fie una de interes local, ceea ce nu s-ar aplica în cazul SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL. Ei au numit ordinul atacat de Tusac în instanţă un „abuz al prefectului, pentru că au fost înfrânte dispoziţiile legale din statutul aleşilor locali". Mai mult, aceştia au spus că ordinul a fost emis cu rea-credinţă, iar prefectul ar fi avut „obligaţia să-l invite pe primar şi să discute despre situaţia cuprinsă în raportul Ministerului Administraţiei şi Internelor, să-i asculte argumentele". „Astfel de mentalităţi au dus la eliberări din funcţii", au pledat avocaţii lui Tusac, susţinând, de asemenea, că „nu poţi să treci cu pixul peste voinţa electoratului". „Se vede cu ochiul liber dorinţa de exces de putere de care a dat dovadă Instituţia Prefectului", au concluzionat reprezentanţii primarului demis. În plus, aceştia au mai spus că, potrivit legii, ordinul prefectului ar fi trebuit să aibă la bază un referat întocmit de secretarul municipiului Mangalia.

„Care secretar?"

Avocatul lui Paul Foleanu a tranşat însă problema legată de un eventual referat al secretarului cu o întrebare retorică, respectiv „care secretar?". „Primăria Mangalia nu a beneficiat niciodată de un secretar în sensul delimitat de lege", a spus reprezentantul lui Foleanu în instanţă, adăugând că, în fapt, la Mangalia, ar exista pe post de secretar o persoană „agreată de nu se ştie cine", „un impostor", care ar fi obţinut funcţia fără concurs. „Nu există un secretar desemnat în mod licit, ci există o persoană ce acţionează în defavoarea legii şi în favoarea persoanelor care l-au pus acolo", a spus avocatul lui Paul Foleanu. În plus, apărătorul a adăugat că secretarul a fost împotriva constatării stării de incompatibilitate a primarului, acesta având obligaţia de a întocmi referatul, dar nu a respectat-o. „În al cui interes dacă nu local este constituită o societate comercială în care Consiliul Local reprezintă unitatea administrativ teritorială şi municipiul Mangalia are ca aport o suprafaţă considerabilă de teren?", s-a întrebat retoric avocatul. La rândul său, reprezentantul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa a cerut respingerea cererii lui Tusac, dat fiind că nu există în cauză motivele de nelegalitate invocate de avocaţii primarului. „Dacă nu există o propunere a secretarului, nu înseamnă că nu există nici starea de incompatibilitate sesizată", a spus reprezentantul Prefecturii. Avocaţii lui Tusac au replicat: „Chestiunea legată de persoana secretarului municipiului Mangalia şi cum a obţinut aceasta funcţia, dacă a fost sau nu prin metode mai puţin ortodoxe, excede cadrul procesul". După mai multe ore de deliberări, judecătorul Andreea Bianca Stoianoglo a admis cererea lui Claudiu Tusac şi a anulat ordinul prefectului. Decizia este definitivă şi irevocabilă. La ieşirea de la Tribunal, primarul Mangaliei a declarat că luna care se încheie a fost una deosebit de grea pentru el, pentru că i s-a făcut o mare nedreptate. „Vreau să mă întorc la Primărie, să rămân acolo până în 2012 şi să fac treabă împreună cu consilierii", a conchis Tusac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • romario 24 Jan, 2010 13:32 nu sunt deloc de acord cu d-voastra.si iorgus trebuia schimbat ca se cam invechise pe aici dar si cu alegerea lui tusac a ti nimerito rau de tot.
  • gigi 24 Jan, 2010 11:28 Bine ati venit din nou la primarie.Jos gasca iorgus,foleanu,jon,minca.
  • mangaliot civic 23 Jan, 2010 09:39 Felicitari si aplauze dvs si mangaliotilor...sa dat dovada ca se poate indrepta un abuz.....abuz pus la cale de iogus si acoliti inregimentati masonic a caror firme si rude folosesc banul public prin preluarea de contracte avantajoase...terenuri la malul marii...functii de conducere in unitatile de stat..etc..etc..iorgus..iorgus...cand iti vine si tie randul caci jmecheriile de pepenar moldovean pripasit prin mangalia nu tin o vesnicie
  • Milica 23 Jan, 2010 01:04 Felicitari priamrului, pentru obtinerea unui verdict favorabil, care a reparat un abuz absolut politic! Sunt multe de facut, mai ales ca, pe perioada suspendarii, cei "zece negri mititei", consilierii ofuscati, s-au cam pripit sa ia unele decizii favorabile clanurilor de moguli locali. La treaba, asadar !