Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:28 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistraţii n-au dat dreptate ANI Mariana Mircea, achitată de Judecătoria Medgidia

ro

19 Feb, 2011 00:00 1682 Marime text
6_Mariana_Mircea.jpgMariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă, a fost achitată de Judecătoria Medgidia în procesul în care a fost acuzată de fals în declaraţii.

Pe 28 ianuarie, magistraţii instanţei din Medgidia au decis achitarea primăriţei din Cernavodă în dosarul nr. 2135/256/2010, în care Mariana Mircea a fost acuzată de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituţiei la vremea respectivă, cei de la ANI au constatat că edilul din Cernavodă s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.06.2007- 17.01.2008, întrucât a deţinut simultan funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Cernavodă şi pe cea de membru al Consiliului de Administraţie în cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA. În consecinţă, ANI s-a sesizat din oficiu referitor la faptul că Mariana Mircea "nu a completat şi depus declaraţiile de avere şi de interese în termenul prevăzut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicată". Verificările ulterioare ale inspectorilor ANI au scos la iveală faptul că primăriţa a semnat şi depus declaraţii de avere şi de interese cu date incomplete şi inexacte.

Ce spun procurorii

Inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, iar dosarul a fost declinat spre soluţionare către Judecătoria Medgidia. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în respectivele declaraţii de avere ar fi existat mai multe probleme legate de terenurile deţinute de Mariana Mircea şi de suprafeţele acestora. Mai exact, susţineau procurorii, "învinuita a specificat în mod eronat că deţine în proprietate un teren intravilan în comuna Saligny, în suprafaţă de 1.000 mp, dobândit în 2007, deşi, potrivit actelor de proprietate, terenul respectiv este de fapt în suprafaţă mai mică, adică de 974 mp". În plus, anchetatorii au mai stabilit că Mariana Mircea a precizat că deţine un teren de 3.000 mp în Oradea, dar că suprafaţa declarată este nereală, terenul având în fapt 3.226 mp, "deci mai mare în mod semnificativ". În plus, magistraţii au mai susţinut că primăriţa nu a menţionat că are şi un teren de 400 mp, în Cernavodă. De asemenea, anchetatorii au precizat că, potrivit fişei fiscale oficiale privind impozitul pe veniturile realizate din salarii, aşa cum a fost întocmită de angajatorul Primăria oraşului Cernavodă, reiese că Mircea ar fi beneficiat de venituri în sumă de 5.624 de lei, pentru anul fiscal 2007. Totuşi, au arătat anchetatorii, din fişa de la Societatea Naţională Nuclearelectrica reiese că Mariana Mircea ar fi realizat, în perioada iulie - decembrie 2007, venituri de 10.554 de lei.

Primăriţa vrea un miliard daune de la ANI


Încă de la momentul audierii la Parchet, Mariana Mircea a declarat că este nevinovată şi că fapta reţinută în sarcina sa reprezintă un abuz de interpretare a legii. După modelul primarului Constanţei, Radu Mazăre, care s-a războit în instanţă cu ANI, şi primăriţa din Cernavodă a dat în judecată această instituţie, cât şi pe inspectorul care i-a întocmit raportul de incompatibilitate, cerând daune de 100.000 de lei. Dosarul nr. 626/36/2010, prin care Mariana Mircea a reclamat ANI şi pe inspectorul Romică Dinică la Curtea de Apel Constanţa, a fost suspendat până la soluţionarea definitivă a procesului penal. Mariana Mircea a câştigat deocamdată, fiind achitată de Judecătoria Medgidia, însă pe 7 februarie Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a declarat recurs împotriva soluţiei de achitare a primăriţei, recurs care urmează să se judece la Tribunalul Constanţa. De precizat că am contactat-o telefonic şi pe Mariana Mircea, însă nu a fost de găsit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii