Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare face case ieftine pentru Geoana (document)

ro

26 Nov, 2009 00:36 2842 Marime text

cap2.jpgHocus-pocus cu preţul imobiliarelor

Primarul recunoaşte că s-a strecurat o eroare în conţinutul programul său de construire a locuinţelor pentru tineri, adăugând costului efectiv al unui apartament sau al unei garsoniere şi banii pentru spaţiile comune.

Întâmplător sau nu, edilul Constanţei, Radu Mazăre, a convocat, în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, o şedinţă de Consiliu Local pentru a modifica proiectul de hotărâre prin care casele ieftine pentru tineri se ieftinesc cu maxim 3.477 euro, fără TVA, şi minim 3.182,5 euro, fără TVA. După o expunere de motive destul de amănunţite, aleşii locali au votat în unanimitate proiectul.

Ce presupune de fapt această micşorare a preţului stabilit iniţial de autorităţile locale împreună cu antreprenorii? Nu este nicidecum un exces de zel al edilului constănţean, care, din prea multă bunătate şi interes pentru traiul tinerilor constănţeni, a acceptat reducerea de preţuri dată fiind actuala criză economică. Nicidecum. În realitate, primarul, împreună cu constructorii, a hotărât să scoată la iveală preţul real al locuinţelor ieftine şi implicit metrii pătraţi locuibili pe care beneficiarii îi cumpărau.

La momentul demarării proiectului, constructorii nu au explicat că, de fapt, în preţul pe care îl plătesc tinerii dornici să aibă propria casă intră şi spaţiile comune, ceea ce înseamnă de fapt că aceştia ar fi trebuit să plătească, pe fiecare apartament, câte şase metri şi jumătate în plus, cotă indiviză, având în vedere că fiecare metru pătrat costă 519 euro. „Eu am fost convins la început că preţul de vânzare al locuinţelor este 519 de euro pe metru pătrat şi că suprafaţa lucrativă şi spaţiile comune sunt fără preţ, aşa cum se vând apartamentele în general. La momentul în care am făcut selecţia de ofertă, acest preţ a fost oferit de constructori pentru suprafaţa totală a blocurilor. Şi atunci, omul cumpăra o garsonieră, plus şase metri şi jumătate de cotă indiviză. Exista o diferenţă de percepţie şi aşteptare", a susţinut Mazăre, mai, mai să ne facă să credem că spune adevărul.

sedinta_de_consiliu_local.jpg200.000 de euro - câştigul constructorului, dacă se ducea păcăleala la capăt

Astfel, pentru imobilele la care a fost achitată o primă rată cuprinsă între 0 şi 24% până la data prezentei hotărâri, preţul final va scădea cu 3.477,3 euro, fără TVA, pentru cele cuprinse între 25% - 49%, cu 3.343,3 euro fără TVA, iar celor care au efectuat o primă rată cuprinsă între 50% - 99% li se va scădea 3.276,3 euro din suma totală. Pentru intrarea în vigoare a hotărârii şi aplicarea efectivă va fi nevoie de încheierea unui antecontract sau act adiţional.

După cum a explicat, soluţia a venit după ce a stat de vorbă cu fiecare dintre constructorii locuinţelor ieftine, în nenumărate rânduri, iar aceştia au stabilit ca, din paguba de 200.000 de euro pe fiecare bloc în parte - cât reprezintă de fapt sumele pe care locatarii le-ar fi plătit pentru spaţiile comune -, primăria să se oblige să achite montarea lifturilor pentru fiecare din cele 18 blocuri şi anumite cheltuieli cadastrale şi de intabulare. „Constructorii şi-au diminuat aproape la zero profitul, astfel încât să ne ţinem de cuvânt să le vindem oamenilor suprafaţa locuinţei înmulţită cu 519 euro", a completat edilul.

Suma finală care ar constitui „pagubă" în vistieria fiecărui constructor de blocuri ieftine ar fi aproximativ 140.000 de euro. „Lifturile vor costa câte 15.000 de euro fiecare", a mai subliniat Mazăre.

Condiţie: avans 20% cu trei luni înainte de predare

Primarul a mai venit, însă, şi cu câteva completări referitoare la modalitatea în care se va face plata locuinţelor. Astfel, cu trei luni înainte de predarea efectivă a locuinţelor, tinerii trebuie să achite contravaloarea a 20% din costul total al apartamentului sau al garsonierei, urmând ca în maxim o lună aceştia să se mute efectiv în apartament. Dacă în trei săptămâni de la primirea solicitării de plată a sumei, beneficiarul nu se va achita de obligaţie, „lipsa demersului se va interpreta ca o renunţare tacită la cumpărarea locuinţei. Apartamentul devenit liber se va repartiza de către primărie, în termen de cinci zile, următorului beneficiar al ordinului de repartiţie.

Cei care au plătit deja antecontractele, indiferent că au dat 20%, 50% sau 100%, vor primii banii înapoi, reprezentând reducerea.

 

{mos_ri:Radu Mazăre} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 27 Nov, 2009 16:05 Primarul Constantei,RADU MAZARE ,face locuinte ieftine pentru LOCUITORII tineri ai orasului NU pentru MIRCEA GEOANA. NERECUNOSTINTA TOTALA !!! CATE LOCUINTE IEFTINE AU FACUT LIBERALII NEO-LEGIONARI ???
  • liana 26 Nov, 2009 10:44 ...mai,tata, nu esti in stare...nu te mai obosi ca nimeni nu are incredere intr-un ofilit...