Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Culturii vrea sa subordoneze Opera Constanta

ro

29 Jul, 2010 00:00 4549 Marime text
p1-opera_-_teatrul_oleg_danovski.jpgDaniela Vlădescu: „Ministerul Culturii poate susţine financiar Opera până la sfârşitul anului din bugetul actual, fără a mai cere suplimentare de fonduri“

Din punct de vedere legal, CJC nu poate să facă nimic pentru a stopa acţiunea desfiinţării Operei, doar o altă Ordonanţă de Urgenţă putând să scape instituţia de la pieire.

Fosta directoare a Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu, a precizat cu câteva zile în urmă faptul că a primit un act guvernamental prin care se cerea birourilor să stopeze acţiunea de comasare şi desfiinţare a instituţiei de cultură. Pe data de 22 iulie, Ministerul Culturii a emis o listă ce conţine instituţiile de spectacole sau concerte care nu fac obiectul aplicării Art. III alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 din 30 iunie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare. Până în acest moment, reprezentanta teatrului consideră că cei abilitaţi din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) nu au luat act de aceste decizii. „În continuare se lucrează la întocmirea actelor de comasare, a ceea ce a mai rămas din teatru, şi de desfiinţare a Operei. Cei de la CJC mi-au spus că nu se poate face nimic“, a declarat Daniela Vlădescu.opera_-_daniela_vladescu_27.jpg Purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, a arătat care este motivaţia potrivit căreia acţiunea de comasare şi desfiinţare nu s-a stopat. „Lista emisă de Ministerul Culturii nu are niciun temei legal, nu este fundamentată corespunzător din punct de vedere juridic. Doar o altă Ordonanţă de Urgenţă poate să o anuleze pe cea cu numărul 63/2010“, a precizat Cristian Moldovanu. În paralel, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a încercat să salveze instituţia de unul singur. „Ministrul Culturii mi-a cerut toate documentele şi a mers în cadrul şedinţei de Guvern de ieri cu propunerea de a prelua Ministerul Opera din Constanţa. Acesta a spus că poate susţine financiar Opera până la sfârşitul anului din bugetul actual, fără a mai cere suplimentare de fonduri. De asemenea, în zona Dobrogea nu mai există o altă instituţie de cultură aflată în subordinea Ministerului, astfel că Teatrul de Operă şi Balet poate fi luat sub aripa Ministerului“, a spus Daniela Vlădescu. Până la ora închiderii ediţiei, şedinţa de Guvern nu se sfârşise.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Claudia 29 Jul, 2010 11:34 Cat costa un kg de mazare la Constanta? Poate punem mana de la mana si cumparam toata mazarea din judetul vostru. Apoi facem un terci mare si verde si-l dam la porcii din Bucuresti!