Motivul negocierilor de la Mangalia Pedelistii lui Iorgus ies optimisti de la Tusac
Motivul negocierilor de la Mangalia:Pedelistii lui Iorgus ies optimisti de la TusacAşa că toţi cei cinci consilieri locali ai PD-L Mangalia s-au aşezat la masa negocierii cu cei ai PSD-ului local, conduşi de primarul Tusac.
Pentru început, acesta a avut o primă nemulţumire: aceea că liderul pedeliştilor nu se află alături de ei. „La discuţiile care au durat circa o oră şi jumătate, preşedintele organizaţiei PD-L Mangalia, deputatul Zanfir Iorguş, nu a participat, fără a prezenta un motiv. Mai mult, consilierii prezenţi nu au fost împuterniciţi să poată lua vreo decizie în vederea normalizării situaţiei actuale din municipiul Mangalia, deşi acest lucru şi-l doresc toţi", a transmis, printr-un comunicat de presă ulterior, preşedintele PSD Mangalia, Mihai Claudiu Tusac.
Edilul a avut, de la început, o preferinţă pentru cei care deţin, la fel ca şi PSD-ul local, cinci membri în Consiliul Local. O dovedesc şi concesiile cele mai mari pe care Tusac le-ar face acestora: postul de viceprimar şi şefia a două din cele cinci comisii de specialitate. Restul preşedinţilor acestor comisii ar urma să fie, câte unul, de la PSD, PNL şi PC.
Proiectele comune: acelaşi conţinut, altă formă
Cele două „părţi" şi-au înmânat proiectele şi doleanţele menite să repună în funcţiune Consiliul Local şi primăria. În timp ce edilul local îşi doreşte aprobarea setului de propuneri care fie au picat la vot anul trecut (de exemplu, a fost pus pe tapet, din nou, proiectul locuinţelor ieftine, care ar trebui să sufere o „mică" ajustare de trei milioane de lei faţă de hotărârea iniţială şi care nu a fost pe placul PD-L, PNL, PC şi PRM) sau care nici nu au mai apucat să intre în şedinţe ordinare, pedeliştii au venit cu o listă de propuneri bătută în cuie.
Printre acestea se numără punerea în aplicare a hotărârilor adoptate de Consiliul Local Mangalia până în prezent, eliberarea tuturor certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire cu documentaţie completă, aprobarea proiectelor din „Strategia de Dezvoltare a Turismului din Mangalia" cu finanţare europeană, propunerea şi aprobarea listei de atribuire în concesiune a loturilor de construcţie case sociale din zona Moară, execuţia şi propunerea spre aprobare a proiectului de realizare infrastructură Zona de locuinţe ANL şi Cartier Dobrogea 2. Alături de acestea, s-a mai propus aprobarea proiectului de prelungire a contractelor de închiriere a sediilor partidelor politice, ONG-urilor şi Organizaţiilor de Revoluţionari din Mangalia. Toate propunerile ar urma să fie introduse pe ordinea de zi a unei şedinţe ordinare, convocate de primarul Tusac în cel mai scurt timp.
Tusac nu vrea majoritate covârşitoare
Edilul Mangaliei s-a arătat dispus chiar să îşi facă un foarte „voalat" mea culpa pentru situaţia fără precedent de la Mangalia, afirmând că: „Suntem toţi la fel de vinovaţi, am dat dovadă de imaturitate politică. Trebuie să încercăm să discutăm şi să cedăm şi unii, şi alţii".
Mihai Claudiu Tusac a mai adăugat şi un alt motiv (cel mai probabil principalul) pentru care a demarat seria de discuţii cu partidele din consiliu: „Vreau să găsesc o majoritate simplă, nu una covârşitoare, cu care să facem ce vrem noi. Această majoritate ar fi intrarea în normalitate în municipiul Mangalia. Cinci plus cinci (numărul de consilieri ai PD-L şi PSD) e foarte bine, pentru că nu vreau să fim prea multe partide în această majoritate. Ar însemna să facem iar dezbateri politice în Consiliul Local".
Pedeliştii au subliniat, o dată în plus, că vor analiza toate propunerile şi că, la finalul rundelor de discuţii ale primarului cu partidele politice, vor putea - şi unii, şi ceilalţi - să tragă o concluzie.
Pedelişti optimişti şi pesedişti pesimişti
Au tras concluzia însă la final de dezbateri, fiecare printr-un comunicat de presă. Astfel, pedeliştii mangalioţi spun: „Cu speranţa că primarul Mihai Tusac şi consilierii PSD nu se vor răzgândi, aşa cum au făcut-o până acum, şi vor înţelege că instituţia Consiliului Local este una de sine stătătoare faţă de Primăria Municipiului Mangalia şi că numai dialogul între cele două instituţii este cel care creează o atmosferă de lucru în folosul cetăţenilor, îl asigurăm pe domnul primar că va avea sprijinul nostru în toate proiectele care vizează interesul locuitorilor oraşului. Aşteptăm transpunerea urgentă în practică a acestor măsuri".
Liderul PSD Mangalia şi primar al oraşului trage însă o concluzie pesimistă: „Consider că din partea autorităţii locale s-au făcut toate demersurile pentru stabilirea stării de normalitate în aceasta zonă de interes turistic şi industrial pe plan naţional. Sunt o mână de oameni care vor să ţină în loc dezvoltarea municipiului Mangalia, care doresc să controleze oraşul după propriile interese, o mână de oameni care confundă funcţia de consilier cu meseria de consilier, care întreţin circul şi scandalul în Consiliul Local, punând înaintea tuturor cetăţenilor interesul lor personal".
Astăzi, Viorel Oleniuc (liderul PNL Mangalia) şi Ion Mincă (liderul peciştilor constănţeni) sunt chemaţi de către primarul Tusac la discuţii. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să îi asigure majoritatea simplă mult-visată în Consiliul Local Mangalia. Reamintim că Viorel Oleniuc a plecat de pe postul de viceprimar, în octombrie anul trecut, lăsând în urmă o serie de „caracterizări" deloc favorabile la adresa primarului, în timp ce Ion Mincă este autorul poreclei edilului, „Florin Busuioc".
{mos_ri:Mihai Claudiu Tusac}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp