Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:10 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul Politiei

ro

28 Nov, 2002 00:00 1196 Marime text

Camera de Corpuri Delicte, un adevarat arsenal militar

Obiecte pe care legea le incadreaza in categoria celor care au fost utilizate in savarsirea unei infractiuni sunt confiscate si depozitate intr-o magazie din cadrul IPJ Constanta * Aici se gasesc arme din anul 1860, care constituie adevarate piese de muzeu * Tot aici se mai gasesc si arme confectionate artizanal, printre acestea fiind una facuta dintr-un ghidon de bicicleta, si alta dintr-o teava de dus

Corpurile delicte sunt denumite, in termeni politienesti, lucrurile care au servit sau care au fost destinate savarsirii unei infractiuni, daca sunt ale infractorului, sau lucruri care au fost date pentru savarsirea unei infractiuni sau pentru a rasplati pe infractor. In cadrul Inspectoratului Politiei Judetene, toate acestea sunt depozitate, pana la solutionarea cazului, intr-o camera special amenajata, aici existand o gama impresionanta de obiecte care au fost utilizate la comiterea unei infractiuni. Practic, in aceste camere sunt toate celelalte lucruri supuse confiscarii care nu au un caracter special, de la mirodenii, parfumuri, bauturi alcoolice si tigari pana la accesorii de vestimentatie. In momentul in care exista o hotarare judecatoreasca a unei instante competente, instanta se pronunta si cu privire la destinatia acestor bunuri supuse confiscarii. Daca hotararea spune faptul ca se mentine confiscarea, atunci se formeaza o echipa de politisti la care participa si un reprezentant al Directiei Judetene a Finantelor Publice. Bunurile se fixeaza la un pret si se comercializeaza printr-o retea de magazine agreata de Directia Finantelor Publice. Marfurile care sunt perisabile se comercializeaza imediat, in termenul de valabilitate, urmand ca banii rezultati sa fie depusi intr-un cont si indisponibilizati pana la reluarile acelei hotarari juridice definitive care se pronunta asupra destinatiei bunurilor. Un depozit mai aparte il constituie cel in care sunt aduse armele confiscate. Gestionarul Camerei de Corpuri Delicte, agent-sef Vasile Puia, a declarat ca in custodia Camerei se afla peste doua sute de arme care sunt casate si nu mai sunt in stare de functionare. Cele mai multe au fost gasite cu ocazia unor demolari sau renovari de locuinte si dateaza din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Armele prezente aici sunt indisponibilizate pana la terminarea cercetarilor, urmand ca instanta sau Parchetul sa se pronunte in solutionarea cazului. Arma se evalueaza de catre o comisie de la Directia Finantelor Publice si Logistica, insotita de un reprezentant al unui magazin de comercializat arme.

Cel mai vechi pistol din dotarea Camerei dateaza din anul 1871

Printre armele prezente se gasesc modele de pistol-mitraliera tip AKM, cunoscut si sub numele de WUM. Cel mai vechi pistol din dotarea Camerei dateaza din anul 1871, este lucrat manual de o manufactura in Belgia si functioneaza pe baza de capse si cremene. Doua arme de vanatoare sunt fabricate in anul 1863, fiind gasite cu ocazia unor demolari la grinda unei locuinte din localitatea Targusor. Pe langa arme de-a dreptul impresionante ca standard militar, aici se gasesc si multe arme confectionate artizanal. Una dintre acestea este facuta dintr-o teava de la un ghidon de bicicleta marca Tohani, de calibrul 12 milimetri, prin care se trage cu o bila de rulment sau de plumb pana la o distanta de aproximativ 30-40 centimetri. O alta este facuta din teava unui dus de baie, dar care poate deveni extrem de periculoasa in mainile unui descreierat. Cea mai mica arma este un pistol-bricheta, de calibrul opt milimetri, gasit la un cetatean rus, pe un vapor. Acesta avea autorizatie de port-arma in Rusia, dar nu a declarat arma la vama in Romania. Pentru a fi detinator legal de port-arma, o persoana trebuie in mod obligatoriu sa fie membru al Asociatiei Nationale a Vanatorilor Pescari Sportivi, iar pentru a deveni membru trebuie urmat un curs cu durata de un an. Persoana trebuie sa participe la evaluari teoretice si la vanatori organizate. Cursul teoretic se tine la sediul asociatiei, iar practica se repartizeaza pe grupe de vanatori, in functie de locul unde este domiciliat fiecare cursant. Se are in obiectiv vanatul bolnav sau cu anumite malformatii. In general, se vaneaza iepuri si mistreti. Cursurile se incheie cu un examen practic si teoretic la filiala de vanatoare de apartenenta teritoriala. Dupa obtinerea permisului de vanator, cursantul merge la Politia judetului, unde ii sunt verificate cazierul, fisa medicala si adeverinta care se elibereaza in urma absolvirii cursului, dupa care se achita taxele de rigoare. In continuare, absolventul se deplaseaza la unitatile care comercializeaza arme. Dupa ce si-a cumparat arma, detinatorul merge din nou la Politia judetului, aici urmand a i se elibera permisul de posesor arma, unde sunt inscrise tipul de arma, calibrul si seria. Autorizatia este valabila trei luni si se prelungeste, la persoane fizice, din trei in trei ani, iar la persoane juridice se vizeaza din doi in doi ani. Potrivit declaratiei lui Sorin Petrescu, seful Compartimentului de Prevenirea Criminalitatii din cadrul IJP, in Codul Penal exista prevederi clare despre regimul armelor si munitiilor, unde se fac referiri la confiscarea speciala, in aceasta prevedere incadrandu-se si corpurile delicte din camera Politiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii