Nemirschi a scapat de DNA
Nemirschi a scapat de DNARaportul Comisiei, adoptat de deputaţi fără sugestia peneliştilor şi pedeliştilor
Plenul Camerei Deputaţilor nu a ţinut cont, ieri, de propunerea cu care membrii Comisiei Nemirschi au venit, aceea de a trimite documentul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a efectuat deja acte premergătoare urmăririi penale şi a votat în unanimitate raportul cu 189 de voturi favorabile şi opt abţineri.
Zi grea ieri, pentru ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi. Venit cu o oră după începerea şedinţei de plen, Nemirschi a scăpat ca prin urechile acului de o verificare amănunţită din partea DNA-ului, după ce adversarii din PD-L şi PNL au solicitat deputaţilor să voteze trimiterea raportului pe masa Direcţiei. Reprezentantul democrat-liberal, Petru Călian, membru în comisia de anchetă, a adus ca argument solicitării comune o adresă a Gărzii Financiare către membrii Comisiei. Garda a intenţionat să efectueze un control la firma Best Advertising, însă a trebuit să abandoneze iniţiativa pentru că procurorii anticorupţie au informat că s-a început, în acest caz, efectuarea de acte premergătoare urmăririi penale. „DNA a comunicat Gărzii Financiare că în cauză se efectuează acte premergătoare începerii urmăririi penale, care, potrivit Codului de procedură penală, sunt acte confidenţiale şi că, în baza articolului 214, procesele verbale încheiate de organele de control constituie mijloace de probă", le-a transmis reprezentanţii Gărzii Financiare deputaţilor.
Deputatul a evidenţiat faptul că în situaţia de faţă concluziile raportului trebuie înaintate şi procurorilor, mai ales că acest contract a fost subcontractat, demonstrându-se deja existenţa a cel puţin trei intermediari. „PD-L consideră că raportul trebuie înaintat DNA. V-aş ruga să acceptaţi acest demers pentru că, deşi raportul este public, aşa ar fi corect din punct de vedere procedural", a completat Călian.
Liberalii, în acord cu pedeliştii
Şi liberalii, prin vocea viceliderului grupului, Eugen Nicolăescu, au susţinut acelaşi aspect: „Raportul conţineconstatări aleunorsuprapuneri ale atribuţiilor instituţiilor existente. A doua concluzie este că nu s-au desprins aspecte de natură să ducă la solicitarea începerii urmăririi penale. A treia concluzie este că ar fi bine ca o serie de aspecte neclarificate să rămână în atenţia unor instituţii ale statului, aspectece au nevoie de mai mult timp pentru a fi verificate".
Raportul comisiei, adoptat pe 16 septembrie cu unanimitate de voturi, cere instituţiilor abilitate ale statului - Ministerul Finanţelor, Curtea de Conturi, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Concurenţei, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice - să verifice activitatea Ministerului Mediului. Prin intermediul acestor instituţii, comisia solicită lămurirea mai multor aspecte legate de legalitatea atribuirii contractului privind promovarea Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Lot II - Difuzare/Publicitate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp