Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:22 27 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemirschi vrea padurile la Mediu si plajele la primarii (galerie foto)

ro

22 Dec, 2008 02:03 1197 Marime text

nicolae_nemirschi_02.jpgNoul ministru de la Mediu a arătat că nu a uitat de unde a plecat # Nicolae Nemirschi susţine trecerea plajelor la autorităţile locale, o mai veche dorinţă a primarului Mazăre

Toţi candidaţii pentru portofoliul de ministru au fost sâmbătă, sub lumina reflectoarelor. Cel care a stârnit un interes maxim a fost candidatul PSD pentru Mediu, Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al Constanţei, în principal datorită faptului că „a crescut", aşa cum singur a afirmat, alături de Radu Mazăre.

Nemirschi a fost avizat cu o majoritate confortabilă, primind doar cinci voturi „împotrivă" şi nicio abţinere.
Întrebat despre strategia împotriva inundaţiilor, Nicolae Nemirschi a apreciat că aceasta este o chestiune extrem de importantă. El a lăsat să se înţeleagă că pădurile ar trebui preluate de ministerul pe care îl conduce de la cel al Agriculturii. „Ca să luptăm împotriva inundaţiilor, nu putem să separăm pădurile de ape. Şi atunci, ele trebuie gândite împreună şi gestionate împreună. Asta, ca procedură de lucru serioasă", a spus el. În opinia noului ministru al Mediului, problema protejării împotriva inundaţiilor nu se poate rezolva decât pe termen mediu. Social-democratul a afirmat că aceste lucruri nu se vor putea realiza „la modul corect şi viabil" mai devreme de 20 de ani, pentru că lucrurile au degenerat din cauza mai multor factori, unul dintre aceştia fiind defrişarea nesăbuită a pădurilor şi tăierea arborilor de pe ambele maluri ale râurilor. „Aici, lucrurile trebuie luate în amănunt şi mers exact pe cauze, pentru că orice proiectant şi orice specialist am chema, tendinţa este de a gândi lucrurile unilateral şi de a da nişte soluţii care nu pot fi viabile decât dacă discutăm despre un ansamblu: bazinul geografic în general şi împăduririle", a arătat Nemirschi.

Sfaturi de la Sulfina

Noul ministru al Mediului sau Nemo, aşa cum îi spun cunoscuţii la Constanţa, a primit şi sfaturi. Cea care l-a consiliat pe proaspătul învestit în funcţie a fost chiar Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului. Democrat-liberala a fost văzută, întotdeauna, de echipa PSD Constanţa, ca o adversară a proiectelor primarului Mazăre şi a avut şi un proces cu acesta. Ea l-a sfătuit pe candidatul la portofoliul de ministru al Mediului să apeleze la creditele externe, ca sursă de finanţare foarte importantă în lupta cu inundaţiile, credite care se ridică la 500 de milioane de euro. Nicolae Nemirschi a spus la rândul său că „important este să se asigure co-finanţarea din bugetul naţional".

Taxa auto - nuanţată, nu anulată

Nu toţi parlamentarii au fost parteneri comozi de dialog. Liberalul Ludovic Orban, de pildă, l-a întrebat pe social-democrat care este părerea lui despre taxa de mediu şi ce măsuri va lua în acest sens, pe perioada mandatului. „Taxa pentru mediu trebuie nuanţată, nu anulată", a răspuns Nemirschi. El a afirmat că „taxa deranjează la prima vedere" şi în acelaşi timp, că nu este de acord ca România să devină cimitirul de maşini vechi al Europei. Nemirschi a spus că o maşină nu trebuie analizată după talon sau după numărul de ani, ci după nivelul de noxe pe care le răspândeşte. Astfel, el a declarat că taxa va trebui aplicată în funcţie de un certificat de noxe obţinut de la organele abilitate. „Indiferent câţi ani are, în momentul în care poluează trebuie să plătească, indiferent dacă e nouă sau veche", a arătat Nemirschi. El a adăugat că o soluţie ar fi amenajarea unor „inele" în oraşe, iar în baza certificatului de noxe, maşinile care poluează să nu ajungă în centrul oraşelor. „Actuala lege nu e în regulă şi trebuie revizuită. (...) Cred că vor trebui făcute nişte inele în oraş, prin care maşinile care poluează foarte mult să fie împiedicate să ajungă în centrul oraşului. Cei care au astfel de maşini le-ar putea lăsa la periferie, iar de acolo sa ia tramvaiul", a mai spus social-democratul. El a apreciat că nu s-ar pierde foarte mulţi bani dacă legea privind taxa auto de poluare ar fi modificată, astfel încât programele finanţate din aceasta - Rabla, Casa Verde şi reîmpăduririle - ar putea fi susţinute în continuare din aceşti bani. Tot în legătură cu mult hulita taxă, preşedintele Comisiei de administraţie, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, i-a sugerat noului ministru al Mediului ca la aplicarea taxei auto să ţină seama de oameni, „să nu se mai întâmple ca cetăţenii să meargă la instituţiile financiare şi să constate că taxa s-a dublat peste noapte".

nicolae_nemirschi.jpgPlajele, exploatate în continuare de terţi

Noul ministru al Mediului a arătat, chiar înainte de instalarea oficială în funcţie, că este în asentimentul echipei Mazăre, în ceea ce priveşte administrarea plajelor.


Dacă în mandatul 2004 - 2008, deputaţii Constanţei au pledat pentru trecerea plajelor în administrarea comunităţilor locale, nici noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al Constanţei, nu are nimic împotrivă. O astfel de propunere legislativă, privind transferul plajelor din administrarea Apelor Române (Administraţia Naţională „Apele Române") către autorităţile locale a fost promovată în parlament de către trio-ul de deputaţi PSD: Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Eduard Martin şi regretatul Corneliu Dida, ce a fost ulterior înlocuit de către Lucian Băluţ.
La audierile în comisiile de specialitate reunite ale celor două camere, noul ministru al Mediului a arătat că, indiferent de cine vor fi administrate, plajele vor fi în continuare exploatate de terţi.

„Personal, tind spre administraţia locală"

Nicolae Nemirschi a precizat că el este de părere că fâşiile de nisip trebuie administrate de către consiliile locale. „Plajele vor fi exploatate în continuare de terţi, indiferent cine le va administra - Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, prin Administraţia Naţională „Apele Române", sau administraţia locala", a declarat social-democratul. El a arătat însă, că lucrurile „nu se pot întâmpla rapid", întrucât contractele existente sunt ferme şi au o anumită perioadă de valabilitate. „Acum, discuţia este cine le va administra în continuare - Ministerul Mediului sau administraţia locală. Dacă mă întrebaţi, personal tind spre administraţia locală", a spus Nicolae Nemirschi. Prin această afirmaţie Nicolae Nemirschi a arătat că nu s-a detaşat foarte mult de politica promovată de PSD Constanţa. De altfel, Radu Mazăre a declarat în urmă cu câteva zile că şi l-a rupt de la suflet pe viceprimarul Nicolae Nemirschi pentru a-l trimite la Bucureşti în guvernul lui Emil Boc. „Mi l-am rupt de la suflet pe viceprimar, care nu a vrut să vină. Este şi vicepreşedintele Zonei Metropolitane Constanţa", a spus Mazăre. Cu toate acestea, Nemirschi a afirmat că vrea ca activitatea sa să fie privită independent, chiar dacă a „crescut" alături de Radu Mazăre, la Primăria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii