Parlamentari alesi cu voturi putine
Parlamentari alesi cu voturi putine90,41% dintre constănţeni vor mai puţini parlamentari
Conform datelor preliminare oferite de Biroul Electoral Central, participarea la referendum a fost de 50,91% din totalul cetăţenilor cu drept de vot, aspect care asigură validarea scrutinulului. Centralizarea datelor din cele 587 secţii de votare a demonstrat că electoratul constănţean a fost mult mai neiertător cu cei ce i-au înşelat aşteptările, în speţă cei 14 parlamentari de la malul mării.Anul trecut, aproximativ la aceeaşi dată, constănţenii ieşeau la vot să-i aleagă pe viitorii reprezentanţi ai oraşului de la malul mării, cei care ne vor reprezenta în următorii patru ani. Pentru a-i alege pe cei mai buni 10 parlamentari pentru Camera Deputaţilor, au votat 264.359 de cetăţeni, în vreme ce pentru Senat - 266.863. Pe lista celor mai votaţi parlamentari se află social-democraţii Alexandru Mazăre - 59,79%, Manuela Mitrea - 59,48%, Cristina Dumitrache - 57,97% şi Eduard Martin - 54,75%.
Dacă până duminică politicienii se mai puteau amăgi în privinţa opiniei alegătorilor, referitoare la clasa politică autohtonă, sau puteau acuza presa că le-a şifonat imaginea, referendumul le-a confirmat cum stau lucrurile în realitate.
Participarea masivă, dar mai ales rezultatul înregistrat în urma centralizării celor două tipuri de buletine de vot utilizate la referendum, a demonstrat parlamentarilor că prestaţia lor a fost jalnică şi, mai presus de tot, nu s-a axat pe problemele reale ale celor ce i-au trimis să le reprezinte interesele. Rezultate parţiale date de Biroul Electoral Central arătau că 77,78% dintre românii participanţi la scrutin au votat pentru trecerea la parlament unicameral şi doar 22,22% s-au împotrivit acestei măsuri.
DA hotărât pentru înjumătăţirea parlamentarilor
Un semnal de alarmă clar a fost răspunsul ferm dat de români la întrebarea privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300: „DA" au spus 88,84% dintre persoanele ce au trecut pragul secţiilor de votare şi doar 11,16% s-au împotrivit.
La nivelul judeţului Constanţa, participarea la referendum a fost peste media înregistrată pe ţară (52,27%), iar centralizarea datelor din cele 587 secţii de votare a demonstrat că electoratul constănţean este mult mai neiertător cu cei ce i-au înşelat aşteptările. Astfel, 79,78% dintre votanţii constănţeni au confirmat că sunt pentru trecerea la un parlament unicameral şi numai 20,22% vor menţinerea structurii bicamerale. Răspunsul dat de alegătorii de la malul mării întrebării referitoare la reducerea drastică a numărului de parlamentari ar trebui să pună pe gânduri serios deputaţii şi senatorii care mai au ceva timp pentru a-şi schimba atitudinea şi a începe să activeze în folosul celor mulţi. Aşadar, 90,41% dintre ei vor un număr redus de parlamentari şi doar 9,59% s-au împotrivit.
Acum, românii s-au pronunţat, însă dorinţa lor nu se va putea materializa decât după implicarea exact a celor ce sunt direct vizaţi de referendumul organizat la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.
Cine mai rămâne?
Chiar dacă este prematur să se decidă care vor fi parlamentarii care ar mai putea să ne reprezinte judeţul în Parlament, lăsăm la latitudinea voastră, a cititorilor, să apreciaţi care sunt cei care merită, după punerea în aplicare a regulilor referitoare la reducerea numărului de parlamentari, să mai ocupe fotoliul cald din cele două Camere ale Parlamentului. Vă prezentăm lista parlamentarilor de la malul mării şi procentele pe care constănţenii le-au acordat acestora:
Camera Deputaţilor:
Colegiul 1 - Gheorghe Dragomir (PNL) - 41.03%, Colegiul 2 - Mihai Lupu (PNL) - 21.78%, Colegiul 3 - Cristina Dumitrache (PSD) - 57.97%, Colegiul 4 - Constantin Chirilă (PD-L) - 38.05%, Colegiul 5 - Zanfir Iorguş (PD-L) - 34.54%, Eduard Martin (PSD) - 54.75%, Colegiul 7 - Matei Brătianu (PSD) - 50.33%, Manuela Mitrea (PSD) - 59.48%, Antonella Marinescu (PSD) - 44.83%, Maria Stavrositu (PD-L) - 35.07%.
Senat:
Colegiul 1 - Puiu Haşotti (PNL) - 31.17%, Colegiul 2 - Alexandru Mazăre (PSD) - 59.79%, Colegiul 3 - Nicolae Moga - 49.99%, Colegiul 4 - Mircea Banias (PD-L) - 35.83%.
{mos_ri:referendum}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- surmelis argentina pusa 25 Nov, 2009 18:32 Acum numai este nevoie de ajutorul TURNATORILOR la securitate , ca doar PNL-ul a fost inzestrat cu aparatura sofisticata de interceptare prin SATELIT a convorbirilor telefonice si nu numai.
- turnatorul la securitatae 25 Nov, 2009 17:13 hasotti si dragomir, colegii mei de la secu au terminat azi pnl-ul BRAVO... moscova va este recunoscatoare