Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:42 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii Constantei „Nu ne-am angajat rudele!"

ro

05 May, 2010 03:09 5480 Marime text
cap_5.jpg„Mi-aş fi putut angaja şi soţul la cabinetul meu fără probleme, pentru că ar fi îndeplinit toate condiţiile pentru a-mi fi consilier. Dar nu am ales asta", a declarat deputatul Antonella Marinescu # Constantin Chirilă recunoaşte că şi-a angajat finul la cabinet, dar spune că nu acesta este meritul său principal

Parlamentarii constănţeni au în medie doi angajaţi care muncesc cot la cot cu şefii lor. Unii muncesc mai mult, alţii mai puţin. De altfel, şi remuneraţiile sunt pe măsură.

Aşa cum prezenta în urmă cu câteva zile mass-media centrală, unii dintre angajaţii de la birourile parlamentare au salarii mai mari decât cele ale deputaţilor care i-au angajat. Mai mult, unii dintre aceştia şi-au angajat propriile rude la cabinetele pe care le-au deschis.

Potrivit unei situaţii obţinute de jurnaliştii de la NewsInn, dintre toţi deputaţii României, aproximativ 90 de deputaţi au un singur angajat la biroul parlamentar în colegiul în care au fost aleşi. Aşa cum arată informaţiile referitoare la cheltuielile de personal pentru birourile parlamentare în luna februarie, suportate din suma forfetară obţinută de la Camera Deputaţilor, mai mulţi angajaţi ai birourilor parlamentare din ţară obţin salarii mai mari decât indemnizaţia deputaţilor în cauză.

Consilier, coleg de universitate cu deputatul

Am încercat să stăm de vorbă cu fiecare parlamentar constănţean în parte, pentru a vedea de câţi angajaţi au aceştia nevoie pentru a-şi pregăti activitatea din Parlament.

De pe lista reprezentanţilor constănţeni în Parlamentul României care au un singur angajat face parte social-democrata Cristina Dumitrache, care îl are ca angajat la biroul parlamentar pe consilierul Andrei Vlădăreanu pe un salariu de 6.295 de lei. Asta în condiţiile în care deputatul constănţean câştigă 5.027 de lei. Contactată telefonic, parlamentarul ne-a declarat că într-adevăr, are doar un singur angajat, care îşi merită toţi banii pentru că are o vastă experienţă, dar şi o pregătire de excepţie. „A studiat la aceeaşi universitate cu mine în Anglia şi îşi merită toţi banii pe care îi câştigă. Lucrează cu mine de anul trecut. Mai am şi alţi colaboratori în mai multe localităţi din colegiul meu, dar pe care nu îi plătesc".

Deputatul liberal Mihai Lupu susţine că este ajutat de doi angajaţi, un consultant şi un expert, Alexandru Adrian Herţa - fost ziarist, şi Septimiu Bourceanu. Ultimul dintre aceştia este cunoscut ca fost candidat în colegiul 7 uninominal din Constanţa la alegerile din 2008. „Bourceanu se ocupă de judeţ iar Herţa mă ajută cu partea legislativă, este un băiat deosebit. Nu se pune problema niciunei legături de rudenie cu cei doi, îi cunosc de multă vreme". Cât despre salariile pe care le primesc aceştia¸ Lupu, spre deosebire de ceilalţi colegi de-ai săi, ne-a spus că îşi plăteşte angajaţii cu câte 1.000 de lei.

Şi Manuela Mitrea, deputat social-democrat, are trei angajaţi, pe care îi plăteşte, în total, cu 4.835 de lei - aşa cum arată ultimele date de pe site-ul Camerei Deputaţilor - Steluţa Cătălina Covaciu, Veronica Vintilă şi Gheorghe Ungureanu. „Nu pot să vă spun ce salarii au pentru că acestea sunt confidenţiale", a precizat deputatul constănţean, specificând faptul că nu are nicio legătură de rudenie cu vreunul dintre angajaţii săi, ci sunt oameni care i-au fost aproape în campanie şi care au ajutat-o foarte mult.

colaj_2.jpg„Aş fi putut să-mi angajez soţul fără probleme"

Şi deputatul pesedist Antonella Marinescu are trei angajaţi la cabinetul său, pe care îl are la comun cu ceilalţi doi parlamentari social-democraţi constănţeni. Este vorba despre Cristina Donea, Olga Bălăşescu şi Eva Căpăţână, cea din urmă ocupându-se şi de o parte din activitatea senatorului PSD Alexandru Mazăre. În privinţa angajaţilor de la anumite cabinete parlamentare angajaţi pe criterii de rudenie, Marinescu susţine că ale sale ajutoare nu au nicio legătură de sânge cu ea, ci sunt oameni care şi-au dat interesul pentru activitatea pe care o desfăşoară: „Mi-aş fi putut angaja şi soţul la cabinetul meu fără probleme, pentru că ar fi îndeplinit toate condiţiile pentru a-mi fi consilier. Aş fi scutit multe, mi-aş fi avut aproape soţul, aş fi avut un bun şofer şi m-ar fi ajutat şi foarte mult cu activitatea legislativă. Dar nu am ales asta". Cât despre salariile pe care le dă angajaţilor săi, Marinescu ne-a declarat că cel mai mult primeşte Cristina Done care este consultant, dar este şi şofer - 1.665 lei, venit brut, iar cel mai puţin Căpăţână - 1.000 de lei. În total, aşa cum arată datele înregistrate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Marinescu îi recompensează pe cei trei angajaţi cu 5.913 lei.

Colegul său, deputatul Matei Brătianu, are trei angajaţi la cabinetul său, dintre care doi sunt fraţi - Catrina Camelia şi Ovidiu Florin Solomon (referenţi) şi Cosmin Pisc - Şcădeanu (expert). În total, parlamentarul plăteşte pentru aceştia 4.434 de lei. „Nu am nicio legătură de rudenie cu niciunul din cei trei angajaţi", a declarat scurt parlamentarul, fără a mai adăuga nicio altă informaţie.

Liberalul Gheorghe Dragomir ne-a declarat că are patru angajaţi la cabinetele sale parlamentare însă cu niciunul nu are vreo relaţie de rudenie: „Sunt membri vechi ai partidului cu care am mai colaborat şi cu alte ocazii". Cât despre salariile pe care le dă angajaţilor săi, Dragomir a precizat că îşi plăteşte angajaţii pentru orele pe care le lucrează, dar banii pe care îi primeşte nu sunt suficienţi, fiind nevoit să mai dea bani şi din propriul buzunar. Cristina Caterinci, Silvian Galiu, Marian Nazare şi Andra Smărăndescu sunt cei patru consilieri ai deputatului liberal care îl ajută în activitatea pe care o desfăşoară.

Unul dintre angajaţii lui Chirilă este finul său

Senatorul Nicolae Moga are în slujba sa patru persoane, însă, după cum afirmă, niciuna nu îi este rudă. Dana Şerban este şefa sa de cabinet, Aurel Mitran - consilier, Costică Ursea - secretar, iar Aurelian Stroe este cel care îl conduce pe social-democrat, pe drumurile judeţului Constanţa, dar nu numai, fiind atât şoferul cabinetului parlamentar, cât şi al autobuzului botezat „Mogamobil". Potrivit senatorului PSD, cei patru au salarii cuprinse între 10 şi 15 milioane de lei vechi, cel mai mare fiind, după spusele sale, cel al şefei de cabinet, Dana Şerban.

Deputatul democrat-liberal Constantin Chirilă are în subordinea sa cinci angajaţi, doi la Constanţa şi trei la Bucureşti. Aşadar, din echipa care se ocupă de activitatea deputatului Chirilă fac parte Ionuţ Anghel, Ionuţ Stere, Monica Grigorescu, Ionuţ Marcu şi Bogdan Dobre, acesta din urmă fiind finul parlamentarului, după cum el însuşi ne-a declarat. Constantin Chirilă a ţinut să sublinieze faptul că Bodan Dobre nu a fost angajat datorită faptului că este finul său, ci pentru că este un om pregătit. Salariile angajaţilor cabinetului lui Constantin Chirilă variază între şase şi 19 milioane de lei vechi, după cum a precizat deputatul. Cel mai mare salariu îl are responsabilul cu proiectele, adică Bogdan Dobre, care are o remuneraţie lunară de 1.970 lei. Parlamentarul PDL a precizat că nu are şofer.

Colaboratorii periodici, la secret

Colega sa de partid, deputatul Maria Stavrositu, a precizat că are doar doi angajaţi permanenţi la cabinet, pe Cristian Dobrescu şi Adriana Mărgărescu. Referitor la restul angajaţilor, democrat-liberala a afirmat că este vorba despre colaboratori periodici, cărora nu le-a dezvăluit numele. Ea a precizat că nu vede util să îi menţioneze, având în vedere că lucrează cu ei ocazional, şi a subliniat totodată, că niciunul dintre angajaţi nu îi este rudă.

Deputatul PDL Zanfir Iorguş are, la rândul său, patru angajaţi, despre care ne-a declarat că niciunul nu-i este rudă. Dana Constantinescu, şefa sa de cabinet, are un salariu de 1.680 lei, Andreea Chiriac, angajată ca referent, este plătită cu 1.166 lei, iar Mihaela Marin, expert în cadrul cabinetului, cu 1.250 lei. Cel de-al patrulea angajat al deputatului este şoferul Ionel Palcu, care are un salariu lunar de 1.073 lei.

Precizăm că am încercat să-i contactăm şi pe deputaţii Mircea Banias, Eduard Martin, dar şi pe senatorii Alexandru Mazăre şi Puiu Haşotti pentru a afla ce angajaţi au la cabinete, însă nu ne-au răspuns apelurilor, sau au refuzat să vorbească. Liberalul Puiu Haşotti ne-a spus că „nu are nimic de declarat", după care, a închis telefonul, considerând că nu este necesar să spună cum cheltuieşte banul public. Ulterior, ne-a sunat tot el, întrebându-ne care este motivul pentru care l-am contactat, precizându-ne că datele referitoare la cabinetele parlamentare urmează a fi postate în cursul acestei săptămâni pe site-ul instituţiei. „Evitaţi să mă mai contactaţi pe cât posibil", şi-a încheiat senatorul constănţean monologul, probabil amintindu-şi cu câtă greutate a ajuns în Parlamentul României şi mai ales gândindu-se că mandatul acesta va fi ultimul. Despre senatorul liberal ştim că o are şefă de cabinet pe Andreea Sprânceană, o secretară şi un şofer.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii