Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Penelisti cu coada-ntre picioare via PSD

ro

25 Nov, 2009 01:34 1750 Marime text
colaj.jpgDeşi reprezintă formaţiuni politice cu doctrine total diferite, mariajul neoficial dintre PSD şi PNL se va legaliza pe bază de „contract prenupţial"

Pupat în Capitală, critici reciproce în teritoriu, aşa ar putea fi rezumată relaţia PSD - PNL. Şi totuşi, pentru a avea reprezentant la Cotroceni, PSD este dispus, deocamdată verbal, să îmbrăţişeze o partea a gândirii liberale, pe baza unui acord politic.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţa ieri, după şedinţa Biroului Politic Central al partidului, că liderii liberali au decis în unanimitate să-l susţină pe Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale. Pentru a lăsa senzaţia că acest cadou liberal nu a fost oferit degeaba, Antonescu a ţinut să menţioneze că Geoană va fi cadorisit doar dacă acceptă propunerea lor ca în funcţia de premier să fie Klaus Johannis şi punerea în practică a unui program anticriză. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost desemnat să negocieze cu PSD şi, astfel, românilor li se impune o majoritate parlamentară pe care, poate, nu şi-o doresc. Amuzant este faptul că PNL îşi asumă susţinerea lui Mircea Geoană „dacă va respecta" propunerile liberale şi „se angajează să fie duse la îndeplinire condiţii precum stabilitate politică, reformarea clasei politice, o bună guvernare". Ciudat stil de lucru cu o formaţiune care n-a reuşit să se reformeze în interiorul său şi în contextul în care nu există garanţii pentru îndeplinirea promisiunilor pe care social-democraţii le-ar face. Chiar dacă va exista un acord politic „bazat pe principiile fundamentale ale PNL", nu putem omite că astfel de documente au mai fost semnate de PSD şi au fost încălcate.

Interesul schimbă aliatul

Mergând, probabil, pe principiul te faci frate cu oricine până treci puntea, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Radu Mazăre, a uitat de nemulţumirile generate de foşti miniştri liberali din Cabinetul Tăriceanu II. Deşi la vremea respectivă, Executivul era susţinut de PSD, deci se putea vorbi tot despre o guvernare PSD-PNL, totul a fost dat uitării. „Politica social-liberală este cel mai bine ilustrată la Constanţa", susţinea, luni, preşedintele PSD de la malul mării. „Constanţa nu are o tradiţie muncitorească socialistă. Oamenii ne-au votat pe noi şi apreciază această politică socială, în acelaşi timp în care majoritatea profesiilor din oraş sunt liberale", a afirmat liderul judeţean al PSD. Acum, o viitoare guvernare PSD-PNL este considerată singura formulă pentru ca „ţara să nu mai stea în balamuc". Mazăre susţine că nu a discutat decât la telefon cu liderii PNL Constanţa despre o coaliţie PSD - PNL. „La faţă nu ne-am văzut, am vorbit doar la telefon. Sunt plecaţi şi ei spre Bucureşti, pentru că au acelaşi gen de şedinţe ca şi noi. Urmează să ne întâlnim când ne întoarcem de la Bucureşti. Cel puţin din ce am vorbit în mai multe rânduri cu ei, a reieşit că şi ei identifică răul şi dihonia în această ţară ca fiind Băsescu şi posibilitatea de a linişti lucrurile şi de a ieşi din criză printr-o conlucrare împreună", a declarat Radu Mazăre.

Luna şi opinia!?

În tabăra PNL, vântul schimbării de opinie a bătut puternic de la o lună la alta. În data de 12 octombrie anul curent, consilierii municipali liberali Victor Manea, Constantin Matei şi Ovidiu Cupşa declarau la unison că nu sunt de acord cu o eventuală alianţă cu PSD. Nemulţumiţi cu propunerile primarului Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, cei trei deveniseră foarte vocali şi, nu o dată, au „sărit la gâtul" edilului. Deşi spectrul unei potenţiale alianţe cu PSD era tot mai clar, consilierii locali PNL excludeau, categoric, această posibilitate, subliniind că „varianta alianţei cu PSD a fost câştigătoare şi data trecută". „Nu ne dorim această alianţă cu PSD-ul, iar Crin Antonescu a afirmat clar că nu facem niciun fel de alianţă cel puţin până după alegerile prezidenţiale. Cel puţin până atunci", a afirmat, în octombrie, Constantin Matei, fost preşedinte al filialei municipale PNL Constanţa. Luni seara, atât Cupşa, cât şi Manea nu mai erau atât de vehemenţi. Chiar dacă au încercat să lase loc de întors, ambii au lăsat să se înţeleagă că „este normal ca PNL-ul să se poziţioneze într-o formă sau alta acum".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pazea 26 Nov, 2009 00:07 pazea! vine ciuma rosie peste voi! ganditi! aveti o sansa la vot. de s-o instaura ciuma rosie va mai ramane doar sa plecati afara, sau sa priviti la almanahe printre ministri. dar atunci nu o sa puteti plange. o sa suportati ce o sa alegeti. adica ciuma rosie...
  • surmelis argentina pusa 25 Nov, 2009 15:37 Singurul PATRIOT dintre cei doi finalisti la prezidentiale este : TRAIAN BASESCU. Oare, nu trebuie sa se tina cont si de acest sentiment??? ca doar ROMANIA, este in joc ???
  • vichy 25 Nov, 2009 10:13 atunci cand presedintele a anuntat guvernul mult visat,o alianta psd pdl era buna pentru voi,iar acum cand se formeaza o noua alianta in care nu figureaza pdl,nu mai este buna?cata impartialitate!sunteti varza!
  • Rozicrucianul 25 Nov, 2009 09:48 Singuratatea comandantului de lunga cursa. de la Rozicrucianul (08:35:55 25 Noiembrie 2009) Pe ,,batrinul'comandant cu un ochi in alidada si altul in sextant,nici-o indoiala nu-l tulbura si nici gindul ca s-ar putea sa nu stie ce spune ,nu-i atinge luciditatea .In vremurile acestea de belsuguri in injuraturi,chiar daca bea un sprit,el nu cade in rautatea diavoleasca pentru ca ,mintea nu-i functioneaza cu turbare.Din nefericire ,in naivitatea lui de batrin edecar pedelist a permis in echipajul lui oameni ambarcati din diferite porturi si partide care au mintea seaca si suflet putred.Cit despre dorintele lui,in vreme de furtuna pe o mare agitata si cu cambuza plina cu bombaneli,siguranta navei inlocuieste dragostea de libertate .In cazul rabufnelilor sub puntea de comanda,el incearca sa le potoleasca prin ajustarea mizeriei generalizate.Capitane,in goana ta de razboi turcesc,popii provaduiesc ,politicienii conspira si...,,prostii,betivii,si tiganii' te voteaza.,,Prosti prosti dar multi.'