Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Penelistii constanteni contesta demersul lui Fenechiu

ro

11 Jan, 2010 03:01 1499 Marime text
cap_4.jpgLa finele săptămânii trecute, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a anunţat că astăzi va trimite o scrisoare, în nume propriu, destinată premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu. Lideri ai PNL Constanţa consideră demersul colegului lor ca fiind tardiv, dar că ar putea aduce lămuriri pentru liberalii frustraţi pentru că nu sunt la putere.

Încă dinaintea turul II al alegerilor prezidenţiale şi până în prezent primul ministru Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au afirmat că îşi doresc un guvern de dreapta alături de PNL. După o perioadă de linişte, democrat-liberalii au reluat acest subiect, unele voci avansând şi un termen până la care liberalii ar putea să se decidă: rămân în opoziţie sau se alătură puterii. În acest context vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, deranjat de „această mascaradă" şi în dorinţa de a „lămuri toate aceste afirmaţii" va transmite o scrisoare deschisă principalilor iniţiatori ai acestei invitaţii. Prin intermediul epistolei sale, Fenechiu solicită celor doi „să spună public de ce vor ca liberalii să facă parte din Guvern, ce ar trebui să facă liberalii într-un Guvern cu democrat-liberalii, care sunt domeniile de care să se ocupe, ce ministere ar trebui să ocupe liberalii şi de ce politici liberale are nevoie guvernarea PD-L". În opinia vicepreşedintelui liberal, abia după clarificarea acestor aspecte, premierul şi preşedintele PD-L, Emil Boc, va putea reformula invitaţia către PNL, în mod oficial.

Antonescu: „PNL va fi în opoziţie!"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a specificat că „încurajează activitatea epistolară a lui Relu Fenechiu" întrucât este un „exerciţiu intelectual", însă nu face obiectul unui comentariu din partea sa şi nici al unei „prigoane politice" (n.r. referire la o eventuală sancţionare a autorului scrisorii). „Alcătuirea unui guvern nu e o licitaţie, iar eu nu particip la aşa ceva", a spus, cu fermitate, Antonescu. Liderul PNL a apreciat că, probabil, Fenechiu încearcă să lămurească nişte colegi „că, nu din cauza noastră, nu suntem la guvernare, ci a lui Traian Băsescu şi Emil Boc" care-i doreau pe liberali „ca decor". Pentru a concluziona, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a specificat că formaţiunea pe care o conduce „va fi în opoziţie faţă de acest Guvern" şi va vota împotriva bugetului de stat deoarece este „o colecţie de puşculiţă de partid".

colaj_1.jpgDemers tardiv, dar în acordul multora

În opinia liderului PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, demersul lui Relu Fenechiu nu va avea nici un efect. „Dacă reprezentanţii PD-L ar fi dorit, în mod serios, atragerea PNL la guvernare, se realiza. N-ar fi recurs doar la vorbe aruncate pentru a lăsa impresia bunăvoinţei PD-L şi cât de răi şi indiferenţi suntem noi, liberalii", a afirmat Dragomir. Iată de ce, preşedintele PNL Constanţa crede că Relu Fenechiu vrea doar să aibă un punct de vedere foarte clar din partea reprezentanţilor PD-L deoarece „există impresia că unii lideri centrali ai partidului nu vor să intre la guvernare". „Este un demers tardiv şi nu cred în primirea unui răspuns punctual, clarificator. Democrat-liberalii au avut, mereu, un stil de lucru ambiguu", a concluzionat deputatul Gheorghe Dragomir.

Pe de altă parte, deputatul PNL Mihai Lupu consideră că acest gest „trebuia iniţiat de la bun început" astfel încât să se clarifice „care ar fi fost rolul concret al liberalilor la guvernare, nu numărul de ministere ce le-ar fi revenit". Lupu a specificat că sunt mai mulţi liberali care subscriu demersului, inclusiv el. „Fenechiu vrea să arate colegilor din teritoriu care sunt adevăratele intenţii ale PD-L-iştilor", a adăugat deputatul PNL din Colegiul 2.

Gest politic

În accepţiunea lui Ionel Chiriţă, membru în Biroul Politic Central al PNL, gestul lui Fenechiu a generat două percepţii diferite. „Unii îl apreciază drept o disponibilitate a PNL de a sprijini orice act guvernamental care să ajute ţara să traverseze criza prin luarea unor măsuri optime, precum şi o lămurire a poziţiei PD-L faţă de această trâmbiţată guvernare de dreapta. Alţii îl cataloghează ca o slăbiciune, o fisură în PNL ce creează duplicitate în partid", a menţionat Chiriţă. Acesta a recunoscut că merge pe prima interpretare întrucât PNL poate sprijini, punctual, din opoziţie, în vreme ce accederea la guvernare presupune impunerea unor puncte din programul gândit de partid. Cert este că, în opinia lui Chiriţă, în PNL nu poate apărea o fisură astfel încât să se meargă la guvernare indiferent de atitudinea PD-L.

„Demersul este bun în ideea că mulţi i-au acuzat pe liberali că au refuzat participarea la guvernare fără un motiv anume", consideră Adrian Stan, preşedintele Ligii Aleşilor Locali (LAL) PNL Constanţa. Cărţile fiind jucate , epistola lui Fenechiu vine cu întârziere, însă rămâne „un gest politic pentru elucidarea opiniei publice". „Nu cred că va aduce schimbări în sensul intrării la guvernare. E o explicaţie şi pentru liberalii frustraţi că partidul cu e la putere... Nu-mi fac iluzii că vor răspunde punctual şi nu mă aştept la lucruri spectaculoase", a concluzionat preşedintele LAL a PNL Constanţa, Adrian Stan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 11 Jan, 2010 21:02 Nu stiu cine are TUPEU ??? PNL-ul de Constanta sau liberalul IONEL CHIRITA ??? fost primar liberal al orasului HARSOVA de Constanta, care a lasat o gramada de datorii in primaria orasului care influienteaza direct si indirect viata cotidiana a locuitorilor acstuia si care in urma cu 2-3 ani a primit cateva sute de miliarde de la bugetul Guvernului TARICEANU ??? Ce-i trebuia fostului primar liberal sa cumpere o FABRICA de confectii metalice ??? pentru a indatora PRIMARIA sau pentru a pune MANA PERSONAL pe o FABRICA PROFITABILA si IEFTINA ??? Am inteles ca IONEL CHIRITA s-a retras din afacerile de la DURAU-PIATRA NEAMT si s-a retras cu afacerile in orasul HARSOVA .