Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:29 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru opt hectare de pamant, Maria Geanta este plimbata intre Prefectura si Primaria Chirnogeni

ro

18 Aug, 2004 00:00 1184 Marime text

Prefectul Gheorghe Martin, pentru unii muma, pentru altii ciuma

Din cele 18 hectare de teren pe care le-a solicitat in baza documentelor, Maria Geanta nu a primit decat zece pe raza fostului IAS Negru Voda * Desi s-a adresat Prefecturii, cazul a fost dat spre rezolvare tot Primariei Chirnogeni * In opinia prefectului Martin, Comisia judeteana de fond funciar a sters cu buretele "restantele" pe care le are fata de beneficiarii Legii 18/1991 * Fostele conduceri ale Primariei Chirnogeni au sustinut ca nu mai au de unde sa dea teren

Nemultumirile oamenilor legate de modul in care au fost aplicate legile fondului funciar par sa nu se mai sfarseasca. Nu trece o zi fara sa nu apara inca o informatie cu privire la modul partinitor in care au fost aplicate aceste acte normative. La 13 ani de la promulgarea Legii 18, mai exista fosti proprietari care nu au primit integral suprafetele revendicate, desi au facut dovada faptului ca au detinut terenurile pe care statul comunist si le-a insusit la un moment dat chiar si prin forta. Dreptatea a fost impartita de comisiile locale si de cea judeteana de fond funciar, care ar fi trebuit sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca legea sa fie aplicata in acelasi mod pentru toata lumea. Din nefericire, astfel de situatii devin de competenta instantelor de judecata care trebuie sa cantareasca de partea cui este dreptatea. Pana la solutionarea dosarelor trec insa ani, iar majoritatea celor care stau pe la usile tribunalelor nu mai au nici tineretea si nici banii necesari pentru depasirea situatiei. Nu intamplator, victimele modului in care s-a efectuat aplicarea legilor pamantului sustin ca dreptatea nu se mai afla nici macar prin tribunale. Multi dintre cei care s-au inhamat la astfel de intreprinderi prefera sa renunte sa se mai zbata inutil. Altii, din contra, sunt decisi sa mearga pana in panzele albe pentru a li se face dreptate.

De la Ana la Caiafa

Cazul Mariei Geanta este doar unul din multitudinea celor existente in judetul Constanta. Tatal femeii a fost membru al unei miscari ce s-a opus regimului comunist. A fost haituit de Securitate, prins si condamnat la ani grei de inchisoare. El s-a prapadit pe la Periprava, fara ca familia sa fie informata despre acest lucru. Familia Geanta a avut in proprietate aproape 20 de hectare de teren arabil in zona Chirnogeni, localitate in care familia a avut in proprietate 2000 de metri patrati teren intravilan si doua corpuri de casa. In calitatea de mostenitor, Maria Geanta a cerut ceea ce fusese, de drept, al familiei. Terenul agricol, in baza Legii 18, si retrocedarea bunurilor ce au apartinut familiei, asa cum se prevede in Legea 10. Din cele 18 hectare de teren pe care le-a solicitat in baza documentelor, femeia nu a primit decat zece pe raza fostului IAS Negru Voda, care s-a transformat ulterior in societate comerciala, dupa care s-a desfiintat, iar actionarii, printre care s-a aflat si Maria Geanta, se judeca pentru a recupera macar contravaloarea productiei pe cativa ani. Diferenta formata din cele opt hectare nu a intrat in posesia Mariei Geanta nici pana la aceasta data. Fostele conduceri ale Primariei Chirnogeni au sustinut ca nu mai au de unde sa dea teren. Au fost inutile toate demersurile pe care femeia le-a facut in repetate randuri, cand la administratia locala, cand la Prefectura Constanta. Daca de la primaria localitatii nu astepta prea multe, dat fiind faptul ca legea a fost aplicata dupa bunul plac al celor care, din patru in patru ani, au castigat alegerile locale, Maria Geanta a sperat ca macar Comisia judeteana de fond funciar, structura infiintata la Prefectura Constanta, sa-i faca dreptate. Din nefericire, insa, chiar din momentul in care a preluat functia de prefect al judetului, Gheorghe Martin a si declarat ca discutia despre cum a fost aplicata Legea 18 aste inchisa. Probabil ca, in opinia prefectului, nedreptatitii trebuie sa se resemneze. Prefectura a raportat mai-marilor de la Bucuresti ca aplicarea legilor fondului funciar s-a realizat in proportie de aproape 100% si, deci, toata lumea trebuie sa fie multumita. Maria Geanta are de asteptat pana ce va intra in posesia celor opt hectare de teren ce ii revin, dar si a proprietatii sale din intravilanul localitatii Chirnogeni, pe care comisia locala a atribuit-o, cu mai mult timp in urma, unei alte persoane. In ceea ce priveste casa familiei, Maria Geanta nu mai are ce revendica pentru ca imobilul a fost demolat prin anii `80 si, dupa cum se stie, pentru aplicarea Legii 10, nu au fost elaborate, inca, normele metodologice pentru calcularea despagubirilor pe care ar trebui sa le primeasca fostii proprietari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii