Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petrecere liberala de Ziua Unirii

ro

25 Jan, 2008 00:00 1268 Marime text
1201202961.jpg

La manifestare se preconiza participarea a circa 2000 persoane, insa, au venit cel mult 300

Numerosi lideri, membri si simpatizanti ai PNL au intins hora unirii alaturi de simplii cetateni. Reprezentanti ai Consiliului Judetean si Primariei Constanta au absentat de la manifestarile organizate, ieri, in Piata Ovidiu. La 24 ianuarie 1859, intr-un context politic european favorabil, pasoptistii din ambele Principate au reusit sa infaptuiasca Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. In fata dorintei arzatoare de intregire manifestata din partea tuturor paturilor sociale romanesti, puterile ostile Unirii au fost nevoite sa cedeze. "Vorbim adesea despre Unirea cea Mare desavarsita dupa Primul Razboi Mondial. Dar actul Unirii dintre cele doua Principate Romane a creat fundamentul statului pe care il avem azi", a subliniat prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, in speach-ul tinut cu prilejul celebrarii a 149 de ani la eveniment. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a elogiat meritul deosebit al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care "a realizat un stat puternic, unitar". "Asa cum a initiat domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ar trebui sa sustinem si noi astazi reforma economica, eliminarea coruptiei, respectul drepturilor omului si mandria traditiilor noastre istorice", a afirmat Culetu.

Interes scazut

Organizatorii manifestarilor desfasurate, ieri, in Piata Ovidiu au solicitat organelor de de paza sa asigure ordinea si protectia participantilor in intervalul de timp 9.00-13.00. La manifestare se preconiza participarea a circa 2000 persoane, insa, in pofida "surprizelor artistice si culinare" pregatite, constantenii nu s-au inghesuit. Daca au fost 2-300 de persoane e bine. Nu-i de mirare ca localnicii au manifestat dezinteres in conditiile in care reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene nu au catadicsit sa participe. N-am vazut picior de angajat al Primariei sau al Consiliului Judetean Constanta. Cu exceptia catorva directori de institutii deconcentrate (n.r - Marian Sarbu de la Inspectoratul Scolar Judetean, Elena Francu - Directia de Sport, Grigore Mertoiu - Directia Sanitar Veterinara, Adrian Bratu-director economic la Administratia Porturilor Maritime Constanta), a unor reprezentanti ai mediului universitar si cativa revolutionari, majoritatea sefilor a preferat caldura propriilor birouri decat vantul si frigul de afara. Nici parlamentarii constanteni nu au binevoit sa asiste la actiunile organizate pentru a marca evenimentul. Pentru putin timp, unicii parlamentari ce au putut fi zariti au fost deputatii Andrian Mihei si Amet Aledin si senatorul Puiu Hasotti.

Fasole fara ciolan, la discretie

Fara a fi considerati rautaciosi, putem afirma ca "Petrecerea taraneasca" din Piata Ovidiu a fost, de fapt, o petrecere liberala. Pe langa prezenta parlamentarilor PNL amintiti anterior, am constatat ca, printre cetatenii simplii, erau cativa manageri de societati liberali (spre exemplu directorul de la Oil Terminal, Mihai Lupu). De altfel, un coleg de breasla care intervieva oameni prezenti la sarbatoarea unirii a avut parte de o surpriza ...tot liberala. Intreband o doamna in varsta "ce va adus aici?", femeia luata pe nepregatita a raspuns sincer: "PNL-ul, maica". Din pacate, nici meniul traditional oferit de organizatori nu s-a dovedit a fi "atractiv" pentru constanteni. Au fost pregatite 1000 de portii, insa, numarul redus de participanti le-a asigurat, celor infometati, mancare la discretie. Fasolea cu ciolan s-a transformat in fasole cu afumatura deoarece "ciolanul l-au mancat cei din partidele politice", dupa cum spunea, mai in gluma mai in serios, un domn. Pe marginea meniului traditional s-au facut mai multe comentarii. Unii "meseni" afirmau ca "fasolea a fost adusa de PSD, afumatura de PNL, iar cimbrul l-a cumparat Mertoiu de la DSV". Una peste alta, dupa hora unirii jucata in jurul statuii lui Ovidius si pe frigul de ieri, un pahar de vin fiert cu scortisoara si alte mirodenii si o portie de fasole cu afumatura si salata de varza acra sau castraveti murati (n.r. la alegere) au fost binevenite. Pentru barbati, masa "campeneasca" le-a amintit de gustoasa fasole la cazan pe care o mancau pe vremea cand satisfaceau serviciul militar.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii