Piata agroalimentara romano-bulgara la Valu lui Traian
Piata agroalimentara romano-bulgara la Valu lui TraianOaspeţii bulgari s-au întâlnit cu reprezentanţii părţii române în vederea demarării proiectului CBC „Centru transfrontalier de afaceri şi piaţă agroalimentară în comuna Valu lui Traian".
Proiectul cu finanţare europeană a fost prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Monica Vodă - managerul de proiect, viceprimarul Iulia Frăţilă şi Claudia Ivan.
„Proiectul pentru realizarea centrului transfrontalier de afaceri şi a pieţei agroalimentare este o acţiune lăudabilă a administraţiei locale, în frunte cu primarul Florin Mitroi, având ca scop dezvoltarea mediului de afaceri transfrontalier şi construirea obiectivului de infrastructură - piaţa agroalimentară - unde îşi vor desface produsele atât bulgarii, cât şi locuitorii comunei Valu lui Traian", a declarat viceprimarul Iulia Frăţilă.
Potrivit Monicăi
Vodă, valoarea proiectului se ridică la aproximativ 160.000 de euro, din care
100.000 euro vor fi utilizaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate, a
proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie.
O investiţie
necesară
Reprezentantele administraţiei locale din Valu lui Traian au subliniat necesitatea acestei investiţii, având în vedere faptul că în comună nu există o piaţă de desfacere. Acesta este unul dintre punctele comune cu municipalitatea din Kainardja, căreia îi lipseşte, de asemenea, o piaţă pentru producătorii locali. Prin amenajarea unei pieţe româno-bulgare la Valu lui Traian, oferta se va diversifica, cumpărătorii vor avea de unde să aleagă, iar concurenţa va duce la creşterea calităţii produselor. „Vom aplica pe POR CBC 2007 - 2013 pentru obţinerea finanţării necesare investiţiei", a declarat Monica Vodă. În momentul de faţă, proiectul este finalizat în proporţie de 90%.
Piaţa de desfacere
va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 4.000 mp, situat la ieşirea din
Valu lui Traian spre Murfatlar. Durata de realizare este de 13 luni. Grupul
ţintă este alcătuit din producători, comercianţi, antreprenori din Valu lui
Traian şi Kainardja, iar beneficiarii finali sunt locuitorii din cele două
comunităţi.
Următoarea
întâlnire, la Kainardja
Acţiunile proiectului urmăresc cinci direcţii principale: pregătirea proiectelor infrastructurii comune de afaceri româno-bulgară, crearea cadrului organizat de acţiune, pregătirea antreprenoriatului existent şi potenţial în vederea accelerării dezvoltării economice şi sociale, pregătirea autorităţilor publice locale partenere pentru acţiuni şi proiecte de susţinere a afacerilor, precum şi a unor acţiuni de marketing în domeniul agroalimentar.
În cadrul parteneriatului româno-bulgar vor avea loc şase întruniri între reprezentanţii comunităţilor locale din Valu lui Traian şi Kainardja, patru în România şi două în Bulgaria. Următorul schimb de experienţă între partea română şi cea bulgară va avea loc la Kainardja, la începutul lunii iulie. De asemenea, partea română şi cea bulgară se vor întâlni şi cu ocazia Zilei Recoltei, ce va avea loc la Valu lui Traian, la începutul lunii septembrie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp