Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:40 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piaţă agroalimentară şi centru de afaceri transfrontalier, la Valu lui Traian

ro

25 Jun, 2011 00:00 5106 Marime text
9_valu_conferinta_valu_1.jpgÎn comuna Valu lui Traian se va construi o piaţă agroalimentară şi un centru de afaceri, finanţate prin intermediul unui program transfrontalier derulat în parteneriat cu localitatea bulgară Kainargea.

Reprezentanţii comunei Valu lui Traian şi ai partenerului bulgar - comuna Kainargea - au prezentat ieri proiectul intitulat „Susţinerea dezvoltării afacerilor în zona transfrontalieră Valu lui Traian - Kaynardja (Kainargea), prin infrastructura de afaceri piaţa agroalimentară". Potrivit viceprimarului comunei Valu lui Traian, Iulia Frăţilă, manager de proiect, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, s-a focalizat pe dezvoltarea infrastructurii generale a comunei, acest proiect creând şi infrastructura necesară unei pieţe de desfacere româno-bulgare.

Claudia Ivan, consilier în cadrul Departamentului Integrare Europeană al Primăriei Valu lui Traian, a precizat că investiţiile ce vor fi realizate în perioada următoare sunt finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007 - 2013 pentru Graniţa România - Bulgaria, Axa 3, Domeniul de Intervenţie 1. Valoarea totală a proiectului este de 1.499.255,86 euro, din care 86,82% din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este cofinanţarea de la bugetul de stat, iar 2,18% reprezintă contribuţia de la bugetul local. Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni.

Apropierea de portul Constanţa creşte şansele de promovare a regiunii

valu_conferinta_valu_2_1.jpgPrin construirea centrului transfrontalier de afaceri şi a pieţei agroalimentare, ambele comunităţi vor avea acces la o infrastructură ultramodernă care va ajuta fermierii să îşi dezvolte afacerile. „Mai mult, construirea infrastructurii în Valu lui Traian, mai aproape de portul Constanţa, va creşte şansele fermierilor români şi bulgari de a exporta şi de a promova imaginea regiunii Valu lui Traian - Kainargea, dincolo de graniţele sale", a precizat Claudia Ivan.

Proiectul actual este o continuarea a celui realizat în parteneriat de cele două localităţi prin Programul PHARE CBC 2006, prin care s-au făcut SF-ul şi PT-ul. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Valu lui Traian, colaborarea anterioară între Valu lui Traian şi Kainargea a scos la iveală nevoi comune dezvoltării afacerilor din sectorul agriculturii, cât şi avantajele şi oportunităţile ce pot fi exploatate şi de o parte şi de alta a graniţei. Valorificarea acestor oportunităţi se va realiza prin întâlniri de afaceri şi schimburi de experienţe directe, târguri comune cu produse agricole şi prin promovarea şi dezvoltarea afacerilor agroalimentare şi a oportunităţilor locale de afaceri. Toate aceste activităţi au ca scop depăşirea problemelor din sectorul agricol al celor două localităţi, Valu lui Traian şi Kainargea, printre care se numără şi lipsa unei pieţe de desfacere, a transportului diversificat şi a accesului la pieţe străine.

Procedura de achiziţie a demarat

Potrivit managerului de proiect, administraţia locală a comunei Valu lui Traian a demarat procedura de achiziţie pentru realizarea clădirii care va găzdui piaţa agroalimentară şi centrul de afaceri transfrontalier. Suprafaţa totală a terenului pe care se realizează infrastructura este de 4.000 mp, cea construită fiind de 970 mp la sol. La parter, clădirea va avea spaţii de vânzare pentru produse agroalimentare, cofetărie, magazine de carne, peşte, lactate, florărie, patiserie, iar la etaj vor fi birouri pentru centrul transfrontalier de afaceri, birouri pentru piaţa agroalimentară, sală de conferinţe şi cafenea. De toate acestea vor beneficia producătorii şi comercianţii de produse agricole, antreprenorii din Valu lui Traian şi Kainargea, păstrându-se astfel o legătură şi după încheierea proiectului.

Reprezentantul comunei Kainargea, viceprimarul Dafinka Staneva, a precizat că proiectul derulat anterior în parteneriat cu Kainargea a reprezentat o oportunitate de consolidare a relaţiilor dintre cele două localităţi. „Pentru mine a fost o plăcere să văd cum comunică între ei, neformal, producătorii agricoli din ambele ţări şi cum îşi împărtăşesc problemele agricole pe care le au. Eu cred că cele două ţări membre UE trebuie să continue să-şi consolideze contactele pentru o dezvoltare mai bună a regiunii economice", a precizat Dafinka Staneva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii