Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:52 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNTCD, la rascruce de drumuri

ro

23 Aug, 2008 00:00 1017 Marime text
1219433496.jpg

Dupa opt ani in care PNTCD a ramas in afara Parlamentului, taranistii s-au impartit in doua tabere

Din pacate, toate schimbarile produse la nivelul conducerii centrale nu au adus taranistilor revenirea in prim plan. O speranta a aparut o data cu nominalizarea lui Marian Milut ca presedinte al partidului, insa miscarea nu a avut tocmai efectul scontat. In pofida apropierii scriptice (n.r.- prin semnarea protocolului de colaborare cu AP si PNL) si declarative de liberali, taranistii risca sa ramana pe dinafara si dupa alegerile parlamentare din toamna. Dupa pierderea a numerosi membri de partid, fie prin reorientarea lor politica, fie urmare a epurarilor facute de actuala conducere a PNTCD, si dupa rezultatul slab inregistrat, la nivel national, la localele din iunie, o parte a liderilor PNTCD, printre care si fostul presedinte, Gheorghe Ciuhandu, au decis convocarea, sambata, la Sala Radio din Capitala, a unui congres extraordinar. In cadrul evenimentului, se va dezbate raportul Biroului National de Conducere si se doreste desemnarea unui nou presedinte, precum si alegerea altei componente a Comitetului National de Conducere (CNC), coordonat de Gheorghe Ciuhandu. Principalul scop al congresului este acela de a pregati o "conduita politica a PNTCD in scrutinul care se apropie". Constient ca risca sa piarda sefia PNTCD, Marian Milut a evitat sa se pronunte in privinta necesitatii congresului extraordinar, precum si a propunerii lui Ciuhandu de a ridica sanctiunile date unor colegi de partid. Atitudinea lui Milut este cel putin ciudata, in conditiile in care PNTCD nu poate "profita" de pe urma protocolului de colaborare cu PNL, liberalii fiind, din punct de vedere juridic, legati de fostii democrati. Mai mult, eventualele candidaturi reusite sub sigla PNL (n.r. desi multi lideri liberali refuza promovarea taranistilor) ar priva PNTCD de statutul de partid parlamentar, ar echivala cu intrarea pe usa din dos in Parlament si perceperea PNTCD de catre alegatori drept agent electoral al altei formatiuni. Totusi, parafarea unui acord intre cele doua formatiuni presupune acordarea a 30 de colegii uninominale candidatilor taranisti. Insa, participarea reprezentantilor PNTCD sub sigla PNL inseamna ca acestia vor trebui sa demisioneze din propriul partid, deoarece legislatia nu permite o alta formula. Cu toate ca PNTCD nu sta pe roze si se impune luarea unor masuri eficiente si imediate pentru o eventuala revenire pe principala scena politica a partidului, taranistii par sa se fi impartit in doua tabere. Dovada sta si faptul ca in aceeasi zi a fost convocata, la Sinaia, intrunirea Consiliului National de Conducere.

Conducerea din umbra a PNTCD

Presedintia PNTCD este, acum, tinta fostului presedinte al FPS, Radu Sarbu. Acesta pare sa-si aduca forte proaspete de peste ocean in persoana omului de afaceri Doru Nasui, vicepresedinte al Comitetului Romania - NATO si coordonator al American Radio Incorporation din SUA. Acestei echipe i se alatura si fostul lider PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, caruia i s-a oferit sa-si continue presedintia CNC. Lor li se alatura cunoscutul actor Ion Caramitru, ce ar urma sa primeasca un mandat de vicepresedinte, si ex-ministrul Integrarii europene, Alexandru Herlea, actual membru al conducerii Partidului Popular European.

Constanta ramane pe pozitie

O delegatie a organizatiei judetene PNTCD Constanta, formata din primarii Kati Hristu si Eugen Berbec, viceprimarul Mihai Dore si secretarul judetean Adrian Tapliuc si condusa de presedintele Tudorel Chesoi, va participa la sedinta CNC de la Sinaia. "Noi nu suntem de acord cu organizarea congresului extraordinar. Este pre-campanie si, totodata, s-a creat o opozitie agresiva in PNTCD, care, intr-un congres, ar putea aduce atat prejudicii partidului, dar si ruperea lui", este de parere Chesoi. In opinia sa, orgoliile personale si motivele minore nu impun convocarea unui congres. De asemenea, Chesoi a reamintit ca Gheorghe Ciuhandu a candidat in echipa care a sustinut motiunea lui Marian Milut si, acum, tot el vrea congres. "Ciuhandu vrea sa mergem singuri in alegerile parlamentare. Am tot mers singuri si n-am scos decat 1-2%", a adaugat presedintele PNTCD Constanta. Daca vor reusi sa obtina parlamentari sub sigla PNL, Chesoi considera ca ar fi un castig pentru partid. "Vom face un grup parlamentar independent, cu membri PNTCD, si, astfel, vom putea emite pareri in numele partidului. Tot este un castig pentru PNTCD", a concluzionat liderul taranistilor de la malul marii.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii