Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul Palaz vrea concurenta in salubrizarea localitatilor

ro

08 Jan, 2010 15:39 1028 Marime text
palaz.jpgRecent, reprezentantul Guvernului în teritoriu a transmis o adresă către toate primăriile prin care atenţionează că trebuie să asigure cadrul concurenţial în domeniul serviciului de salubritate.

Demersul prefectului Claudiu Iorga Palaz survine în dorinţa de a preîntâmpina apariţia unor practici anti-concurenţiale în acest domeniu, precum şi ca urmare a Deciziei Plenului Consiliului Concurenţei nr. 58/16.12.2009 referitoare la încălcarea prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, de către autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Bucureşti, care au intervenit pe piaţa serviciului de salubrizare a localităţilor, prin prelungirea automată, prin acte adiţionale, a contractelor de delegare a serviciului public de salubrizare, respectiv prin stabilirea unei durate nejustificat de mare a contractelor.

Potrivit normelor legislative specifice, administraţiile publice locale, care optează pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare, trebuie să asigure concurenţa prin selectarea operatorului în baza unei licitaţii publice. Astfel, autorităţile locale dau dovadă de transparenţă şi asigură egalitatea de tratament între agenţii economici interesaţi, fără a mai recurge la încheierea de acte adiţionale pentru prelungirea duratei contractelor iniţiale de delegare a gestiunii serviciului. O altă măsură prevăzută de lege este ca durata contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare să fie stabilită în baza unei fundamentări clare şi obiective, raportate la activitatea de salubrizare ce face efectiv obiectul contractului, pentru a nu limita concurenţa mai mult decât este necesar pentru amortizarea investiţiei. „Atragem atenţia asupra faptului că, în conformitate cu Legea concurenţei, sunt interzise deciziile care limitează libertatea comerţului sau autonomia agenţilor economici, precum şi stabilirea unor condiţii discriminatorii pentru activitatea agenţilor economici. În cazul în care organele administraţiei publice locale nu se conformează deciziei Consiliului Concurenţei, acesta are posibilitatea de a ataca acţiunea la Curtea de Apel Bucureşti", se menţionează în finalul comunicatului transmis ieri de Instituţia Prefectului judeţul Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii