Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedinte si Parlament, la mana electoratului (document)

ro

21 Nov, 2009 01:59 1347 Marime text
cap1.jpg Deşi duminică alegătorii sunt chemaţi să-şi exprime opţiunile într-un dublu scrutin important, legiuitorul a limitat multora acest drept constituţional

Într-un scenariu perfect, pe 22 noiembrie, 630.983 cetăţeni cu drept de vot din judeţul Constanţa, din care 277.864 locuiesc în municipiul reşedinţă de judeţ, ar trebui să treacă pragul secţiilor de votare pentru a-l alege pe cel care va conduce ţara în următorii cinci ani, precum şi pentru a-şi spune părerea referitor la structura Parlamentului României.

Mâine, în intervalul orar 07.00 - 21.00, cetăţenii cu drept de vot vor trebui să-şi exprime opţiunea în privinţa celui căruia îi vor încredinţa prima funcţie în stat.
În cursa pentru Palatul Cotroceni au fost validaţi de Biroul Electoral Central (BEC) 12 politicieni - trei independenţi şi nouă reprezentanţi ai unor formaţiuni politice, dornici să-şi adjudece fotoliul prezidenţial. Prin tragere la sorţi, BEC a stabilit ordinea acestora pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale. Prima poziţie a revenit candidatului PNL, Crin Antonescu, urmat de: Mircea Geoană (Alianţa PSD+PC), Kelemen Hunor (UDMR), Traian Băsescu (PD-L), Sorin Oprescu - independent, George Becali (PNG-CD), Ovidiu Iane (PER), Eduard Manole - independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM), Remus Cernea (Partidul Verde), Constantin Potârcă - independent, Constantin Rotaru (PAS).

Potrivit prevederilor constituţiei, preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, mandatul acestuia fiind de cinci ani.

Emoţii printre parlamentari

Tot duminică va avea loc şi referendumul privind consultarea populaţiei referitor la reducerea numărului de parlamentari, precum şi trecerea la un parlament unicameral.

Buletinele de vot conţinând cele două probleme supuse referendumului vor fi în culori diferite, respectiv buletinul de vot cu întrebarea „Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?" - în negru, iar cel cu întrebarea „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?"- în albastru. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea special destinată nu va duce la anularea acestuia.

Organizare ca la carte

La nivelul judeţului Constanţa vor fi 587 secţii de votare, din care 72 secţii de votare speciale. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) al Circumscripţiei nr. 14 Constanţa, judecător Mihaela Mocanu, a specificat că, la nivelul municipiului Constanţa, vor fi trei secţii de votare: în sediul Gării CFR, în Autogara Nord, din cartierul Tomis III, iar cea de-a treia, la Universitatea Ovidius, de pe bulevardul Mamaia.

Vot după gratii

În timp ce foarte multe persoane internate în unităţi spitaliceşti, cămine, sanatorii etc nu vor avea posibilitatea să-şi exercite dreptul constituţional de a vota, unele dintre cele reţinute în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean refuză să voteze. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, subinspector Radu Croitoru, în arest sunt 29 de persoane. „Din acestea doar 25 au drept de vot, însă numai 20 şi-au exprimat dorinţa de a vota", a adăugat oficialul IPJ. Aşadar, pentru ei se va aduce urna mobilă de la Secţia de votare nr. 169, de la Universitatea Ovidius.

De asemenea, din 116 persoane private de libertate, internate în secţiile Penitenciarului Spital Poarta Albă, 52 au dreptul de a vota. Dintre acestea, doar două şi-au declarat refuzul de a vota. Penitenciarul Spital Poarta Albă este arondat Secţiei de votare 541, de aici urmând să fie adusă o urnă mobilă.

Reguli stricte

Când se va prezenta la urne, alegătorul va arăta actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare.
În cazul secţiilor de votare speciale, preşedintele biroului electoral respectiv îi va înmâna alegătorului formularele declaraţiilor pe propria răspundere, privind faptul că nu a mai votat şi nu va mai vota la altă secţie de votare, nici pentru alegerea preşedintelui, nici pentru referendum. Votantul va fi întrebat dacă vrea să voteze pentru ambele scrutine, caz în care va primi trei buletine de vot, sau doar pentru unul dintre ele, şi atunci va primi un buletin de vot sau două (n.r. dacă vrea să opteze doar pentru referendum). Alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidenţiale şi la referendum, pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea „votat" şi data scrutinului nu-şi mai pot exercita încă o dată dreptul de vot în aceeaşi zi.

 

 {mos_ri:vot}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii