Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pretext pentru finantarea unei institutii

ro

03 Mar, 2004 00:00 953 Marime text

Pana la cot cu mana-n buzunare

Suisul pe scara ierarhica este conditionat de posibilitatile financiare * I.N.A. detine monopolul in domeniul studiilor de specialitate * Bani multi pentru cursuri de slaba calitate

Dobandirea statutului de functionar public nu este un lucru usor. Mai mult chiar, proaspatul salariat trebuie sa sacrifice bani din bugetul personal pentru a se perfectiona in domeniu, lucru care, iar, nu este la indemana oricui. S-a gasit chiar si o solutie la indemana celor ce vor a face cariera in administratie: Institutul National de Administratie poate emite o diploma in baza careia drumul spre o functie si un salariu mai mare este deschis absolventilor cu... dare de mana. Institutul National de Administratie a fost descris de Guvern drept un succes, iar functionarii publici au fost sfatuiti sa ii urmeze cursurile in numar cat mai mare. Majoritatea functionarilor se plang insa ca nu au bani sa plateasca aceste studii. In plus, nu este clar ce se intampla cu fondurile incasate de institut. Functionarii publici care doresc sa se perfectioneze in domeniul calculatoarelor pot avea surpriza sa constate ca un curs costa aproximativ 450 de dolari, desi Comunitatea Europeana a subventionat acest curs cu vreo 36 de milioane de dolari. Mai grav este pentru functionarii publici cu functii de conducere care, pentru un curs de un an, trebuie sa scoata din buzunare in jur de 600 de dolari. In aceste conditii, accesul la studiile de specialitate si promovarea in functii sunt permise numai functionarilor publici care au deja bani. Sumele incasate de la cursanti se aduna in conturile I.N.A., dar aproape nimeni nu stie ce destinatie au banii. Reprezentantii sindicatelor functionarilor publici s-au intrebat, cum era si firesc, care este destinatia fondurilor ce se aduna prin achitarea contravalorii cursurilor. Raspunsul nu a venit de nicaieri, iar problema a ramas nelamurita. Tot sindicalistii sunt cei care se plang de calitatea necorespunzatoare a cursurilor, de modul preferential in care este tratat I.N.A. fata de institutiile de invatamant superior, de stat sau private, ce ar putea organiza pregatirea functionarilor publici.

Chiar daca ai carte, tot nu ai parte

Diplomele postuniversitare obtinute de functionarii din administratie trebuie echivalate cu certificatele emise de I.N.A. care, ajutat de legislatie, detine monopolul in domeniu. Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici, a sustinut ca studiile de specialitate "apasa foarte mult asupra bugetelor institutiilor publice. Fiecare conducator de institutie care doreste sa isi perfectioneze personalul trebuie neaparat sa apeleze la cursurile pe care le organizeaza Institutul National de Administratie si, automat, sa finanteze foarte serios acest institut. Din pacate, pe fondul politizarii de catre partidul de guvernamant a intregii administratii publice, al subordonarii ei din punct de vedere politic, la aceste cursuri merg, de regula, cei care sunt agreati de partidul de guvernamant. Bogdan Draghici spune ca exemplul Institutului National de Administratie, care, din punct de vedere educativ, are o activitate pur formala, nu este singular. Invocand faptul ca Romania nu a reusit sa cheltuiasca decat 4% din fondurile europene din programul SAPARD, Guvernul a decis crearea a aproape 2000 de posturi la Ministerul Agriculturii. Presedintele Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici, Bogdan Draghici, sustine ca initiativa de la agricultura, alaturi de infiintarea unui comitet de transparenta si a unuia consultativ al negociatorului sef, nu ar fi decat "praf in ochii oficialilor europeni".

Facilitati pentru constanteni

La nivelul Consiliului Judetean Constanta, 95% din cei 99 de functionari publici din institutie au urmat cursuri de perfectionare. Avantajati sunt cei peste 30 de functionari publici din Prefectura Constanta, pentru care institutia a suportat contravaloarea cursurilor de perfectionare. Anul trecut, zece angajati ai Prefecturii au absolvit cursuri la Centrul Judetean pentru Administratie. In acest an, conform tematicii, ce va fi transmisa semestrial, se vor organiza grupe de functionari, pe specialitati, ce vor urma cursurile de perfectionare. Problema este, ca de fiecare data, pretul studiilor. La Prefectura se cauta solutii pentru achitarea contravalorii cursurilor. Una dintre modalitati este impartirea in mod egal, intre institutie si potentialii cursanti, a costurilor ce le comporta obtinerea unei diplome ce atesta frecventarea unor cursuri destinate perfectionarii functionarilor publici.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii