Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria Constanta da cinci miliarde lei vechi pentru harta acustica

ro

23 Jan, 2008 00:00 1208 Marime text
1201028429.jpg

Municipalitatea a catadicsit sa elaboreze si sa depuna o harta strategica de zgomot numai pentru statiunea Mamaia

Conform Hotararii de Guvern nr.321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, autoritatile locale din noua municipii, printre care si Constanta, au beneficiat de un an pentru a elabora o harta de zgomot. Abia in acest an, Primaria Constanta organizeaza licitatia pentru incredintarea contractului. Documentul trebuia predat Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului pana in data de 30 aprilie 2007. Demersul are ca scop obtinerea de informatii corecte referitoare la zonele cele mai intens poluate fonic ale urbei. Pe baza datelor incluse in harta acustica a municipiului Constanta urmau a fi elaborate de catre autoritatile responsabile, planuri de actiune de in vederea reducerii nivelului de zgomot. Cu putin timp inainte de termenul limita de predare a hartii de zgomot a municipiului Constanta, directorul Serviciului Tehnic Achizitii din cadrul Primariei Constanta, Ion Marica, declara ca se va elabora o asemenea harta, insa, numai pentru statiunea Mamaia. "Este o lucrare de anvergura si nu se poate realiza decat pana la finele lunii aprilie", specifica Marica la acea vreme. Pretextand ca timpul avut la dispozitie nu permite extinderea hartii si pentru restul municipiului Constanta, directorul Marica lasa sa se inteleaga ca doar cea pentru statiunea Mamaia se va definitiva. "Primaria Constanta dispune de bani doar pentru intocmirea planului acustic al statiunii Mamaia", specifica, atunci, Ion Marica. Asa cum s-a confirmat si-n alte domenii - investitii pentru atragerea turistilor, organizarea de actiuni cultural-artistice si sportive, iluminatul public si asfaltarea arterelor de circulatie etc - interesul municipalitatii s-a manifestat pregnant. Probabil, acelasi interes a stat si la baza alocarii din bugetul local a sumei necesare pentru elaborarea hartii acustice a statiunii Mamaia, iar documentul a fost depus la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati.

Municipiul poate astepta

Normativul amintit la inceputul materialului prevedea obligativitatea administratiei locale de a elabora harta strategica de zgomot pentru municipiul Constanta, nicidecum doar a unei parti ce este inclusa in unitatea administrativ teritoriala. Ca de obicei, urbea noastra este lasata pe planul doi de catre primarul Radu Mazare, cu toate ca voturile necesare obtinerii mandatului sau le primeste de la constanteni, nu de la turistii veniti in Mamaia. Se pare ca veniturile asigurate edilului de afacerile pe care le deruleaza el si apropiatii sai in statiune conteaza mai mult decat prelungirea sederii sale la carma primariei. Doar asa putem explica dezinteresul manifestat de autoritati inclusiv in cazul elaborarii unei harti acustice. Termenul a expirat de mult, iar depunerea cu intarziere a documentatiei ar putea atrage sanctiuni din partea Ministerului Mediului. Si totusi, in data de 21 ianuarie anul curent, Primaria municipiului Constanta a dat publicitatii un anunt ce confirma disponibilitatea de a incredinta, prin licitatie deschisa, a unui contract ce vizeaza elaborarea hartii respective.

Afacere sigura

Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 20 februarie anul curent. Ofertele vor fi depuse pentru intreaga gama de servicii solicitate in documentatia de atribuire: servicii de consultanta in combaterea zgomotului, servicii de consultanta privind impactul asupra mediului, precum si servicii de arhitectura, de inginerie, de constructii si servicii conexe de consultanta tehnica. Valoarea estimata a contractului ce urmeaza a fi incredintat, fara taxa pe valoare adaugata (TVA), este de 420,168.06 lei. Adjudecatarul licitatiei va trebui sa finalizeze Harta strategica de zgomot pentru municipiul Constanta in termen de 180 de zile incepand cu de la data atribuirii contractului. Plata contractului se va face din bugetul local, iar castigatorul contractului va depune o garantie de buna executie in valoare de 5% din valoarea totala fara TVA. Ofertantii vor depune o garantie de participare la licitatie de 4200 lei, pretul caietului de sarcini fiind de o suta de lei.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii