Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:19 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii, dezamagiti de dezinteresul parlamentarilor

ro

14 Mar, 2009 02:53 1700 Marime text

asociatia_comunelor.jpgO parte dintre parlamentarii Constanţei nu au stat să asculte problemele primarilor, iar mulţi dintre ei nici nu au fost prezenţi la eveniment

La sediul Bibliotecii Judeţene a avut loc, ieri, sesiunea ordinară a Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa.

La întâlnire au fost prezenţi aproape toţi primarii celor 58 de comune ale judeţului. La evenimentul prezidat de preşedintele ACoR Constanţa, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a participat şi liderul ACoR la nivel naţional, Emil Drăghici, alături de care au fost prezenţi subprefectul Mircea Iustian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, senatorul Mircea Banias, preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, şi deputatul Gheorghe Dragomir, preşedintele filialei judeţene PNL Constanţa. De asemenea, printre parlamentarii prezenţi la întrunire s-au mai numărat deputaţii PD-L Maria Stavrositu, Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş şi deputaţii PSD Cristina Dumitrache şi Antonella Marinescu. La sesiunea ACoR a fost prezent şi şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul-şef Aurelian Zaheu. 

„Acordaţi-ne avize de principiu!"


Printre problemele discutate la şedinţa ordinară a ACoR s-a aflat şi eliberarea avizelor de principiu de către instituţiile abilitate pentru depunerea la termen a proiectelor finanţate din bani europeni. „Nu ne stopaţi depunerea proiectelor, pentru că pierdem finanţarea", a afirmat primarul Mariana Gâju. Preşedintele ACoR Constanţa a adăugat că pentru un proiect cu finanţare europeană sunt necesare între 24 şi 29 de avize. „Firmele de consultanţă ne jecmănesc, după care te trezeşti că mai alergi luni de zile pentru că îţi trebuie cine ştie ce document, pentru că nu ţi-a făcut documentaţia cum trebuie", a precizat Mariana Gâju.
S-a discutat şi despre aplicarea sistemului de vot uninominal şi în cazul consiliului local, dar şi ca viceprimarul, ales în continuare de consilieri, să fie desemnat de către primar. 

Taxa de timbru, încasată la bugetul local

Potrivit reprezentanţilor ACoR, încasarea impozitului pe teren arabil va reveni consiliului local, ca, de altfel, şi taxa judiciară de timbru. În ce priveşte fondurile ce vor reveni anul acesta judeţului Constanţa, „situaţia este catastrofală, în comparaţie cu anul 2008", a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
A fost prezentată şi semnată şi Declaraţia ACoR, document prin intermediul căruia semnatarii se angajează să susţină descentralizarea.


Printre problemele autorităţilor publice locale dezbătute în cadrul sesiunii ACoR s-au numărat: realizarea cu prioritate a procesului descentralizării administrative şi financiare, accesarea programelor cu finanţare externă şi naţională în vederea rezolvării problemelor de infrastructură şi de asigurare a serviciilor de utilitate publică, aplicarea urgentă a măsurilor financiare privind asigurarea de la bugetul de stat a sumelor necesare pregătirii şi co-finanţării proiectelor, eliminarea TVA pentru proiectele cu finanţare externă etc.

„În campanie, ne băteau la uşi"


Primarii prezenţi la întrunire au fost nemulţumiţi de faptul că mulţi dintre parlamentarii Constanţei nu au dat curs invitaţiei şi au lipsit de la întâlnirea cu ei, deşi edilii din mediul rural aveau de discutat mai multe probleme. Ei s-au supărat în momentul în care deputatul Gheorghe Dragomir a anunţat că nu mai poate sta la eveniment pentru că „e zi de audienţe". După ce liberalul s-a ridicat şi a plecat, luându-l cu el şi pe democrat-liberalul Banias, primarii au izbucnit. „Au plecat, au uitat cum ne băteau la uşi, în campanie, să-i alegem", a spus primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel. Acesta s-a declarat nemulţumit şi de faptul că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a lipsit de la eveniment, preferând să fie prezent la învestirea noului director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Stimaţi colegi, aţi văzut şi dumneavoastră respectul Consiliului Judeţean. Cred că era mai important să asculte cuvântul primarilor din cele 58 de comune, decât să fie prezent la evenimentul de la spital", a adăugat primarul Anghel.

„Suntem lăsaţi să vorbim singuri"

Şi primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan, s-a declarat nemulţumit de absenţa primarilor. „Sunt dezamăgit că nu am reuşit nici de această dată să prezentăm problemele noastre celor care ar fi trebuit să ne asculte, căci avem un interes comun. Şi la Bucureşti suntem trataţi la fel. Adică suntem lăsaţi să vorbim singuri", a declarat Cristea Gâscan. În cele din urmă, primarii s-au lăsat convinşi de primarul Mariana Gâju să-şi prezinte problemele în faţa parlamentarilor care mai erau prezenţi în sală: Cristina Dumitrache, Zanfir Iorguş, Antonella Marinescu şi Constantin Chirilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii