Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:59 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replici PSD - PNL, pentru aducere aminte

ro

04 Dec, 2009 02:57 859 Marime text
Ce contre au fost între echipele Mazăre - Haşotti

Cine ne îndeamnă să votăm candidatul PSD pentru Palatul Cotroceni, „prizonierul baronilor locali"

De ani buni, pe parcursul unei campanii electorale, românii nu mai asistă la confruntări de idei sau programe, ci la atacuri la persoană. Dar, înainte ori după campanii, asistăm la alianţe la vedere sau nu, generate de interese şi orgolii. Brusc, toate disensiunile şi vorbele grele aruncate în timp sunt date uitării sub pretextul declarat oficial: „Pentru interesul ţării".

Acum, cu două zile înainte de finala prezidenţială, optimismul liberalilor ajuns la cote maxime încă din septembrie, când excludeau o finală Băsescu - Geoană, a fost înlocuit de teama de a nu rata participarea la guvernare. Şi cum asta pare a fi certă doar în compania PSD-ului, liberalii dau uitării totul şi ignoră voinţa electoratului exprimată, clar, prin vot. Deşi îl condamna pe liderul PSD, Mircea Geoană, care „de dragul unor colegi din teritoriu" a acceptat să participe la guvernare (n.r. referire la guvernarea PSD - PD-L), preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, şi formaţiunea pe care o reprezintă se află, acum, alături de social-democraţi. Şi asta în contextul în care, în octombrie anul curent, recunoştea: „N-am să fac alianţe de plăcere cu PSD niciodată". Sub pretextul că situaţia o impune şi din dorinţa de a „dărâma incompetenţa", liberalii au „depăşit doctrina", principiile şi orice divergenţe pentru că, în opoziţie, nu le-a priit şi nu mai rezistă.

Foşti contracandidaţi au devenit aliaţi

Pe 18 mai 2008, Coaliţia pentru o Guvernare Curată dădea publicităţii lista neagră a candidaţilor la preşedinţia consiliilor judeţene, care, în premieră, urmau să fie aleşi prin vot uninominal. Atunci, această structură a societăţii civile atrăgea atenţia asupra a doi candidaţi la şefia Consiliului Judeţean Constanţa. Era pesedistul Nicuşor Constantinescu şi liberalul Gheorghe Dragomir.

„Nicuşor Constantinescu, candidatul PSD şi actualul preşedinte al CJ, este asociat în mai multe firme şi afaceri cu primarul Radu Mazăre. Este considerat responsabil de blocarea finanţării la Pavilionul Expoziţional Constanţa, program finanţat din fonduri Phare, motiv pentru care Ministerul Integrării a trebuit să restituie UE 3,24 milioane euro. Presa a relatat că a iniţiat mai multe proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean prin care aloca bani de la bugetul Consiliului firmelor unor prieteni, în special din lumea sportului. În anul 2006 a fost găsit dormind la volan în mijlocul unei intersecţii din Constanta. A trebuit ca geamul maşinii să fie spart pentru a fi scos din maşină, dar poliţia nu a avut curajul să-i facă testul de alcoolemie", se menţiona în studiul respectiv.

Liberalului Gheorghe Dragomir Coaliţia pentru o Guvernare Curată îi reproşa că „a omis să îşi treacă în declaraţia de avere o parte dintre firme: Complex Histria SRL şi CTV Media Group. Fundaţia Brătianu, în care Dragomir este membru, iar Matei Constantin, controversat om de afaceri, este preşedinte, derulează, potrivit presei, contracte cu Primăria şi Consiliul Judeţean". Dacă atunci erau adversari, la ora actuală sunt aliaţi şi vor să colaboreze în cadrul viitoarei guvernări a României.

Elefantul a cedat... mazărea

În aceeaşi situaţie se află şi Victor Manea (PNL) şi Radu Mazăre (PSD). În alegerile locale, candidatul liberal la Primăria Constanţei, Victor Manea, a vrut să şocheze şi a adus la lansarea echipei PNL un elefant. Pachidermul era simbolul electoral al lui Manea, transmiţând mesajul că Mazăre este „mâncat". Inclusiv afişele electorale erau concepute pe această idee: un elefant albastru - PNL şi un borcan cu mazăre, deschis, din care fumegă un trabuc. „Îi dai mazăre elefantului, o mănâncă", era înscris pe ele.

Bogdan Olteanu, prezent la acel eveniment, n-a omis criticile la adresa „brazilianului Mazăre şi Constantinescu - somnorosul din intersecţie". „M-am simţit ca acasă când am ajuns la Constanţa: drumuri proaste, gunoi pe străzi şi câini vagabonzi (...) n-o şti el (n.r. referire la Gheorghe Dragnea, ce candida pentru şefia CJC) să se dea cu kyte-ul, ca alde Mazăre, dar este om serios şi face treabă pentru constănţeni. Ca şi Victor Manea, care ar gospodări bine oraşul", declara Olteanu. La rândul său, Manea semnala: „În Constanţa e gunoi", „Constanta nu are străzi asfaltate", „Primarul nu e aproape de constănţeni", „Mazăre fură", „Mazăre are o grămadă de procese".

Ironii şi ameninţări date uitării

În alegerile parlamentare din toamna trecută, PSD Constanţa a pierdut în favoarea liberalilor două mandate de parlamentari: unul de deputat şi unul de senator. Cel din urmă a ajuns în posesia actualului lider al grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, cu toate că Tit Liviu Brăiloiu, candidatul PSD din Colegiul 2, obţinuse mult mai multe voturi decât liberal. Pe posturile tv, aceştia nu s-au menajat şi chiar s-au rugat reciproc să renunţe la candidaturi, desigur, pentru binele judeţului şi al locuitorilor lui. Un astfel de „meci electoral" a fost între Haşotti şi Brăiloiu, la postul tv din Medgidia. Liderul PNL l-a acuzat pe cel ce avea să devină, ulterior, prefectul judeţului, că nu are un vocabular demn de un viitor senator. În replică, Brăiloiu i-a amintit lui Haşotti de o declaraţie prin care acesta susţinea că actualul şef al statului i-ar provoca greaţă şi i-a oferit „o lămâie galbenă ca să-i taie greaţa". De asemenea, el l-a

rugat ca, dacă îşi iubeşte ţara, să renunţe la candidatură şi să-l susţină pe el, „pentru că, astfel, românii vor avea de câştigat". Cum va colabora Brăiloiu cu Haşotti, cel căruia a fost nevoit să-i cedeze mandatul de senator, rămâne de văzut.

Tot în noiembrie 2008, primarul Radu Mazăre declara că-i va face plângere penală ministrului Transporturilor de atunci, Ludovic Orban, pentru că nu avizase la timp transferul a 20% din acţiunile Portului Constanţa către Consiliul Local Municipal. „Voi face plângere penală pentru nerespectarea legii, respectiv abuz în serviciu, pe numele ministrului şi, totodată, îi voi acţiona în judecată pe cale civilă, ca să îi oblig să respecte legea", declara Mazăre, citat de Mediafax.

Schimbări de opinii şi... amnezii

În decembrie 2008, senatorul Puiu Haşotti declara: „Vom face o opoziţie faţă de un guvern care, ca structură politică, e cel mai imoral guvern din istoria României. (...) Cum rămâne cu minima morală care trebuie să existe în politică?" „Una e sprijinul parlamentar de la PSD, alta e să faci guvernul cu ei",opina Haşotti, actual aliat cu „ei".

O altă schimbare de atitudine am semnalat şi-n noiembrie 2007, când şase deputaţi, printre care liberalii Gheorghe Dragomir şi Andrian Mihei, erau iniţiatorii unui proiect legislativ prin care propuneau înlocuirea pachetelor cu alimente date de primari pensionarilor, cu bonuri valorice. În expunerea de motive, edilul Mazăre era dat ca exemplu negativ întrucât distribuia de şase ori pe an alimente pentru a-şi face campanie electorală, iar beneficiarii şi-ar recăpăta demnitatea nemaifiind umiliţi de statul la coadă în frig, cu noaptea în cap. Proiectul n-a trecut, dar Dragomir declara atunci că va reiniţia proiectul de lege sub o altă formă, astfel încât să treacă de Parlament.

În vara anului 2007, în august, vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, îl soma pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, să revină asupra deciziei privind reorganizarea teatrelor constănţene, „care a fost greşită şi abuzivă". „Din păcate, conducerea CJ, în speţă preşedintele Nicuşor Constantinescu, nu are absolut nicio legătură cu actul cultural şi nu îl înţelege", susţinea liderul PNL.

În septembrie 2005, când Radu Mazăre se plângea că e hărţuit de procurorii PNA, iar puterea ar încerca să-i fabrice dosare politice, Puiu Haşotti îl contrazicea. „Nu văd de ce PNA sau alte organisme ale statului să facă poliţie politică. Probabil, Radu Mazăre suferă de mania persecuţiei", comenta liberalul. El considera că primarul Constanţei ar trebui să probeze că este persecutat politic, deoarece până la proba contrarie totul „este vorbă în vânt". Nu în ultimul rând, Haşotti a declarat atunci că lui Radu Mazăre nu ar trebui să îi fie frică de acea guvernare, ci „de proprii lui colegi din cadrul PSD".

Cugetări din zilele noastre

În luna mai, preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, aprecia că social-democraţii tomitani nu vor obţine tot ce şi-au propus (n.r. referire la funcţiile în posesia cărora încă nu intraseră). Motivul: „Geoană nu este în stare să spună «NU». Nu are veleităţi de lider". Gestul la care a recurs Mazăre (n.r. referire la scrisoare de ameninţare cu ruperea protocolului cu PD-L) era pus pe seama faptului că promisiunile pe care acesta le-a făcut către constănţeni nu au susţinere la Centru. „Rămân promisiuni fără suport... Se gândeşte la viitorul lui în administraţia locală. Dacă după trei ani va spune «n-am putut, că partidul meu nu m-a ajutat», nu va ţine chestia asta în faţa electoratului", sublinia Dragomir.

În iulie, după marea prezentare de modă, liberalii comentau: „Nu-i pasă de ce se întâmplă sau ce comentarii iscă. Personal, cred că unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ nu i se cădea să participe la o prezentare de modă şi cu o uniformă ce trezeşte amintiri neplăcute multora", spunea Gheorghe Dragomir. „Este un teribilism care se află în afara legii. Chiar dacă acea manifestare a fost, chipurile, la un eveniment artistic. Fiind o persoană publică şi om politic important, gestul este regretabil şi legea trebuie să-şi spună cuvântul", preciza senatorul PNL Puiu Haşotti. Totodată, el remarca surprins că preşedintele PSD, Mircea Geoană, n-a avut nicio reacţie, iar presa nu i-a solicitat un punct de vedere.

Luna trecută, la Năvodari, senatorul Haşotti îl caracteriza pe Mircea Geoană, cel pe care-l doreşte acum preşedintele României, astfel: „Mircea Geoană este prizonierul baronilor locali. Al lui Radu Mazăre, al lui Nicuşor Constantinescu. Nu este nimic întâmplător în comportamentul politic al lui Mircea Geoană, ci doar că el este prizonierul acestor baroni, care sunt ca nişte feudali pe moşiile lor. Aşa se comportă Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Şi mai avem şi alţi feudali mai mititei, chiar şi aici, prin Năvodari", afirma în faţa a sute de simpatizanţi ai PNL.

Confirmarea celor spuse de Haşotti avea să vină public din partea preşedintelui PSD Constanţa, Radu Mazăre: „Da. Se va schimba (n.r. referire la Mircea Geoană), pentru că, dacă va fi preşedinte, o să vin şi eu, şi Nichita şi, ca mine, ceilalţi primari ai PSD-ului, că aşa ne-am obişnuit, şi aşa l-am obişnuit ca preşedinte, şi o să intrăm la Cotroceni şi o să batem cu pumnul în masă, o să spunem că trebuie modificate lucrurile", a declarat Mazăre la Realitatea TV.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii