Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:57 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat liber la revocarea prefectilor si a subprefectilor

ro

23 Jan, 2009 01:58 901 Marime text
Executivul a decis: în acest an, ocuparea funcţiilor de prefecţi şi subprefecţi se va face în condiţiile Legii 188/1999, prin aplicarea principiului mobilităţii în funcţie sau prin concurs (n.r. în această ordine), ultima modificare a normativului introducând şi varianta revocării din funcţie.

În Monitorul Oficial nr. 40 din 22 ianuarie anul curent, au fost publicate două hotărâri care-i vizează pe înalţii funcţionari publici. Prima (HG nr 22) se referă la modificarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, aprobat prin HG nr. 832/2007. Cealaltă (HG nr 23) modifică şi completează HG nr. 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici.
HG nr. 22 prevede abrogarea articolului potrivit căruia numărul inspectorilor guvernamentali se stabileşte în limita a maximum 30% din numărul de posturi aferente celorlalte funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici. Cabinetul Boc a aprobat ca mandatul de membru al comisiei de concurs organizat pentru intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor poate înceta şi „prin revocare". Legea 341/2007 prevedea că mandatul putea înceta la expirarea termenului pentru care s-a făcut numirea, prin demisie, în cazul imposibilităţii exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de trei luni, în caz de incompatibilitate sau conflict de interese, pentru trimiterea în judecată sau în caz de deces. Aceste modificări legislative survin în contextul în care, la început acestui an, multe voci reprezentând partidele ce formează coaliţia de guvernare susţineau în faţa presei că schimbarea prefecţilor şi a subprefecţilor va presupune doar aplicarea principiului mobilităţii şi că nu se va recurge la repolitizarea acestor funcţii. Alte variante care s-ar putea aplica pentru a se scăpa de actualii înalţi funcţionari publici ar fi „promovarea" lor ca inspectori guvernamentali sau „declasarea" unora din prefecţi în subprefecţi, numai că aceste posibilităţi nu vor mai avea „trecere" în contextul legislativ actual şi ca urmare a dorinţei acerbe a celor două partide - PSD şi PD-L - de a-şi impune proprii oameni.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii