Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a modificat iar ordonanta plajelor

ro

03 Sep, 2009 02:20 964 Marime text

plaja_turisti_01.jpgPrima lege pe care senatorii au votat-o ieri în plen viza aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2009 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

Potrivit celor declarate de senatorul Mircea Banias, care a votat „pentru", actuala variantă de încredinţare a plajelor este mult mai eficientă decât legislaţia anterioară: „Majoritatea a votat pentru trecerea OUG. Chiar ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, susţine că, anul acesta, modalitatea în care au fost împărţite plajele a fost mult mai eficientă decât anii trecuţi".

Senatorii au adoptat şi modificat, ieri, în unanimitate, Ordonanţa de Urgenţă privind închirierea plajelor, în care au introdus condiţia ca proprietarii ori administratorii de ansambluri rezidenţiale să desfăşoare activităţi de turism. În varianta iniţială, ordonanţa prevedea că închirierea şi „utilizarea plajelor în scop turistic se poate face de către operatorii economici care administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale", fără a face referire la activitatea de turism a acestora. În plus, plajele mai pot fi închiriate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive şi de autorităţi ale administraţiei publice locale, care pot obţine o cotă de până la 20% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic, situate în raza lor administrativ-teritorială.

DADL administrează în continuare plajele

Cât priveşte administrarea plajelor, acestea se vor afla în continuare în grija Direcţiei Apelor Române, prin intermediul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, şi pot fi încredinţate prin contract direct operatorilor economici care administrează structuri turistice. Administraţia Naţională Apele Române se va ocupa şi de conservarea plajelor, întreţinerea şi realizarea de noi lucrări hidrotehnice de protecţie împotriva fenomenului de eroziune.

Ordonanţa a introdus, în cazul sezonului estival 2009, o excepţie pentru care „contractele de închiriere a plajelor să fie atribuite în mod direct" operatorilor economici, administratorilor de ansambluri rezidenţiale şi administraţiei publice locale. Însă, de la 30 septembrie 2009, aceasta „încetează pe de plin drept, fără punere în întârziere şi fără intervenţia instanţelor de judecată".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii