Sefi de deconcentrate, in pericol sa-si piarda functiile
Sefi de deconcentrate, in pericol sa-si piarda functiile
Până în data de 16 septembrie, directorii cordonatori şi coordonatori
adjuncţi pot sta liniştiţi # La acea
dată, urmează să se pronunţe CCR asupra constituţionalităţii OUG nr. 37/2009
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2009, ce a permis coaliţiei PSD -
PD-L promovarea la conducerea serviciilor publice deconcentrate a propriilor
oameni, continuă să dea bătăi de cap şi incertitudine.
Aplicarea prevederilor OUG nr. 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice locale au readus în actualitate preluarea puterii în teritoriu de către formaţiunile aflate la guvernare prin numirile politice la nivelul deconcentratelor. Pe lângă aspecte ce au fost tratate cu superficialitate de cei care au gândit textul ordonanţei respective şi care pun într-o situaţie incertă beneficiarii OUG (n.r. referire la aspectele ce duc la incompatibilitate), normativul a ajuns în atenţia Curţii Constituţionale a României. Reprezentanţi ai PNL şi UDMR au depus, pe 26 iunie, o plângere împotriva legii de adoptare a OUG 37 ce a permis numirile politice făcute de PSD şi PD-L în defavoarea liberalilor şi a udemeriştilor, care au fost „detronaţi".
Curtea Constituţională a României trebuia să dezbată, ieri, plângerea cu
pricina. Surse din cadrul CCR ne-au declarat că, în cazul sesizării privind
neconstituţionalitatea normativului, „a fost amânată pronunţarea pentru data de
16 septembrie 2009" . În situaţia prezentată, noii directori coordonatori şi
directori coordonatori adjuncţi din cadrul serviciilor publice deconcentrate
pot răsufla uşuraţi... pentru o perioadă.
Pentru orice eventualitate
Însă, neliniştea a pus stăpânire pe coaliţia PSD - PD-L, întrucât declararea OUG nr. 37/2009 ca fiind neconstituţională conduce la nulitatea efectului ei în termen de maximum 45 de zile. Pentru a-şi menţine oamenii pe funcţii, minţile luminate din PSD şi PD-L vor trebui să gândească un alt normativ, astfel încât sute de directori de deconcentrate să nu ajungă, automat, demişi din funcţii. La nivelul judeţului Constanţa, cu excepţia directorului coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Camelia Ciobotaru - care are o hotărâre judecătorească pe baza căreia trebuia repusă în funcţie, toţi ceilalţi 65 de directori de deconcentrate ar urma să fie „eliminaţi", dacă OUG nr. 37 va fi declarată neconstituţională.
Această posibilitate a pus pe jar liderii social-democraţi, care se pare că, în şedinţa de luni a Biroului Permanent al PSD, au căutat varianta legislativă salvatoare. Ei vor să iniţieze o propunere legislativă care n-ar fi diferită de textul Ordonanţei 37, dar care ar salva situaţia dacă CCR o declară neconstituţională. Dacă CCR se pronunţa în acest sens ieri, social-democraţii intenţionau să depună iniţiativa legislativă în sesiunea extraordinară, pentru a se încadra în termenul de 45 de zile în care să fie adoptată. Dacă nu, o altă variantă avansată de unii viza prelungirea din 45 în 45 de zile a contractelor directorilor de deconcentrate, pentru a nu fi demişi pe motiv de neconstituţionalitate.
{mos_ri:sefi deconcentrate,oug}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp